Nijlpaarden

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 592 woorden
  • 18 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nijlpaarden zijn echte waterdieren. Ze kunnen slecht tegen de kou en drogen snel uit, vandaar dat ze zo vaak in het water liggen. Ze kunnen ook wel zo’n kleine 10 minuten onderwater blijven. Zelfs hun behoefte doen ze in het water. Overdag ligt hij constant in het water en pas rond de avond komt hij eruit om te gaan slapen en eten. Hij eet ongeveer 40 tot 80 kilo gras per dag. Maar in de winter krijgen ze ook wel hooi in de dierentuin. Hun lievelings eten is gemalen bieten.
Het nijlpaard is erg gevaarlijk. Het zijn kudde dieren en ze dreigen met hun mond open. Daarom is het beter ze niet aan te raken en bij ze uit de buurt te blijven. Ze kunnen wel zo’n 40 km per uur rennen op het land.

Hier zie je een nijlpaard. Je kunt nu ook goed de voortanden zien. Helemaal achter in zijn bek zie je de kiezen, daar vermalen ze het eten mee. Het is helemaal niet erg dat ze zo dik zijn want die vetlaag beschermt ze tegen de kou. Een nijlpaard is ongeveer 2500 kg, een vet mannetje kan zelfs 3000 kg zijn en een mager vrouwtje 1500 kg.
Een nijlpaard kan zo’n 3.5 meter lang worden van kop tot staart. Ook kunnen ze wel 40 tot 50 jaar oud worden, en ze zijn bijna
nooit ziek. Omdat ze zo groot zijn kunnen er eigenlijk maximaal 10 in een dierentuin leven, in Emmen zijn dat er wel 12. Dat is vrij veel, maar dat komt ook omdat ze vorig jaar 2 jongen hebben gekregen.
Nijlpaarden mogen dan misschien kleine oren hebben, ze horen fantastisch. Als ze onderwater gaan sluiten ze hun oren en dat doen ze ook in met hun neus. Als ze boven water komen zie ja vaak alleen hun kop.
Nijlpaarden zijn best sociale dieren. In een kudde zijn de vrouwtjes de baas.
Een vrouwtje is ongeveer 8 maanden zwanger. Als de kleine nijlpaartjes eenmaal geboren zijn kunnen ze meteen zwemmen, Ze zijn dan ongeveer al 40/60 kg. De jongen moeten 2 jaar bij hun moeder zijn voor de nodige opvoeding.
Nijlpaarden zijn kaal en ze hebben ook geen behoefte aan haar. Ze hebben kliertjes in hun huid, dat zie je als hele kleine pukkeltjes. Er zit een stof in die de huid beschermt en helpt met het vet houden van de huid.

extra
Een nijlpaard is al volwassen als hij 2 jaar oud is.
Er zijn 2 soorten nijlpaarden: Het gewone nijlpaard.
Het dwerg nijlpaard.
Het gewone nijlpaard leeft in langzaam stromende rivieren en in meren ten zuiden van de Sahara. Het Dwerg nijlpaard leeft in moerassige bossen in het westen van Afrika, ook zijn er niet veel van deze soort ze komen weinig voor daardoor is er weinig informatie over dit dier.


Weetje...

• In de dierentuin heb ik een nijlpaard aangeraakt, zijn huid voelt ruw en hard aan, hun tanden waren best vies.
• Soms lijkt het alsof nijlpaarden bloeden, dat komt doordat hun zweet rood is. Het zweet beschermt hen tegen de bloedhete Afrikaanse zon.
• In Afrika worden jaarlijks meer mensen gedood door een nijlpaard dan door leeuwen of olifanten.
• Dat het nijlpaard het grootste dier is dat in zoet water leeft.
• Dat een mannetjes nijlpaard een stier heet en een vrouwtje een koe en het jong een kalf.
• Dat de bevalling van een nijlpaard onderwater plaats vindt.
• Nijlpaarden 4 tenen hebben die zijn verbonden door zwemvliezen.
• Dat nijlpaarden in stromend water niet kunnen leven, enkel en alleen in rustig water.
• Dat ongeveer een kwart van alle nijlpaarden leven in Zambia(Afrika)zo’n 40.000 stuks.
• Dat een nijlpaard poept ongeveer 60 kilo per dag.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.