1e kamer, Architectuur

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 648 woorden
  • 23 juni 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Verslag CKV
Architectuur

1e Kamer

Met school ben ik in Den Haag de 1e kamer gaan bezoeken. Het was niet een bezoek om de architectuur van de kamer te bestuderen, maar om meer te weten te komen over hoe de 1e kamer te werk gaat. Ik vond het echter een kamer met genoeg geschiedenis om het te bespreken.

In het midden van de kamer stond een tafel. Daarlangs stonden aan beide kanten groene bankjes voor elk 2 personen. De bankjes leken een beetje op schoolbankjes, alleen dan waren ze bekleed met een groene stof en zagen ze er een stuk chiquer uit. Op elk bankje stond een oud inktpotje. Deze hebben ze dicht gelast omdat ze vroeger vaak gestolen werden en buiten verkocht.
In het midden van de kamer stond achter een 2e tafel, waar normaal gesproken waarschijnlijk de voorzitter e.d. zitten, hing een schilderij van Koning Willem II. Hij moet zeker 3 meter hoog zijn geweest. Nadat hij zijn macht had afgezet aan het volk gaf hij de raad dit schilderij als cadeau, zodat ze nooit zouden vergeten wie hun die macht eigenlijk had gegeven.

Ook het plafond was vol geschilderd. Je zag steeds een soort van ramen waar mensen in stonden die elk een nationaliteit voorstelde. Deze nationaliteiten waren allemaal belangrijke handelspartners. Zoals de Italianen, die je herkende aan de rare hoedjes. Of de Fransen die je herkende aan de mooie kleding en de witte pruiken.
In het midden van het plafond was ook een soort raam getekend waar je iemand als het ware ‘uit zag klimmen’. Vroeger dachten ze dat het de dreiging van het binnenvallen van de Engelsen voorstelde. Maar nadat ze het gerestaureerd hadden, zagen ze dat het eigenlijk kindergezichten waren i.p.v. volwassen mannen. Waarschijnlijk stelde dit dus de nieuwe generatie van de 7 Verenigden Nederlanden voor.
Er was veel opvallende en indrukwekkende kleuren te vinden in het plafond en aan de muur, vooral goud.

Op de muur waren er later ook nog 4 rechters geschilderd. Deze waren alleen niet zo fel gekleurd, maar juist wat donkerder. Ook na het restaureren bleef het en meer sobere kleur hebben.
Voor de Franse overheersing zaten er andere wandkleden aan de muur dan tegenwoordig. Dit komt omdat de Franse het wandkleed gestolen hadden. Ze vermoeden dat het nog steeds ergens in Frankrijk ligt.

Omdat de akoestiek in de zaal niet zo geweldig goed was hebben ze stoffen doeken tegen de wanden gehangen die paste bij de rest van het interieur. Persoonlijk vind ik ze niet zo mooi. De print is allemaal blaadjes in groen en gouden kleuren.
Aan de zijkanten bij de deur waar je naar binnen moet zitten tegenover elkaar 2 balkons. Omdat ze bang waren dat het hout waar het eerst van gemaakt was in zou storten, hadden ze het er afgehaald, om te merken dat er nog een skelet onder zat. Nu ziet het er naar mijn mening erg lelijk uit met het staal.
Tijdens de Franse overheersing werd deze zaal onder andere gebruikt als militaire school.
Al vanaf 1850 vergadert de 1e kamer hier.
Tegenover elkaar onder de balkons hingen aan de muur 2 doeken. Eentje dat de winter moest voorstellen in gedaante en de ander de zomer.

De lichtinval was redelijk in deze kamer. Aan een zijkant was een rij ramen dat de hele kamer moest belichten. Ik kan niet zeggen dat er echt iets bijzonders aan was. Volgens mij kwam het zo gewoon goed uit.

Tegenwoordig wordt het dan gebruikt voor de 1e kamer.
Ik heb niet het hele gebouw gezien, dus vandaar dat ik alleen deze kamer bespreek.
Persoonlijk, vond ik het niet zo mooi. De doeken op de muren vond ik verschrikkelijk lelijk, en volgens mij was de vloer ook niet geweldig. De balkons pasten totaal niet bij de rest van het interieur.
De groene bankjes die er stonden vond ik wel erg leuk. En de schilderijen waren ook niet slecht. Erg mooi zelfs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.