De pil
Hoe gebruik je het?
Bij de meeste pillen slik je 21 dagen een tablet en daarna stop je 7 dagen, waarna je weer aan een nieuw strip begint. Deze 7 dagen is een stopweek. In de stopweek vind de menstruatie plaats. Wel moet je er aan denken dat je weer optijd met een nieuwe strip start, omdat anders de betrouwbaarheid afneemt. Om te voorkomen dat je de stopweek vergeet kun je kiezen voor de éénfasepil. Deze pil kan je zonder stopweek slikken en krijg je dus ook geen menstruatie. Wel kun je na een tijdje een doorbraakbloeding verwachten. Dit is een menstruatie-achtige bloeding terwijl je de pil nog slikt. Je weet alleen niet wanneer deze komt. Sommig vrouwen hebben al een doorbraakbloeding na een anderhalve strip, anderen kunnen bijna drie strips achter elkaar gebruiken.
Waar beschermt het tegen?
De pil zorgt er voor dat je niet ongewenst zwanger raakt. Dat je menstrueert wordt word geregeld door hormonen deze hormonen heten oestrogeen en progestageen. In de pil zijn ook deze hormonen gestopt. De extra hormonen die in het lichaam terecht komen zorgen er voor dat er geen eicel vrijkomt waardoor het ook niet bevrucht kan worden. Het slijm in de baarmoederhals wordt door de hormonen dikker, dit zorgt er voor dat de zaadcellen minder goed de baarmoeder kunnen doordringen.
Soms word de pil ook gegeven aan meisjes met hevige onregelmatige menstruatie, de pil zorgt er namelijk ook voor dat je regelmatig menstrueert.
Ook zorgt de pil er voor dat je borsten gaan groeien, je heupen breder word, je eetlust vermeerdered en vaak wordt je ook zwaarder door de pil.
Wat zijn de voordelen van de pil?
- Het is een heel betrouwbaar middel als je er zorgvuldig mee omgaat.
- Je menstruatie wordt gelijkmatig en kan verminderen van de hoeveelheid bloedverlies.
- Je kan door de stopweek over te slaan je menstruatie uitstellen.
- Helpt acne (jeugd puistjes) te verminderen
- Iets kleinere kans op kanker aan de eierstokken en baarmoeder
- Iets kleinere kans op bloedarmoede
Wat zijn de nadelen van de pil?
- Je moet er elke dag aan denken, als je meerdere dagen vergeet wordt de betrouwbaarheid minder.
- Iets verhoogde kans op trombose
- Bijwerkingen: hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, een zwangerschapsmasker (bruine pigment vlekken in het gezicht), acne, vet haar, overmatie beharing, suikerziekte, gewichtstoenamen, misselijkheid, minder zin in seks etc. De bijwerkingen kunnen verdwijnen door over te stappen naar een andere pil met een andere samenstelling.
Genitiale wraten
Hoe kun je het oplopen???
Genitale wratten komen veel voor. In Nederland word per jaar ongeveer 25.000 keer de diagnose gesteld.
Genitale wratten worden overgedragen via het HPV virus. Tijdens de geslachtgemeenschap kan het HPV virus binnendringen in de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond. Daarom worden genitale wratten beschouwt als een soa ook wel een geslachtziekte genoemd. Het virus is heel erg besmettelijk en kan ook op andere manieren worden overgedragen, bijvoorbeeld door het samen gebruiken van een vochtig washandje of een handdoek, en soms ook bij het verwisselen van een luier. Zo kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken met HPV.
Hoe voorkom je genitale wraten?
Meestal voorkomt een condoom dat je een soa op loopt. Bij genitale wraten is dit ook meestal het geval, maar als de wratten rond de geslachtsdelen zitten is de kans groot dat je nogsteeds besmet kan worden.
De symptomen
- wratten rond of om de geslachtsdelen of anus
- jeuk, pijn of een brandend gevoel rondom de geslachtsdelen of anus
- afschijding uit de vagina of plasbuis
- Bij vrouwen zitten de wratten vooral aan de ingang van de vagina, rond de clitoris of rond de anus. Soms zijn er ook wratten in de vagina en op de baarmoedermond.
- Bij mannen zitten de wratten vooral op de penis, bij de uitgang van de plasbuis, op de balzak of rond de anus
Genezing
Genitale wratten zijn te genezen maar soms niet volledig en kunnen ze na een tijdje terug keren. Normaal gesproken verdwijnen de wratten vanzelf en zijn ze ook niet kwaadaardig maar wel vervelend een daarom kan er altijd voor een behandeling gekozen worden.
Je kunt ze bijvoorbeeld aanstippen met een crème of vloeistof met podofyllotoxine (remt de groei van cellen). Dit moet twee keer per dag drie dagen lang achter elkaar.
Wacht dan vier dagen. Daarna behandel je weer drie dagen achter elkaar. Elke week dus maar drie dagen. Behandel niet langer dan vijf weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.
Je kunt ook imiquimodcrème gebruiken. Doe dit een keer per dag, drie dagen per week om de dag. Dus bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag. Behandel niet langer dan zestien weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.
Derde keus is een behandeling met sinecatechinezalf: drie keer per dag, op alle dagen van de week. Behandel niet langer dan 16 weken. Stop eerder als de wratten weg zijn.
Sterilistatie
Hoe werkt het? Sterilistie van de man
Onder plaastelijke verdoving word er in de lies een klein stukje van de zaadleider verwijderd en de stompjes worden afgebonden. De ingreep heeft geen invloed op de erectie of orgasme. De vloeistoffen die bij orgasme vrijkomt is dan alleen van de zaadblaasjes (opslagruimte voor zaadcellen) en de prostaat. Na de ingreep zit er nog een pireode zaadcellen in de zaadblaasjes, hierom moeten er de komende drie maanden nog een anticonceptie middel worden toegepast. Na drie maanden zijn alle zaadcellen verdwenen.
Hoe werkt het? Sterilisatie van de vrouw
Er zijn meerdere mogelijkheden om een vrouw te steriliseren, de laparoscopische sterilisatie:
Bij deze methode word (meestal onder narcose) eerst via een naald CO2 gas in de buik geblazen, daarna word een (kijk)buis bij de navel en een (werk)buis vlak boven de schaambeharing door de buikwand in de buik ingebacht. De organen kunnen dan worden bekeken, de eileiders worden opgezocht en dichtgemaakt. De eileiders kunnen op verschillende manieren worden dicht gemaakt, door ze dicht te schroeien (tuba coagulatie) of door er een (filshi) klip op te zetten of door een siliconen (fllope) ringetje om een eileiderlus te plaatsen.
Het opstel gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden