Die Another Day (2002)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 425 woorden
  • 4 juli 2007
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Aardrijkskunde
Mijn mening over kinderarbeid

Het is wettelijk verboden, maar toch is er nog altijd veel kinderarbeid in arme landen. De reden daarvoor is het geldtekort. Ouders laten hun kinderen werken om meer geld in het laatje te brengen, omdat ze anders niet rond kunnen komen.
Zelf verdienen ze namelijk ook niet veel: zo’n 10 cent per uur. Dat betekend dat ze € 30,- tot maximaal € 60,- per maand verdienen. Ter vergelijking: in Nederland is het minimumloon per maand voor een volwassene € 1.317,-. Er wordt vaak veel meer verdiend dan het minimumloon.

Er zijn drie verschillende soorten meningen over kinderarbeid: zo heb je de afschaffers, de twijfelaars en de reguleerders.

De afschaffers zijn de mensen die absoluut tegen kinderarbeid zijn. Zij proberen er van alles aan te doen om het te stoppen. Want kinderen moeten toch lekker spelen en naar school gaan?

De twijfelaars zijn vaak de ouders van de kinderen. Aan de ene kant vinden ze dat hun kind moet werken, om het broodnodige extra geld binnen te krijgen, en om rond te kunnen komen. Maar aan de andere kant zien ze zelf ook wel dat het eigenlijk niet kan. Het werk is veel te zwaar, en hun kinderen kunnen niet naar school. Zelf zeggen de ouders dat ze geen keus hebben.

De reguleerders zijn de fabriekseigenaren. Zij zijn natuurlijk voor kinderarbeid, omdat het veel goedkoper is. Kinderen doen veel, zwaar werk voor weinig geld. Zoals je in de film hebt kunnen zien word er tijdens controles heel wat verzwegen. Als er aan de fabriekseigenaar gevraagd word of hij weet dat kinderarbeid strafbaar is, is het antwoord natuurlijk ‘nee’. Opeens worden zijn arbeiders goed betaald, en krijgen voldoende vrij. Maar in werkelijkheid klopt daar niks van.

Zelf vind ik dat kinderarbeid moet worden afgeschaft. Het is toch te gek voor woorden dat kinderen op zo’n jonge leeftijd zulk zwaar en gevaarlijk werk moeten verrichten. De controles moeten strenger worden, en er moet harder worden opgetreden tegenover de fabriekseigenaren. Wel vind ik dat er een soort ‘compromis’ voor kinderen van 12 tot 14 kan worden geregeld (maar alleen als die uit zichzelf willen werken!). Met beperkte werkuren en een minimumloon. Ik vind ook dat er ook een minimumloon voor volwassen werknemers moet komen. Dan hoeven de kinderen niet meer voor het tekort van de familie te werken, en krijg je vanzelf minder kinderarbeid.
Bovendien, als die kinderen naar school kunnen, hebben ze meer kans op een goede baan later, waarmee ze genoeg geld verdienen, zodat hún kinderen in elk geval niet hoeven te werken en lekker kunnen spelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Another Day (2002)"