ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

De pil.1. Beginnen met de pil.

2. Hoe werkt de pil.

3. Hoe veilig zijn voorbehoedsmiddelen?

4. Toch zwanger?

5. Onveilig gevreeën.

6. Wanneer is de pil niet meer betrouwbaar

7. Pil vergeten.

8. Per ongeluk 2 pillen ingenomen.

9. Wat moet je doen als je van pilmerk verandert?

10. Wanneer is de pil niet meer betrouwbaar?

11. Voor wie is de pil niet geschikt?

12. Wanneer kan je de pil maar beter niet gebruiken?

13. Uitstellen van je menstruatie.14. Voordelen van de pil.

15. Nadelen van de pil.

16. Pilsoorten.

17. Lijst met pillen.

18. Minipil.

19. Diane 35/Minerva.

20. Yasmin.De pil.1. Beginnen met de pil.

De pil is een anticonceptiemiddel dat betekend: het tegengaan (‘anti-’) van de bevruchting (‘-conceptie’). De pil zorgt voor een aantal dingen, zodat je niet zwanger wordt. Je kunt de pil zonder recept verkrijgen bij de apotheek. Maar als je hem vergoed wilt krijgen van de verzekering heb je een recept nodig van de huisarts. Als je erg jong bent, maar je wilt toch de pil gebruiken maar het mag niet van je ouders, kun je ook zelf naar de huisarts gaan. Als je menstruatie op gang is gekomen, is je leeftijd geen probleem: je kunt gewoon de pil slikken. De huisarts heeft zwijgplicht. Hij mag dus niet met jouw ouders over je bezoek praten. Maar je moet vooraf wel aan de doktersassistente vragen hoe het precies met de betaling zit, zodat je zeker weet dat (het afschrift van) de rekening je niet verraadt. Als je niet langs de huisarts wilt, kun je ook terecht bij de Rutgers Stichting. Je moet het consult dan zelf betalen en krijgt voor de eerste drie maanden de pil gratis mee. Samen met de arts kun je dan bespreken hoe het verder moet.2. Hoe werkt de pil.

Je kunt het beste op de eerste dag van je menstruatie met slikken beginnen: de pil is dan gelijk betrouwbaar.(alleen bij de minipil duurt het een week) Begin je later tijdens je menstruatie, dan is de pil de eerste 7 dagen niet betrouwbaar. De pil beschermt niet tegen geslachtsziekten. Je blijft dan 3 weken slikken, dan 1 week niet, je wordt ongesteld, ook dan ben je beschermd. Begin je tijdens je menstruatie met slikken, maar pas nà de eerste dag, dan is de pil niet onmiddellijk betrouwbaar.- De één fase pil is pas na een week betrouwbaar.

- De meerfasen pil en minipil zijn dan de hele eerste maand onbetrouwbaar.

De pil beïnvloedt de hele cyclus, als je telkens 3 weken slikt, en dan 1 stopweek hebt. Dan ben je altijd beschermt tegen zwangerschap. Het heeft dus niks te maken met wanneer je ongesteld wordt in de stopweek, je bent altijd beschermt. Wel is het van belang dat je de stopweek nooit langer maakt dan 7 dagen. Dan bestaat namelijk het risico dat je toch een eisprong krijgt. Begin je pas na je menstruatie met slikken, dan is de pil de hele eerste maand niet betrouwbaar, welk merk je ook slikt. Het is dan pas betrouwbaar vanaf de tweede strip. Let op: zolang de pil niet betrouwbaar is moet je er condooms bij gebruiken.Hij zorgt voor 3 dingen, zodat je niet zwanger wordt:

1. Hij zorgt ervoor dat het slijm bij de baarmoedermond dikker wordt, daardoor kunnen zaadcellen moeilijker vanuit de vagina in de baarmoeder.

2. Hij zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt, er komt dan geen eitje, en dus kan je niet zwanger worden.

3. Hij zorgt ervoor dat de baarmoederwand dikker wordt, dan kan een bevrucht eitje zich niet nestelen.Omdat de pil 3 verschillende dingen doet, is hij heel veilig en betrouwbaar. Als je de pil goed gebruikt, is hij 99,5% tot 99,9% veilig. Maar in het echt wordt per jaar ongeveer 3% zwanger, ookal gebruikt ze de pil. Dat komt omdat de pil dan niet goed is gebruikt. Als je vrijt en je gebruikt geen anticonceptiemiddel, dan kan het meisje in verwachting raken. Wil je dat niet, dan moet je dus ALTIJD een voorbehoedsmiddel gebruiken. Zaaddodende middelen kun je ook extra gebruiken bij een voorbehoedsmiddel.3. Hoe veilig zijn voorbehoedsmiddelen?

Voorbehoedsmiddel. Theorie Praktijk

Geen methode +/- 85%

Kalendermethode

9% 40%

Terugtrekken voor zaadlozing 20%

Persona (meten of je vruchtbaar bent met een staafje) 6% ?

Pessarium

5% 18%

Condoom

2% 12%

Pleisterpil (Evra)

1% ?

De pil (combinatiepil)

0,1% 3%

Prikpil

0,3% 0,3%

Koperspiraaltje

0,6% 0,8%

Implanon

0,2% ?

Sterilisatie vrouw

0,2% 0,4%

Sterilisatie man

0,1% 0,15%

Nuvaring

0,4% ?

Mirena (hormoonspiraaltje)

Minder dan 0,2% Minder dan 0,2%

Double Dutch (pil + condoom)

Minder dan 0,1% 0,4%

Geen sex 0% 0%

O = meest gebruikte voorbehoedsmiddelen, betrouwbaar

O = natuurlijke methoden, onbetrouwbaar.

In de praktijk zijn de voorbehoedsmiddelen dus onveiliger, dat komt omdat de anticonceptie dan verkeerd wordt gebruikt. Je kan dus het beste Double Dutch (pil + condoom) vrijen, het is heel veilig. Het beschermt je ook tegen soa’s.4. Toch zwanger?

De pil beschermt tegen zwangerschap. Maar omdat ook het niet 100% betrouwbaar is, zijn meiden soms bang dat ze ondanks de pil toch zwanger zijn geworden.

- Je kunt ook als je de pil slikt gewoon een zwangerschapstest doen. Doe dit niet direct op de dag dat je ongesteld had moeten worden, maar een paar dagen erna. De betrouwbaarheid van de test is dan groter.

- Als je zwanger wordt terwijl je de pil slikt zal je menstruatie uitblijven. Vindt er toch een bloeding plaats dan is de hoeveelheid bloedverlies over het algemeen minder.

- Blijk je zwanger te zijn terwijl je de pil hebt geslikt stop dan met het innemen van de pil. Je moet dan beslissen of je het kind wilt houden, of dat je het weg laat halen.

Soms zijn meiden bang dat pilgebruik hun kans verkleint later een kind te krijgen. Maar dat is niet zo. Door (langdurig) pilgebruik word je niet minder vruchtbaar.5. Onveilig gevreeën.

Veel jongeren vinder het lastig om over voorbehoedsmiddelen te praten en dat is het natuurlijk ook. Maar doe het nou gewoon! Dan krijg je tenminste geen enge ziektes, en wordt je niet zwanger. Als je wel hebt gevreeën zonder voorbehoedsmiddel of als het condoom tijdens het vrijen is gescheurd, is het nog niet te laat om zwangerschap te voorkomen. Je moet dan de morning-afterpil slikken, of het pechspiraaltje (binnen 5 dagen) laten plaatsen. Zo’n noodmaatregel achteraf noemt je ‘interceptie’.Morningafterpil.

De morning-after pil is niet één pil, maar een aantal pillen dat je slikt om te zorgen dat je niet zwanger wordt. Het is geen voorbehoedsmiddel, maar een pil die je alleen gebruikt, als je ben vergeten een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld als het condoom is gescheurd, je de pil bent vergeten of er een gaatje in het pessarium bleek te zitten en je niet zwanger wilt raken. Je moet ze zo snel mogelijk na de onveilige seks innemen. Uiterlijk binnen 72 uur, maar hoe sneller je het doet, hoe meer kans je hebt dat het werkt, als het al te laat is, kan je ook het pechspiraaltje laten plaatsen. Verwar de morning-afterpil niet met de abortuspil. De abortuspil slik je niet direct nadat je onveilig hebt gevreeën om zwangerschap alsnog te voorkomen, maar pas als je weet dat je zwanger bent en besluit dat je het kind niet wilt houden.Spiraaltje.

Als je het spiraaltje plaatst voorkom je zwangerschap: een bevruchte eicel kan zich hierdoor niet in je baarmoeder nestelen. Het spiraaltje wordt een pech-spiraaltje of nood-spiraaltje genoemd, omdat je het gebruikt als je pech hebt gehad; geen voorbehoedsmiddel gebruikt, of het condoom is gescheurt. Maar het is een gewoon spiraaltje, dat jaren kan blijven zitten. Wil je het niet inhouden, dan kun je het in principe na je menstruatie er weer uit laten halen.6. Wanneer is de pil niet meer betrouwbaar.

- als je één of meer pillen vergeet. Tussen twee pillen mag nooit meer dan 36 uur zitten, het is vooral gevaarlijk aan het begin en het eind van de strip.

- als je de stopweek langer maakt dan 7 dagen.

- als je diarree hebt. Bij waterige diarree langer dan één dag moet je gewoon doorgaan met slikken, maar daarnaast condooms gebruiken. Is de diarree gestopt, blijf dan nog 7 dagen condooms gebruiken, daarna is de pil weer veilig.

- als je binnen vier uur na het innemen van de pil moet overgeven. Neem dan opnieuw een pil, maar wel uit een reserve strip. Als je heel lang overgeeft (langer dan 4 uur) moet je t/m 7 dagen nadat je gestopt bent met overgeven condooms gebruiken.

- als je bepaalde geneesmiddelen slikt. Krijg je medicijnen voorgeschreven of koop je deze bij de apotheek, ga dan even na of deze inwerken op de pil (bijvoorbeeld door de bijsluiter goed te lezen) . Huisartsen vergeten je wel eens te waarschuwen.7. Pil vergeten.

Als je meer dan 1 pil vergeet in een strip, en je hebt wel seks gehad, kun je het beste naar je huisarts gaan.Voor de minipil gelden andere regels!De pil vergeten in de eerste week:

Neem de vergeten pil alsnog in (ook al moet je dan 2 pillen op hetzelfde moment innemen) en maak de strip af. Omdat een eisprong kan hebben plaatsgevonden, zijn de eerste 7 dagen niet veilig en moet je als je vrijt een condoom gebruiken. Heb je in de week voor de vergeten pil gevreeen, dan moet je doorgaan met de strip en de morning-after pil halen. Hiervoor heb je een recept nodig van de huisarts of de Rutgers Stichting.De pil vergeten in de tweede week:

Neem de vergeten pil alsnog in en maak de strip af. De pil is nog steeds betrouwbaar. Je hoeft geen morning-after pil te halen, en geen condoom te gebruiken.De pil vergeten in de derde week:

Je kunt de strip afmaken en zonder stopweek doorgaan met de volgende strip (bij de 3-fasenpil met de laatste kleur van de volgende strip). Een andere mogelijkheid is dat je gelijk stopt met de strip. Je wacht een week, waarin je ongesteld wordt, en gaat dan door met een nieuwe strip. Bij allebei de gevallen hoef je geen morning-after pil te halen.8. Per ongeluk 2 pillen ingenomen.

Als je per ongeluk 2 pillen op 1 dag hebt genomen, maakt dat niks uit. Het enige probleem is dat je aan het einde van de maand een pil tekort komt. Het beste kun je een tablet nemen uit een reserve strip (een strip die je apart houdt voor dit soort gevallen), zodat je in hetzelfde ritme blijft. De stopweek mag namelijk nooit langer zijn dan 7 dagen.9. Wat moet je doen als je van pilmerk verandert?

Als je overstapt van het ene merk pil op het andere kun je dat bij de combinatiepil het beste doen na de stopweek. In plaats van 'pil x' begin je met het slikken van 'pil y'. Je bent dan direct beschermd tegen zwangerschap.10. Wanneer is de pil niet meer betrouwbaar?

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de pil (tijdelijk) minder betrouwbaar maken.

Is dat het geval, dan zul je een ander voorbehoedsmiddel moeten kiezen (of andere medicijnen).

- Ben je aan de pil en krijg je medicijnen voorgeschreven omdat je ziek bent, vraag dan altijd even wat het effect hiervan is op de pil. Maak hier een regel van, want artsen vergeten je wel eens te waarschuwen!

- Neem je een medicijn dat de betrouwbaarheid aantast, blijf dan gewoon doorgaan met het slikken van de pil, maar gebruik daarnaast condooms. Vraag de arts hoe lang je hiermee door moet gaan na het beëindigen van de medicatie. Na een antibioticakuur kun je bijvoorbeeld het beste nog een week condooms gebruiken (indien de antibioticakuur doorloopt in de stopweek is het handig de stopweek over te slaan)

Een paar voorbeelden van medicijnen die de betrouwbaarheid van de pil aantasten:

- Anti-eleptica: carbamezapine (Tegretol®, Carbymal®), ethosuximide, fenobarbital en fenytoïne (Diphantoïne®), primidon (Mysoline®)

- Geactiveerde kool: Norit®

- Antibiotica

- Anti-schimmelmiddelen: terbinafine (Lamisil®), itraconazaol (Trisporal®) en fluconazol (Diflucan®), griseofulvine

- Producten die St. Janskruid bevatten (homeopathische middelen)

- Tuberculosemiddelen: rifampicine (Rifadin®, Rimactan®)

- Middelen tegen HIV: nelfinavir (Viracept®), ritonavir (Norvir®) en nevirapine (Viramune®)11. Voor wie is de pil niet geschikt:

- vrouwen die weleens trombose hebben gehad.

- vrouwen die borst- of baarmoederkanker hebben (kankergezwellen kunnen hierdoor in omvang toenemen), een hart- of herseninfarct hebben doorgemaakt of een ernstige leverziekte hebben.

- vrouwen die ouder zijn dan 35 en roken (vanwege vergrote kans op hart- en vaatziekten).

- vrouwen met suikerziekte.12. Wanneer kan je de pil maar beter niet gebruiken?

- als in je familie borstkanker voorkomt .

- als je aanleg hebt voor suikerziekte.

- als je een te hoge bloeddruk hebt.

- als je ouder bent dan 40 en je cholesterolgehalte te hoog is.

- als je multiple sclerose hebt (de pil kan de ziekteverschijnselen verergeren) : (en als je het wel doet, goed met je dokter overleggen):13. Uitstellen van je menstruatie.

Als je je menstruatie wilt uitstellen, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of wilt gaan zwemmen, of je gaat seks hebben dan heb je 2 manieren om je menstruatie uit te stellen:Als je de pil slikt:

- Voor het uitstellen van de menstruatie bij de gewone één fase combinatiepil, ga je door met een nieuwe strip zodra je oude strip op is. Gebruik je een pilmerk waarbij een strip 28 tabletten bevat (waarvan dus 6 of 7 neppillen voor de laatste week), sla dan de neppillen over en ga gelijk door met de nieuwe strip. Je slaat dus je menstruatie over, je blijft net zo lang slikken, totdat je ongesteld wilt worden. Ongeveer 2 tot 3 dagen nadat je bent gestopt met slikken, wordt je ongesteld. Dan heb je weer een stopweek (nooit langer dan 7 dagen). Slik je een meerfasenpil, ga dan zonder stopweek door met de pillen van de nieuwe strip die dezelfde kleur/samenstelling hebben. Twijfel je over hoe het bij jouw pil zit, bel dan je huisarts voor advies.

- Voor het vervroegen van de menstruatie onderbreek je de inname van de pil, zowel bij de één als meerfasenpil kan dit pas als je minimaal 7 dagen een pil hebt geslikt. Na 2 of 3 dagen krijg je dan een bloeding. Daarna begin je met een nieuwe strip. De stopweek mag absoluut niet langer zijn dan 7 dagen.

Als je de pil niet slikt:

- Je kunt je menstruatie uitstellen met Primolut. Je begint met slikken uiterlijk 3 dagen voordat je ongesteld moet worden: 3 maal daags 1 tablet. Je kunt je menstruatie dan 10 tot 14 dagen uitstellen.

- Je kunt je menstruatie vervroegen met Primolut. Je begint dan tussen je 5de en 10de cyclusdag met slikken: drie maal daags 1 tablet. Dit doe je 10 dagen. Je krijgt 2 tot 3 dagen na het einde van deze kuur een bloeding.

- Als je er op tijd aan denkt, kun je het beste 2 maanden aan de pil gaan. Je begint hiermee op de eerste dag van je menstruatie (de laatste menstruatie voor bijvoorbeeld je vakantie) en gaat zonder stopweek met de tweede strip door. Je kunt dan met slikken stoppen zodra je ongesteld wilt worden. De pil is handiger dan Primolut, omdat je daarmee minder hormonen binnen krijgt en daardoor minder kans hebt op bijwerkingen.14. Voordelen van de pil.

- Bijzonder betrouwbaar voorbehoedsmiddel als je er zorgvuldig mee omgaat.

- Regelmatige cyclus .

- Menstruatiepijn kan verminderen/verdwijnen.

- Minder premenstruele klachten.

- Minder kans op bloedarmoede (vanwege afname bloedverlies).

- Iets kleinere kans op kanker van de eierstokken en baarmoeder.

- Beschermt mogelijk tegen (goedaardige) afwijkingen van eierstokken en borsten.15. Nadelen van de pil.

- Je moet er elke dag aan denken. Vergeet je (regelmatig) een pil te nemen, dan neemt de betrouwbaarheid af.

- Er bestaat voor vrouwen die de pil slikken een iets verhoogde kans op en op trombose.

- Onderzoeken spreken elkaar tegen, maar het is niet uit te sluiten dat de pil een iets verhoogde kans geeft op borst- en leverkanker. Uit een recent (2002) groot onderzoek bij 9000 vrouwen bleek echter dat pilgebruik niet gepaard ging met een verhoogde kans op borstkanker.

- Er kunnen bijwekingen zijn, zoals hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, een zwangerschapsmasker (bruine pigment vlekken in het gezicht), acne, vet haar, overmatige beharing, suikerziekte, gewichtstoename, misselijkheid, minder zin in seks, oogklachten of het wegblijven van de menstruatie. Bijwerkingen kunnnen verdwijnen door over te stappen op een ander merk pil (met een andere samenstelling van oestrogeen en progestateen).16. Pilsoorten.

De meeste pilsoorten die in Nederland te koop zijn zijn 'combinatiepreparaten', oftewel: eenfase pillen. Elke pilsoort heeft een eigen combinatie.Eenfase pillen.

Bij 'eenfase preparaten' hebben alle pillen in de strip dezelfde samenstelling (hoeveelheid oestrogeen en progestageen) en kleur. Dat betekent dat in elke losse pil dezelfde hoeveelheid oestrogeen en pregestageen zit. Het wordt ook wel een mono fasische pil genoemd.

Tweefasen pillen.

Bij 'twee fasen preparaten' hebben de pillen in de eerste fase (week één) een andere samenstelling dan in de tweede fase (week 2 en 3). Omdat de hoeveelheid progestageen stapsgewijs toeneemt wordt het ook wel een step-up pil genoemd. De ‘step-up pil’ heeft in de eerste 11 pillen iets minder progestageen dan in de rest van de strip. De ‘sequentiepil’ heeft in de eerste 7 pillen alleen oestrogeen en in de 15 pillen daarna zowel oestrogeen als progestageen.

Driefasen pillen.

Bij 'drie fasen preparaten' hebben de pillen in de eerste, tweede en derde week een andere samenstelling en kleur, met elke week een toename van de hoeveelheid progestageen. In de praktijk is de betrouwbaarheid van deze pillen iets minder hoog dan van de één fase pillen.

Andere producten.

Naast de pil zijn er verschillende andere hormonale anticonceptiva, die staan ook hieronder op de lijst.Pil Naam Hoeveelheid progestageen Oestrogeen: Ethinylestradiol

combi

natie

pillen

(1 fase) Cilest norgestimaat: 250 microgr. 35 microgr.

Diane 35

cyproteronacetaat: 2 milligr. 35 microgr.

Femodeem gestodeen: 75 microgr. 30 microgr.

Harmonet gestodeen: 75 microgr. 20 microgr.

Lovette levonorgestrel: 100 microgr. 20 microgr.

Marvelon desogestrel: 150 microgr. 30 microgr.

Mercilon desogestrel: 150 microgr. 20 microgr.

Meliane desogestrel: 75 microgr. 20 microgr.

Microgynon 30 levonorgestrel: 150 microgr. 30 microgr.

Microgynon 50 levonorgestrel: 125 microgr. 50 microgr.

Ministat lynestrenol: 750 microgr. 37,5 microgr.

Minulet gestodeen: 75 microgr. 30 microgr.

Modicon norethisteron: 500 microgr. 35 microgr.

Neocon norethisteron: 1 milligr. 35 microgr.

Neogynon 21 levonorgestrel: 250 microgr. 50 microgr.

Neo Stediril levonorgestrel: 125 microgr. 50 microgr.

Stediril-d levonorgestrel: 250 microgr. 50 microgr.

Stediril 30 levonorgestrel: 150 microgr. 30 microgr.

Yasmin

drospirenon: 3 milligr. 30 microgr.

2 fasen pillen: Binordiol fase 1> levonorgestrel: 50 microgr. 50 microgr.

fase 2> levonorgestrel: 125 microgr. 50 microgr.

Gracial fase 1> desogestrel: 25 microgr. 40 microgr.

fase 2> desogestrel: 125 microgr. 30 microgr.

Ovidol fase 1> - 50 microgr.

fase 2> desogestrel: 125 microgr. 50 microgr.

3 fasen

pillen: Tri-Minulet fase 1> gestodeen: 50 microgr. 30 microgr.

fase 2> gestodeen: 70 microgr. 40 microgr.

fase 3> gestodeen: 100 microgr. 40 microgr.

Trigynon fase 1> levonorgestrel: 50 microgr. 30 microgr.

fase 2> levonorgestrel:75 microgr. 40 microgr.

fase 3> levonorgestrel:125 microgr. 30 microgr.

Trinordiol fase 1> levonorgestrel: 50 microgr. 30 microgr.

fase 2> levonorgestrel: 75 microgr. 40 microgr.

fase 3> levonorgestrel: 125 microgr. 30 microgr.

Trinovum fase 1> norethisteron 500 microgr. 35 microgr.

fase 2> norethisteron 750 microgr. 35 microgr.

fase 3> norethisteron 1000 microgr. 35 microgr.

Triodeen fase 1> gestodeen: 50 microgr. 30 microgr.

fase 2> gestodeen: 70 microgr. 40 microgr.

fase 3> gestodeen: 100 microgr. 30 microgr.

Andere

pro-ducten Implanon

etonogestrel: 25-35 microgr. per dag geen

Minipil

desogestrel: 75 microgr. per tablet geen

Mirena

levonorgestrel: 20 microgr. per dag geen

Nuvaring

etonogestrel: 120 microgr. per 24u ethinylestradiol: 15 microgr. per 24u

Pleisterpil

norelgestromin:150 microgr. per 24u ethinylestradiol: 20 microgr.

Prikpil

medroxyprogesteronacetaat: 150 milligr. per 12 weken geen18. Minipil.

De minipil is een speciaal soort pil, waarin alleen een progestatieve stof zit. Deze pil is daarom geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen mogen slikken. Vroeger heette deze pil Excluton. De hormoondosis was laag waardoor je erg nauwkeurig moest zijn bij het innemen van de pil. De betrouwbaarheid nam bijvoorbeeld af als je twee uur eerder of later slikte dan het gebruikelijke tijdstip. Tegenwoordig is alleen Cerazette als minipil verkrijgbaar. Heeft jouw pil een andere naam dan is het dus geen minipil! Deze pil moet dagelijks worden ingenomen en er is geen stopweek. Ook bij deze pil is het tijdstip van slikken van belang. De betrouwbaarheid neemt af als de pil drie uur vroeger of later wordt ingenomen dan op het gebruikelijke tijdstip. Cerazette is zeer geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Je kunt hier al twee weken na de geboorte mee beginnen .19. Diane 35/Minerva.

Als je veel last heb van lichaamsbeharing, op je kin en bovenlip, of veel puistjes hebt, kun je Diane-35, Minerva of het merkloze ethinylestradiol/cyproteronacetaat gaan slikken. Het zijn anticonceptiepillen met een bepaald soort progestageen, dat de acne sterk kan doen verminderen of verdwijnen en de haargroei tegengaat. Maar tegelijkertijd beschermt het je natuurlijk ook tegen zwangerschap. Je huisarts kan je meer informatie over deze pil geven.20. Yasmin.

Yasmin is een anticonceptiepil (een combinatiepil) die sinds april 2001 in Nederland verkrijgbaar is. Deze pil bevat het progestageen drospirenon en behoort hiermee tot een nieuwe klasse pillen. Uit onderzoek is gebleken dat gebruiksters van Yasmin minder last hebben van zwaarder worden en gemiddeld zelfs afvallen. Ook werkt yasmin tegen puistjes. Bij lichte en matig ernstige acne treedt er verbetering op. Yasmin heeft een gunstig effect op menstruatiegerichte klachten, zoals gespannen borsten en stemmingswisselingen. Recentelijk is er een groots opgezet onderzoek gedaan bij vrouwen die orale anticonceptie gebruiken. Hieruit blijkt dat bij Yasmin het risico op trombose gelijk is aan die van de tweede generatiepillen wat Yasmin tot een veilige pil in het gebruik maakt. Je huisarts kan je meer vertellen over deze pil.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.