BSE verslag

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 459 woorden
  • 7 november 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat is BSE?
BSE staat voor Bovine Spongiforme Encephalopathie. Een ander woord voor BSE is de “gekkekoeienziekte” genoemd. Deze ziekte komt voor bij rundvee. BSE wordt veroorzaakt door prionen, dit zijn vervormde en afwijkende eiwitten. Deze prionen maken microscopisch kleine holtes in de hersenen. De gevolgen van het afsterven van hersencellen zijn dat er gedragsveranderingen plaatsvinden en er ontstaan bewegingsstoornissen. Uiteindelijk zal het dier doodgaan aan deze ziekte.

Hoe wordt BSE verspreid?
Waarschijnlijk wordt BSE vooral door het veevoer verspreid. In dit veevoer worden namelijk delen van schapen en koeien verwerkt. Er kan dus ook een besmet schaap of een besmette koe in zijn verwerkt.
De ziekte kan ook verspreid worden van de moeder naar haar nakomelingen.
Het is ook mogelijk dat koeien besmet raken door het grazen in een wei waar uitwerpselen liggen van koeien die BSE hebben.

Waarom zijn de mensen zo bang voor BSE?
Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte, waar ongeveer 1 op de miljoen mensen aan lijdt. In Nederland gaan er tussen de tien en twintig mensen per jaar dood aan deze ziekte.
Sinds 1996 zijn er gevallen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bekend die iets met BSE te maken kunnen hebben, dit is een dodelijke versie. Men denkt dat mensen deze ziekte krijgen door besmet vlees te eten. Bij het eten van ruggenmerg en hersenen is de kans op besmetting groter dan bij het eten van spiervlees. De ziekte kan waarschijnlijk niet via het bloed worden verspreid.

Hoe wordt verspreiding voorkomen?
Omdat men zo bang voor BSE is worden er veel maatregelen getroffen. In Nederland is het bijvoorbeeld verplicht om verschijnselen van BSE direct te melden zodat het besmette dier direct kan worden geslacht en het vlees kan worden verbrand. Dit voorkomt dat het vlees bij de slager terechtkomt.
Er is alleen wel een kans dat er koeien op de markt komen die nog geen ziekteverschijnselen vertonen maar al wel besmet zijn. Tussen de besmetting en de eerste verschijnselen kan namelijk een paar jaar zitten.

Hoe zit het nou met de consumptie?
In 1996 is in Nederland de consumptie van rundvlees met 10 tot 15% gedaald, de export van rundvlees naar Duitsland en Frankrijk is met 30 tot 40% gedaald. Begin augustus 1996 werd de schade al op 10 miljard gulden geschat. In Europa is de rundvleesconsumptie in 1996 met 11% gedaald. In de koelhuizen lag tegen de 700.000 ton rundvlees opgeslagen wat tegen een minimumprijs moest worden opgekocht omdat de markt anders instortte.

Wat is mijn mening over BSE?
Ik vind dat de mensen gewoon geen stukken van schapen en koeien in het voer van rundvee moeten verwerken, want dit zijn van nature planteneters en wij eten toch ook geen soortgenoten op. Als ze dat niet hadden gedaan waren er ook niet zoveel koeien besmet geraakt en waren er ook niet allemaal mensen door doodgegaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.