Almere

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 430 woorden
  • 9 november 2001
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het huidige Almere De architectuur van Almere Almere is vooral bekend om zijn bijzondere architectuur. Iedere wijk en buurt is een belevenis op zich met vele architectonische hoogstandjes. Bijvoorbeeld Almere-Haven wordt bepaald door de nostalgiegolf die Nederland in de jaren zeventig overspoelde: bruine huizen met kappen en een grachtje zijn gezichtsbepalend. In Almere-Stad kregen het in de jaren tachtig opkomende postmodernisme en de herwaardering van het moderne bouwen een kans. Belangrijke gebouwen: het stadhuis [Cees Dam, 1982-1986], het winkelcentrum met passage [Loerakker, Rijnboutt, Ruijssenaars, 1979-1981, 1983-1985] en de experimentele wijken De Fantasie, De Realiteit, de Muziekwijk [1990] en de Filmwijk [1992]. De combinatie van verrassende gebouwen in een natuurlijke, groene omgeving maken Almere bij uitstek een stad voor een ontdekkingsreis per fiets. De functies van Almere Almere bestaat uit de stadsdelen Almere-Haven, Almere-Stad, Almere-Buiten en Almere-Hout, die elk hun eigen voorzieningen en centrum hebben. Driekwart van de beroepsbevolking van Almere forenst[met Amsterdam]. De economische activiteiten binnen de gemeente cencentreren zich in de dienstverlenende sector, maar er zijn ook belangrijke industriële activiteiten [cosmetica- en geneesmiddelen]. De gemeente beschikt over uitgebreide recreatie- en sportmogelijkheden [Theaters De Metropole en De Roestbak, jachthaven in Almere Haven, golfbanen in Almeerder hout, natuur- en milieu-educatiecentrum Het Eksternest in het Vroege Vogelbos, onderdeel van het Beginbos].
De bevolking van almere De bevolking van Almere is sinds 1984 alleen maar gestegen, zie figuur 1 en 2. Met name Almere-Stad is enorm gestegen, van 17240 [1984] inwoners gestegen naar 79482 [1998] inwoners, Almere-Buiten is van 1559 [1984] inwoners gestegen naar 33121 [1998] inwoners, Almere overig van 88 [1984] inwoners gestegen naar 1597 [1998]. Dat betekend dat Almere in totaal van 40297 [1984] inwoners gestegen naar 135667 [1998]. De Geschiedenis van Almere De naam Almere Almere is genoemd naar het water, dat door latere uitbreidingen de Zuiderzee werd. De naam Almere komt het eerst voor in een levensbeschrijving van de Engelse bisschop Bonifatius, die dateert van de periode tussen 775 en 768. In die beschrijving staat dat Bonifatius in het jaar 753 naar Friesland voer over water, genaamd Almere. Almere wordt ook in bronnen van latere datum genoemd, zowel in heiligenlevens als in oorkonden. De laatste vermelding die bekend is van “Urk in het meer Almere”. De betekenis van de naam wwordt door het naamkundig instituut van de Koninklijke Academie van Wetenschappen als volgt verklaard. “Mere” is gewoon “meer”. Het Germaanse “ala” is nauw verwant met ons woord “al”. Het betekent “geheel” en in samengestelde woorden “groot” en “erg”. Almere betekent dan “zeer groot meer”. Met de naam Alkmaar heeft Almere niets te maken. In de oude geschriften komt namelijk nooit een k voor in de naam van Almere. En juist deze letter is voor de naamsverklaring van Alkmaar van groot belang.

REACTIES

S.

S.

ey petra echt een kei goed iets ik kom zelf ook uit almere en vond ut echt wel leuk hoe je over onze stad vertelt echt super
kus sandra

21 jaar geleden

M.

M.

petra..............bedankt!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.