Ytterbium

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 268 woorden
  • 17 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ytterbium (Yb).

Ytterbium is het 70ste element in het Periodiek systeem. Het is gerangschikt tussen Thulium en Lutetium en behoort tot de metalen. Ytterbium heeft een atoommassa van 173,0 en hoort bij de Lanthaniden. Het heeft een kookpunt van 1466.0 °C en een smelt punt van 824.0 °C.
Ytterbium heeft 70 elektronen/protonen, en 103 neutronen. Volgens Bohr is de atoombouw zo.

Toepassing&voorkomen.
De aardkorst bestaat voor 3,2 x 10-4 % uit Ytterbium. De stof zelf komt voor in gadoliniet en monaziet.
Het element wordt gebruikt voor het verbeteren van de verwerkingseigenschappen van roestvrijstaal.
In een verbinding wordt Ytterbium gebruikt voor het activeren van fosforescerende stoffen voor infrarood licht (Yb2O3), in de geneeskunde, bij draagbare röntgenapparatuur. Ook wordt Ytterbium gebruikt voor geleiding, namelijk: supergeleiding (YbBa2Cu3O7) en halfgeleider (Yb-halogeniden).

Ontdekking.
Ytterbium werd door J. C. G. de Marignac ontdekt in ytteraarde, in 1878. Ytteraarde werd als element beschouwd. Later bleek dat het toch uit 2 elementen bestond. G. Urbain was de eerste die de 2 elementen van elkaar kon scheiden.

Ytterbium werd ontdekt in het mineraal Ytterbiet, later gadoliniet genoemd, in Ytterby, in Stockholm (Zweden). Vandaar de naam Ytterbium.

Eigenschappen.
Ytterbium is een zeldzame, maar gevaarlijke stof. In werkomgeving kan het zich mengen met gassen en bij inademing van die dampen kan er schade optreden aan de longen. Bij ophoping van Ytterbium in het menselijk lichaam is schade aan de lever niet uitsluitbaar.

Het is een zacht, zilvergrijs metaal dat oplost in zuren en dat reageert met water, maar heel erg langzaam. In poedervorm is Ytterbium brandgevaarlijk en kan het explosies veroorzaken.

Bronnen.

www.lenntech.com
www.periodieksysteem.com
www.wikipedia.com
www.chemicalelements.com/bohr
Binas.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.