Techniek in de huishouding

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 790 woorden
  • 22 mei 2002
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
64 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het onbewuste gemak. Er zijn veel apparaten die in ons leven heel belangrijk zijn. Denk alleen al aan het vervoer, ziekenhuizen, communicatie enz. Maar ook aan kleine apparaten die in het huishouden worden gebruikt. Even het licht aan, stofzuigen, koffiezetten, kleding strijken en wassen, brood roosteren of je haar föhnen. Al deze apparaten hebben we in het verleden aangeschaft om makkelijker in onze behoeften te voorzien. *Ze zijn vaak 10 keer verbeterd en de meeste hebben dan ook een hele geschiedenis achter de rug. Meestal gebeurt het onbewust: je loopt je kamer binnen doet het licht even aan en je gaat op de bank zitten, dan doe je de tv aan en zapt van het ene kanaal naar het andere met je afstandsbediening in de hand, terwijl de koffie lekker door pruttelt en de telefoon op het antwoord apparaat staat. Onze hele samenleving is op dit soort apparaten ingesteld, we zouden er bijna niet meer zonder kunnen.

Wat voor apparaten gebruikt men allemaal? Er zijn ontzettent veel apparaten die wij in ons huishouden gebruiken. Daarom wil ik het beperken op een paar apparaten waarvan ik ook de werking zal vertellen.

- Gloeilamp. Overal in huis vindt je gloeilampen. Dat zijn lichtbronnen die op temperatuurstraling zijn gebaseerd, waarbij een dunne draad in een glazen ballon door elektrische stroom op hoge temperatuur wordt gebracht en daardoor licht uitstraalt. De uitvinder van de gloeilamp is Thomas Alva Edison (1879). Lampen zoals wij die kennen.

- Magnetron Dit is een soort oven voor het verhitten van voedsel. Veel mensen hebben een magnetron voor het verwarmen van voedsel en om voedsel te ontdooien. De verhitting vindt plaats binnen het voedsel en dus is het voedsel snel warm. De wanden zorgen voor een gereflecteerde energie, dat wil zeggen dat het voedsel aan alle kanten wordt beschenen.

- Wasmachine De meest bekende wasmachine is de trommelwasmachine. De Engelsman Henry Sidgier(1782) heeft deze uitgevonden zonder automatische werking. De wasmachine die tegenwoordig gebruikt wordt werkt als volgt: De trommelwasmachine bestaat uit een geperforeerde (kleine gaatjes) cilinder (trommel), die (om zijn horizontale as) kan draaien in een vaste, niet geperforeerde kuip, waarin zich tijdens het wassen het sop bevindt. Tijdens het wassen wordt het wasgoed door de heen en weer gaande beweging van de trommel telkens door het (via de gaatjes in de binnentrommel stromende) sop geslagen.

Hoe was het vroeger? Vroeger werd bijna alles met de hand gedaan, men gebruikte hier voor wel hulpmiddelen. De vloeren werden geveegd en gedweild (dweil) met een bezem. De vloerkleden werden wekelijks geklopt met de mattenklopper, de was werd in een waskit gekookt en op een wasbord schoongeboend en daarna met de hand of met een wringer uit gewrongen. Men was hier ongeveer een hele dag mee bezig (maandag wasdag). Het strijken ging als volgt: een strijkijzer warmde je op bij de kolenkachel en als hij heet genoeg was dan kon je strijken. Je had ook strijkijzers die je even kon warm houden omdat je daar binnen in kolen kon doen. Het huis werd verwarmd door middel van een hout/kolen kachel. De kolen moesten gehaald worden uit de kelder of schuur, de as la (resten van de kolen na verbranding) moest dagelijks geleegd worden. Vroeger was men dus langer met een ding bezig dan nu. Ook lichamelijk was het heel zwaar. Met de komst van elektrische hulpmiddelen is het huishoudelijk werk wat lichter en sneller geworden, maar daar tegenover staat dat er weer meer op een dag gebeurd moet worden.

Is het in alles verbetert? Nee, het is niet in alles verbeterd, omdat de elektrische apparaten ten kosten gaan van het milieu. Er is een wed die voor schrijft dat je een bedrag moet betalen voor sommige apparaten die je weg gooit ( verwijderings toeslag). Ook worden er al veel oplossingen bedacht en in de loop der jaren zijn er veel milieu bewegingen opgestaan. Het probleem van veel batterijen is deels op gelost (Batterijen: lever ze in! Is de reclame). Ook Green peace (een organisatie) maakt mensen duidelijk voorzichtiger met het milieu om te gaan. Dus er zijn wel degelijk problemen, maar er worden ook oplossingen bedacht en je zou je ook moeten bedenken dat de kolen die werden gebruikt vroeger slechter voor het milieu zijn dan de apparatuur die je nu gebruikt om het huis te verwarmen.

Slot. Dit is mijn werkstuk, het was leuk om eraan te werken. Dit onderwerp was alleen veel breder dan ik verwacht had en daardoor kon ik niet alle huishoudelijk producten beschrijven. Ik vond het leukste onderwerp de geschiedenis. Daar heb ik dingen aan mijn oma gevraagd en mijn moeder, ook heb ik wat gekeken op de site www.strijkijzer.net.

Ik heb me bronnen van: - WWW.Strijkijzer.net - WWW.Ige.nl - Encarta Encyclopedie

REACTIES

M.

M.

ThnQ ik heb het gebruikt ik weet alleen nog geen cijver egt tof dat je het er op zet... =)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.