De evolutie van de mens

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vmbo | 399 woorden
  • 3 maart 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De mens stamt af van de apen. Dat kwam doordat de aap veranderde en op de mens ging lijken. De evolutie begon met Lucy. Lucy leefde ± 3 miljoen jaar geleden in het zuiden van Afrika.
Zij had al ongeveer het uiterlijk had van een mens. Ze liep al op 2 benen, die leken al ongeveer op die van een mens maar de handen en tenen lekenen nog gewoon op die van een aap, omdat ze ook nog in bomen klom

Daarna kwam de Homo Habilis anders genaamd ‘handy man’. De naam ‘handy man’ had hij te danken omdat hij handig zou zijn met gereedschap en zijn hersenen dus al goed waren ontwikkeld. handy man leefde 2 miljoen jaar geleden. Ze gebruikten allemaal stenen om kleine dingen mee te doen . De Homo Habilis was kleiner dan de normale mens, maar leek toch al een beetje op de mens.

Dan kwam de Homo Erectus. Deze was er ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden. De Homo Erectus heeft de bouw van een hardloper en hij was de eerste die vuur kon maken.
Ze gebruikten het vuur om wilde dieren op een afstand te houden. Ook gebruikte hij het om voedsel mee te koken.
Daardoor ontstond ook een groeispurt. Ook omdat het vlees niet meer zo taai was, door het gekookt te hebben veranderde zijn kaken en tanden. De Homo Erectus gebruikte ook gereedschappen. De vuistbijl was een steen waarmee hij onder andere dieren mee doodde.
De Homo Erectus gebruikte dus stenen om te overleven.
Een ander soort aap is de Paranthropis Boisei of anders gezegd de ‘Nutcracker’ (Notenkraker). Paranthropis Boisei had hele grote kaakspieren en kiezen en daarom dus ook deze naam. Paranthropis Boisei leefde ± 2.3 tot 1.4 miljoen jaar geleden.

Weer een andere aap is Australopithecus Robustus. Deze leefde ± 2 tot 1.5 miljoen jaar geleden.

700.000 jaar geleden leefde de Goliath. Dit was een reus, hij is groter dan de mens van nu. Er zijn in Spanje 30 lijken gevonden van de Goliath in een put, die de ‘put der botten’ word genoemd. De Goliath kon alleen in droge gebieden leven, omdat hij zo groot was had hij ook meer kans op uitdroging en leefde ook meestal bij water.

Dan hebben we nog de Homo Sapiens. Deze stammen af van de Goliath. Deze Homo Sapiens verschenen zo’n 100 000 jaar geleden.

Ook hebben we de Hobbit, deze is half zo groot als de Homo Erectus. Die zijn aan hun einde gekomen bij een vulkaanuitbarsting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.