Alcohol

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 567 woorden
  • 18 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Alcohol
Iedereen drinkt weleens alcohol. Alleen weten (of beseffen)
sommige mensen helaas niet hoeveel schade deze stof (op lange termijn) kan aanrichten aan je lichaam en je geest. Daarom schrijf ik dit opstel om mensen te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van alcohol.

Wat doet (een overdaad aan) alcohol dan eigenlijk met je lichaam?
Als je alcohol drinkt, voel je je eerst licht in je hoofd omdat de stof ook direct naar de hersenen gaat. Dus een teveel aan alcohol kan leiden tot ernstige beschadigingen van de hersencellen. Alcohol gaat natuurlijk ook door je keel en slokdarm, wat soms een brandend gevoel geeft. Dan komt het in je maag terecht, waarvan je een eetlustopwekkend gevoel krijgt. Dat is niet zo erg, maar als je te veel ervan drinkt, kan het tot beschadiging van het slijmvlies en een maagbloeding leiden, omdat de schadelijke stof het slijmvlies rondom de maag aantast. De rest van de alcohol komt in het bloed terecht, en gaat door de haarvaten die dan verwijden, waardoor de persoon onder invloed afkoelt. Maar ook de lever krijgt er last van, omdat dit orgaan het bloed filtert en dus harder moet werken, door de alcohol die erin zit. Als de lever regelmatig deze schadelijke stof uit het bloed moet filteren, dan heb je veel kans om levercirrose te krijgen. (Levercirrose is een dodelijke ziekte aan je lever, die je krijgt doordat de lever ontsteekt, en de ontstoken cellen worden dan vervangen door bindweefsel. Steeds minder cellen moeten dan de taak van de lever vervullen, waardoor de lever eerst groter, en daarna kleiner wordt.) Daarna gaat de schadelijke stof naar de darmen en nieren. Het darmslijmvlies kan irriteren, en dat kan leiden tot diarree.
Ook kan alcohol aan de slokdarm, de mond, de keel en het slijmvlies verschillende soorten kanker veroorzaken, maar alleen op lange termijn. (30 glazen per week of meer)
Dronken zijn
Van een overdaad aan alcohol word je dronken.
Je kunt dan anders reageren dan normaal, b.v. je kan agressief worden, maar ook juist heel stil. Iedereen heeft zijn persoonlijke reactie.
Dat je anders reageert, komt omdat alcohol, zoals ik al eerder zei, direct naar je hersenen gaat. Daar sluit het het hersengebeid van logica af. Je gaat denken dat je alles beter kan, terwijl dat niet zo is. Je reactiesnelheid gaat ook omlaag.
De volgende dag kan je je niets meer herinneren van wat je gedaan had, en je hebt dan waarschijnlijk een kater. Wat je wel kunt doen om minder snel te gaan overgeven van alcoholische dranken, is voordat je op stap gaat een eetlepel groentenolie in te nemen. Dat helpt goed.

Wegwijs in de wereld van alcohol
Wanneer drink je nu een bepaald drankje, en welk merk moet je kiezen? Ik noem hier een paar van de bekendste merken die ik uit het gigantische aanbod van alcoholische dranken heb gehaald.
Bier (5 % procent alcohol)
Amstel
Heineken
Corona= het duurst
Polar= het goedkoopst, namelijk NAF 2,50
Bier drink je overdag, en dan vooral in de stad of in een bar.
Spirits (30-40% procent alcohol)
Bacardi Superior NAF 7,50 (40% alcohol)
Malibu NAF 7,00
Bassora NAF 6,50 (20% alcohol)
Rom Superior NAF 4,- (20% alcohol)
Vodka NAF 7,50 (40% alcohol)
Deze drankjes worden vooral s’nachts gedronken.
Wijn
Merlot NAF 24,- (12% alcohol)
Langhe NAF 45,- (12% alcohol)
Chardonnay NAF 15,-
Chables AC NAF 31,-
Wijn wordt vooral bij feesten en formele evenementen gedronken.
Dit was mijn opstel. Ik hoop dat de informatie die hierin staat van waarde is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.