San Francisco

Beoordeling 0
Foto van Micky
 • Opstel door Micky
 • 3e klas vwo | 1409 woorden
 • 22 juni 2019
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

San Francisco

Inhoudsopgave

 • Inleiding blz 2
 • Deelvraag 1: Opbouw van de stad blz 3
 • Deelvraag 2: Gentrificatie in de stad blz 4
 • Deelvraag 3: Melting pot in San Francisco blz 5
 • Deelvraag 4: Grootste probleem blz 5
 • Conclusie blz 6
 • Bronvermelding blz 7

Inleiding

We kregen de opdracht voor het vak aardrijkskunde om een verslag te maken over een grote stad in de Verenigde Staten, we gaan onderzoek doen via onze deelvragen. Wij hebben de stad San Francisco gekozen, want Britt en ik wisten nog niet zo veel over de stad San Francisco, maar dat wilde we wel graag te weten komen. Onze taakverdeling is, dat we kopje voor kopje verdelen, Britt begon met de inhoud en ik (Micky) met de inleiding. Hierna hebben we de taken verdeeld en zijn we met het verslag verder gegaan.

Onze deelvragen zijn:

 • Op welke manier is de stad opgebouwd en hoe ziet dit er uit in San Francisco?
 • Is er sprake van gentrificatie in de stad, en op welke manier is dit terug te zien?
 • Is het begrip melting pot terug te zien in de stad, en om welke bevolkingsgroepen gaat het?
 • Wat is op dit moment het grootste probleem in San Francisco, en hoe zou dit opgelost kunnen worden?

San Francisco is een grote stad in de staat Californië. San Francisco heeft nu zo’n 885.000 inwoners, en is daarmee de 4e grootste stad in Californië. San Francisco ligt op het Schiereiland San Francisco. Kenmerken van San Francisco zijn haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist.

Deelvraag 1: Opbouw van de stad

Op welke manier is de stad opgebouwd en hoe ziet dit er uit in San Francisco?

In een stad is vaak een zakencentrum (downtown). In San Francisco in dat het Financial District, deze wijk ligt in het noordoosten van San Francisco en is 119 ha groot. In deze wijk staan veel hoge gebouwen met bedrijven. Op de foto hierboven is dat het achterste deel met de hoge gebouwen.

Ten westen van het financial district ligt de centrale stad. Dit bestaat uit twee delen, de Chinatown, hier woont de etnische bevolkingsgroep en deze wijk is erg groot. In het andere deel wonen de welvarende bewoners. De huizen zien er goed uit en de meeste mensen hebben werk.

In het noorden zijn de suburbs. Hier zijn goede wijken met grote vrijstaande huizen. De woningdichtheid is erg laag, veel huizen hebben veel grond om hun huis en er zijn brede straten. In deze voorsteden wonen de welvarende rijke mensen in grote vrijstaande huizen.

Deelvraag 2: Gentrificatie in de stad

Gentrificatie is het vernieuwen van een arme verwaarloosde wijk, als er rijke mensen de woningen kopen en opknappen. Dit vernieuwen van de wijken trekt andere mensen aan, met name de mensen uit de middenklasse. Er komen welvarende mensen, hierdoor stijgt de huur- en koopprijzen. De oorspronkelijke, arme bewoners kunnen de hogere prijzen niet meer betalen en zijn gedwongen te vertrekken. Door Gentrificatie wordt de kwaliteit van de woningen beter en verandert de samenstelling van de bevolking.

Gentrificatie in San Francisco:

Dit wil je ook lezen:

Is er sprake van gentrificatie in de stad, en op welke manier is dit terug te zien?

San Francisco heeft meerdere wijken en in elke wijk is de gentrificatie anders, namelijk bijvoorbeeld het Castro District, in het Castro District is de top van gentrificatie bereikt, de gentrificatie is al gebeurd. Castro District is een wijk waar veel rijken (en homoseksuelen) wonen, het is een van de veiligste en schoonste wijken in San Francisco. Of bijvoorbeeld de Downtown, in deze wijk komt veel gentrificatie voor, doordat de stad groot is en een gunstige ligging van Chinatown, is hier veel gentrificatie. Door de gentrificatie worden er grote bedrijven aangetrokken en de kleine bedrijven kunnen hierdoor sluiten.

Maar dit is alleen per wijk, de gentrificatie in San Francisco totaal is veel heftiger, ruzies tussen oude en nieuwe buurtbewoners en vijandschap tegen oude arbeiders uit de stad en de toestroom van nieuwe tech werkers. De toename van de gentrificatie in San Francisco komt door een sterke vraag naar techno medewerkers.

Het gevolg van gentrificatie in San Francisco is hogere levensstandaarden, stijgende prijzen, immigratie en emigratie, een culturele en demografische verschuiving in de stad, op deze manier kan je het terug zien.

Er is veel gentrificatie terug te zien in San Francisco.

Deelvraag 3: melting pot in de stad

Een melting pot betekent dat immigranten in een soort mengelmoes bij elkaar leven. Door alle immigranten is de Amerikaanse cultuur ontstaan. In deze cultuur is vrijheid heel belangrijk.

Is het begrip melting pot terug te zien in de stad, en om welke bevolkingsgroepen gaat het?

In San Francisco leven meerdere bevolkingsgroepen. De blanken vormen de grootste bevolkingsgroep, maar de minderheden zijn in de meerderheid. De grootste etnische bevolkingsgroep zijn de Chinezen. Zij wonen vooral in de Chinatown. Ook wonen er veel hispanics in San Francisco. Meer dan 20% van de bevolking is hispanic. In totaal is 37% van de bevolking in San Francisco immigrant.

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In San Francisco leven meerdere bevolkingsgroepen. De blanken vormen de grootste bevolkingsgroep, maar de minderheden zijn in de meerderheid. De grootste etnische bevolkingsgroep zijn de Chinezen. Zij wonen vooral in de Chinatown. Ook wonen er veel hispanics in San Francisco. Meer dan 20% van de bevolking is hispanic. In totaal is 37% van de bevolking in San Francisco immigrant.

Er wonen meerdere bevolkingsgroepen bij elkaar  in San Francisco en er is dus een melting pot in deze stad terug te zien. Het gaat dan over de Hispanics, blanken en Chinezen.

Deelvraag 4: Het grootste probleem van de stad

Wat is op dit moment het grootste probleem in San Francisco, en hoe zou dit opgelost kunnen worden?

Je hoeft alleen problemen in San Francisco te googlen en je krijgt al meer dan 2 miljard zoekresultaten, de grootste problemen van San Francisco zijn homeless people (daklozen) en drugs addictions (drugs verslaafden). Door deze problemen komen er minder toeristen en dit levert minder geld op.

Op straat leven zo’n 7.500 daklozen in San Francisco, waarvan veel daklozen heroïne en methamfetamine roken, ook werden er op straat in maart 2017 13.000 naalden van straat gehaald, wat het jaar ervoor 2.900 waren. Naalden worden gebruikt om heroïne en cocaïne te spuiten.  

Wij hebben besloten om het probleem van daklozen op te lossen, want hier is het meeste over te vinden en dit spreekt ons het meeste aan.

In San Francisco zijn er al oplossingen voor het daklozenprobleem, alleen niet genoeg, er zijn namelijk gaarkeukens en slaapzalen. Nu denk je, hoezo zijn er dan nog daklozen, als er plaats is om te slapen? Maar in de slaapzalen is er plek tot 2.000 man en dus te weinig, ook zijn er gaarkeukens, alleen niet genoeg eten voor iedereen. En nemen veel slaapzalen geen drugsverslaafden aan en blijven zij op straat slapen.

Wij hebben hieronder een stappenschema gemaakt en nog een lijst met voor en nadelen, om te laten zien waarom wij dit hebben gekozen.

Wat wij voorstellen:

 • Het recyclen van bedden
 • De daklozen aan het werk zetten, door bouwprojecten: Grote flats bouwen
 • De bedden in de gebouwde flats neerzetten
 • De daklozen die hebben geholpen met bouwen krijgen als beloning een slaapplek en eten en mogen gebruik maken van een afkick kliniek
 • De daklozen worden geholpen met werk zoeken en krijgen een lening om aan geld te komen. En wonen in de flats. De flats worden goedkoop ingericht
 • De daklozen werken, betalen de lening en hierdoor krijgt de stad zijn geld terug

Voor en nadelen:

 • De daklozen hebben werk
 • De daklozen hebben onderdak
 • De daklozen hebben voedsel
 • De daklozen zijn van hun drugsprobleem af
 • De daklozen hebben een toekomst
 • De economie van de stad wordt beter
 • De daklozen schrikken de toeristen af, als de daklozen van straat zijn, komen er dus meer toeristen
 • Niet iedereen werkt mee
 • Dit project duurt lang
 • De stad loopt een risico als mensen afhaken en kan hierdoor geld verliezen

Conclusie

De stad heeft in het noordoosten van het Financial District, ten westen van het Financial District ligt de centrale stad, in het noorden van San Francisco liggen de suburbs. In de stad is er sprake van gentrificatie, dit is terug te zien door de culturele en demografische verschuiving. In de stad wonen meerdere bevolkingsgroepen bij elkaar  en er is dus een melting pot in deze stad terug te zien. Het gaat dan over de Hispanics, blanken en Chinezen. San Francisco heeft veel problemen, niet alleen daklozen, maar ook veel verslaafden aan drugs. Het daklozenprobleem opgelost kunnen worden, door ons stappenplan te volgen.

Bronvermelding:

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Francisco

https://www.news.com.au/travel/travel-updates/sickening-problem-with-popular-tourist-city/news-story/50e808ac3971ad4dce24cc9344a38170

https://en.wikipedia.org/wiki/Gentrification_of_San_Francisco

https://www.news.com.au/travel/travel-updates/sickening-problem-with-popular-tourist-city/news-story/50e808ac3971ad4dce24cc9344a38170

https://mijnamerikareis.nl/amerikaanse-steden/san-francisco

https://ivypanda.com/essays/castro-gay-village-gentrification-in-san-francisco/

https://www.mo.be/reportage/san-francisco-ook-voor-daklozen-de-hoofdstad


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Micky