Tandarts
1- De opleiding.
2- De toelating.
3- Welke vakken heb je?
4- Hoelang heb je school?
5- Wat zijn de toekomst mogelijkheden?
6- Lijkt het mij leuk?

Opleiding.

Om tandarts te worden moet je de opleiding tandheelkunde afronden. Deze opleiding duurt 5 jaar (als je alles in 1 keer haalt). Het is veel, ongeveer 4,5 dagen van half negen tot vijf. Het is een voltijd opleiding.

Toelating.

Om toegelaten te worden moet je natuurkunde, scheikunde en het liefst biologie in je VWO pakket hebben. En je moet naar de universiteit geweest zijn. Daarnaast geldt hiervoor ook dat wie het eerste zich aanmeldt, de plek heeft… Er zijn namelijk altijd meer aanmeldingen dan plaatsen. Je kan het geluk hebben dat je de eerste keer meteen wordt ingeloot. Maar je kan ook via de centrale selectie binnenkomen. Dan moet je eerst een soort sollicitatiebrief schrijven.Als je doorkomt, ga je naar een tweede ronde. Dan worden er een motorische test, een sociale intelligentietest en een schrijfvaardigheidtest afgenomen.Door de centrale selectie wordt vijftig procent van de plaatsen ingedeeld.Tandheelkunde studeren is niet moeilijk maar wel heel veel.In jaar 1 heb je vooral theorie. Als je leert wat je leren moet en maakt wat je maken moet, is het bijna makkelijk om alles in een keer te halen…
Het is iets moeilijker als je geen biologie had, maar de docenten en andere studenten zullen je wel wat uitleg geven. Je gaat ook stage lopen, bij een tandartsenpraktijk. Meestal als assistent.

Welke vakken heb ik (in de opleiding)?

Bijvoorbeeld anatomie, hoe de mens in elkaar zit, en practicum daarvoor (dooie mensen bekijken!), maar ook biochemie, cardiologie en microbiologie. Je hebt ook practica, zoals boren vullen, bruggen en kronen maken, (dat doe je later) en zelfs kunstgebitten!

Hoe lang ben ik met school bezig voor tandarts?

Je hebt zeker 5 jaar VWO, dan ga je naar de universiteit. Dan kom je op een opleiding, meestal de ACTA, en daar heb je ongeveer vijf jaar, twee losse opleidingen. Een basisopleiding en een master opleiding (twee jaar). Je bent dus lang aan het studeren, maar de ACTA vertelt op de site dat de toekomst voor tandartsen heel goed is!

Wat kan ik in de toekomst?

Na de opleiding kan je meerdere dingen doen. Je kan een eigen praktijk beginnen of werken bij een andere tandarts. Je kan ook bij een gezondheidscentrum of een tandartsenacademie werken, zoals de ACTA.
Dan heb je geen eigen praktijk, maar je werkt ook niet voor een ander. Je hoort gewoon bij dat centrum.Je kunt ook doorstuderen voor orthodontist, mondhygiënist en ander werk in de tandheelkunde waarvoor tandarts nodig is.
Hoe lijkt het mij?
Mij lijkt het niks! Ik haat het om naar de tandarts te gaan, wil niet bij anderen in de mond zitten. En dat boren…. Brrrrr! Ik met er niet aan denken!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

ik vind dit echt wel goed!!!xx Chelsea

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

leuke werkstuk beertje vriendinnen

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast