Voedingsleer

Beoordeling 0
Foto van Flowertje
  • Opstel door Flowertje
  • 2e klas mbo | 518 woorden
  • 5 oktober 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Voedingsleer. 


1. Bioactieve stoffen.

Bioactieve stoffen zijn stoffen met een bepaalde biologische of fysiologische activiteit in het lichaam. Er is geen behoefte aan vastgesteld je kan ook goed leven zonder deze stoffen. Verder is er ook onvoldoende onderzocht en bekend of het lichaam deze stoffen wel opneemt en verwerkt. 

Een belangerijke groep die hierbij hoort zijn: De pkantenstoffen; carotenoïden en polyfenolen (flavonoïden) uit groenten en fruit of plantaardige oliën. Ze worden toegevoegd aan een voedingssuplement. Hierdoor worden ze ook wel: ''Nutraceuticals'' genoemd. Vaak zijn ze te herkennen op een product onder een E-nummer. 

Sinds 1997 is er een Warenwetbesluit van kracht over nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten. Hierin staat dat een product of een ingrediënt dat niet eerder voor menselijke consumptie werd gebruik of op de markt is gebruikt vooraf moet worden beoordeeld en toegelaten. Dit wordt gebaseerd op de richtlijnen van de EU.

2. Antioxidanten

Dit is een verzamelnaam voor de vitamines E en C bétacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en de bioactieve stoffen zoals flavoïden uit groente en fruit. 

Antioxidanten beschermen weefsel en DNA cellen tegen vrije radicalen (dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels). Als dit gebeurd ontstaat er: Oxidatie stress dat betekent dat er teveel radicale stoffen aanwezig zijn dit kan op ongewenste plekken zijn in het lichaam. Dit kan een gevolg geven; Hart- en vaatziektes (de welvaartsziektes), kanker en schade aan het zenuwstelsel. 

Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook bij roken en zonnen. Het kan bij bepaalde ziektes een ontstekingsreatie geven. 

Superfoods!

De laatste jaren erg populair MAAR! Er is nog nooit een gezondheidseffect aangetoond en hebben ook GEEN gezondheidsvoordeel. 

Zolang je gezond en gevarieerd eet met groente en fruit uit de Schijf van Vijf krijg je genoeg antioxidaten binnen. 


Vegetarisme = Mensen die geen dierlijke producten eten > vis en vlees. Deze mensen hoeven in principe geen extra vitamines en mineralen te gebruiken als ze al voldoende en gevarieerd genoeg gaan eten. Hierbij hou je rekening met de Schijf van Vijf!. 

Veganisme = Mensen die geen dierlijke producten eten denk hierbij aan vis, vlees, eieren, melk enzovoort. Krijgen vaak te maken met te korten van:

- Calcium (Kalk)  - Vitamine B2 - Vitamine B12 deze moeten ze dan ook gaan slikken door middel van een (multi-vitamine) supplementie. 

Wanneer je vlees eet, moet je opletten dat je niet te vaak rood of bewerkt vlees eet deze soorten geven namelijk veel meer risico's. Als je per dag zo'n 100 - 120 gram rood vlees eet hangt dit samen met:

Dit wil je ook lezen:

- 10% hoger risico op een beroerte.

- 10% hoger risico op darmkanker.

- 15% hoger risico op diabetes type 2. 

- 20% hoger risico op longkanker. 

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met de bovengenoemde ziektes dan rood vlees, daarnaast bevat het ook veel verzadigd vet en zout. 

(Over vetten komt binnenkort een verslag)

(eigenlijk ga ik proberen over alles wel een verslag te maken, maar dit gedeelte is waar ik zelf nu ook mee bezig ben). 

Binnenkort komen er meer voedingsverslagen over van alles en nog wat (van de voeding)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Flowertje