Kashmir

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 461 woorden
  • 9 juni 2010
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Hoe een etnisch lokaal conflict een mondiaal probleem werd.

Kashmir is een gebied in Azië boven Pakistan en India gelegen. Beide landen maken aanspraak op het gebied en vechten hier al decennia om. De oorzaak van het conflict is te vinden in de onafhankelijkheid van India in 1947, van het Verenigd Koninkrijk. India werd toen gesplitst in twee delen: India en Pakistan. India was overwegend hindoeïstisch, Pakistan overwegend islamitisch. Autonome gebieden, zoals Kashmir, mochten zelf beslissen bij welk land ze wilden horen.

Tot de veertiende eeuw was Kashmir bijna uitsluitend hindoeïstisch, maar in 1341 werd Kashmir ingenomen door islamieten, die de bevolking dwongen zich tot de islam te bekeren. In de eeuwen daarna verschoof de macht over Kashmir meerdere keren, waarbij ook de dominante religie veranderde. De bevolking werd voortdurend onderdrukt en moest zich aanpassen aan de dominante religie. Omdat andere religies niet toegestaan werden, ontstond er kwaad bloed tussen de moslims en de hindoeïsten.

In Kashmir wonen daarom tegenwoordig voornamelijk islamieten. Logischerwijs zou het grootste deel van de bevolking zich in 1947 dus hebben willen aansluiten bij het islamitische Pakistan. In 1947 werd het gebied echter bestuurd door een hindoeïstische Maharadja, die Kashmir liever zag als onafhankelijke staat. Na een inval van Pakistan, waarbij de bevolking van Kashmir hielp, riep de Maharadja de hulp in van het Indiase leger in ruil voor de aansluiting van Kashmir bij India.
Officieel hoort Kashmir daarom nu dus bij India, maar Pakistan blijft het gebied claimen omdat volgens Pakistan de bevolking van Kashmir zich liever aansluit bij Pakistan.
Ondertussen is voor India en Pakistan de strijd om Kashmir veel meer geworden dan het winnen van een stuk gebied. Het is een prestigestrijd geworden, waardoor het onwaarschijnlijk is dat een van de partijen binnen afzienbare tijd zal toegeven.

Deze strijd is al lang geen strijd meer tussen maar twee landen. Doordat India en Pakistan beide nucleaire grootmachten zijn is deze ruzie iets wat de hele wereld aangaat. India heeft altijd toegegeven over kernwapens te beschikken. Pakistan heeft echter nooit informatie over hun kernwapens gedocumenteerd, waardoor er veel onduidelijkheid is over haar nucleaire strijdkrachten. Bovendien zijn India en Pakistan de enige landen die beschikken over kernwapens zonder het proliferatieverdrag (verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt) getekend te hebben. Deze onstabiele situatie tussen de landen, en de onzekerheid over de kernwapens die ze bezitten, maakt deze ruzie een mondiaal conflict.

Het oorspronkelijk lokaal etnisch conflict in Kashmir is geëxpandeerd tot een strijd tussen twee nucleaire grootmachten: India en Pakistan. Om het gezichtsverlies dat ze lijden als een van de landen Kashmir opgeeft, is het niet waarschijnlijk dat dit snel zal gebeuren. Bovendien ontstijgt dit etnische conflict, door inzet van kernwapens het regionale niveau.
En zo werd een relatief klein, lokaal etnisch conflict een mondiaal probleem.

REACTIES

H.

H.

Thnx man, nu snap ik het probleem eindelijk goed

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.