De NPO is bezig met een nieuwe interactieve videoserie voor scholieren, over persoonlijke dilemma's. Om de serie zo herkenbaar mogelijk te maken, hebben ze jouw hulp nodig. Ben je tussen de 15-18 jaar en wil jij meedenken? Vul de vragenlijst in (5 a 10 minuutjes) en maak kans op een Bol.com bon van 10 euro.

 


Meedoen


Homeopathie

Samuel Hahnemann
Samuel Hahnemann was een Duitse arts. Hij leefde van 1755 tot 1843. Hahnemann heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de homeopathie. Hij heeft voor de homeopathie deze regel bedacht: “Similia Similibus Curentur”. Dat betekent: “Het gelijkende kan het gelijkende genezen”. Daarmee bedoelt hij dat als je ergens last van hebt, je het misschien kan genezen door de patiënt een middel te geven waardoor dat juist veroorzaakt wordt.

Het eerste bezoek
Bij een homeopaat duurt een bezoek een stuk langer dan bij een normale huisarts. Het eerste bezoek duurt vaak wel langer dan een uur. Als het nodig is controleert de homeopaat je gezondheid ook nog eerst. Er wordt ook naar de symptomen gekeken, en er worden vragen gesteld aan de patiënt om achter de oorzaak te komen.

Verdunnen en schudden
Hahnemann verdunde en schudde de geneesmiddelen omdat er in die tijd met nogal veel gedoseerd was. Hij merkte dat dat hielp doordat hij een keer een stof 100 maal verdunde, en daarna stevig schudde. Dat herhaalde hij een paar keer. De stof geneesde nu wel! Hoe dat kan is moeilijk te verklaren.

De hele mens
Een homeopaat probeert er achter te komen wat de oorzaak van een ziekte is. Er wordt niet echt gekeken naar de ziekte, maar naar de hele mens. Hoe het persoon zich op dat moment voelt is ook erg belangrijk. De homeopaat gaat er vanuit dat het lichaam één geheel is, en beoordeelt de mens niet per orgaan bij behandelingen.

Afweer
Soms weet de homeopaat de oorzaak van de ziekte niet. Dan schrijft hij een middel voor dat dezelfde symptomen heeft als de oorzaak. Je lichaam geneest zichzelf door de medicijnen. Je bouwt daardoor afweer op tegen de ziekten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.