Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Vrouw man

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 712 woorden
  • 15 februari 2009
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Mannen en vrouwen zijn heel verschillend. Deze verschillen zijn dan ook te zien in de maatschappij. Van vroeger, maar ook in de maatschappij van nu.
Iedereen weet dat het verschil veel kleiner is geworden. Nu is de vraag, hoe groot is het verschil nu nog?

Geschiedenis
In de 19e eeuw is de pistie van de vrouw heel laag. Of de vrouw resect verdiende hing af van de status van de mannen in haar familie. Het hoorde dan ook niet dat de vrouwen betaalde arbeid verrichten. Dit gold voor vrouwen die getrouwd waren, maar ook voor vrouwen die niet getrouwd waren. Toch moesten de meeste vrouwen werken. Anders waren de inkomsten veel te laag. Hierdoor kregen vrouwen bijna geen geld als ze werkten. Naast hun ‘fulltime job’ moesten ze het huishouden nog doen. Ook waren ze verandwoordelijk voor de kinderen. Meisjes werden voorberied op het moederschap. Tot 1871 mochten er geen meisjes naar de universiteit. Als vrouwen toch hun school hadden afgerond was het onmogelijk om een baan te vinden.
Nu zie ik je denken dat je dit pikt. Maar als vrouwen er iets van zeiden werden ze geslagen en mishandeld. Rond 1900 kwamen de vrouwen eindelijk in opstand. Nadeze opstand as er meer gelijkheid maar nog niet alles was gelijk.

Nu
Op papier hebben mannen en vrouwen nu dezelfde rechten, maar in de praktijk blijkt anders. Tegenwoordig wordt er gedaan alsof de vrouw in de westerse samenleving al helemaal is ‘uitgeëmancipeerd’. Terwijl vrouwen gemiddeld minder verdienen als mannen en hoeveel vrouwen worden er gekozen tot burgemeester. Is er zelfs ooit al eens een vrouwelijke president geweest!?
Vrouwen worden vooral financieel nog wel eens achter gesteld. In 2003 liet het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid, daar een onderzoek naar doen. In 13 van de 18 gevallen worden vrouwen en mannen niet gelijk beloond, terwijl ze wel dezelfde functie hadden en even veel werken. Vind u dit nu kunnen, mensen niet betalen omdat ze hun werk goed doen maar betalen omdat ze man zijn!? Dit vind ik echt niet eerlijk. Op papier mag dit ook niet maar waarom gebeurd het dan?
Mannen worden ook eerder aangenomen voor hogere taken met meer verantwoordelijkheid omdat vrouwen kinderen baren en krijgen en daar later voor moeten zorgen. Veel vrouwen werken daarom ook parttime, wat eigenlijk wel logisch is. Maar parttime werkers krijgen meestal geen extra toeslagen en vaak krijgen paartimers ook maar gedeeltes terug van de verzekering of kleedgeld. Het ‘basispakket’ bevat geen lease-auto. 17% van de fulltime werkende mannen en slechts 7% van de fulltime werkende vrouwen heeft een lease-auto.In één opzicht krijgt de vrouw meer geld en dat is met de reiskosten, maar daar staat bij de man dan weer te lease-auto tegen over.
De gedachtes van vroeger zijn toch nog niet helmaal verdwenen vrouwen zijn er voor de kleintjes. Als mensen moeten kiezen. Gebruiken werkgevers soms ook nog als argument dat mannen een sterker karakter hebben als vrouwen. Dan denk ik bij mijzelf, hoe kan je dat nou zeggen. Iedereen heeft toch een ander karakter.

Voor werkgevers zit het feit dat vrouwen kinderen kunnen krijgen wel heel erg in de weg. Vrouwen gaan er dan al weer een paar keer uit voor de kinderen. Dan werken ze niet maar worden toch nog wel iets betaald. Dat moeten we niet hebben. Ook kunnen vrouwen vaak na een aantal jaar geen extra kennis meer opdoem omdat ze ‘s avond geen cursussen of trainingen kunnen volgen omdat er kleine kinderen thuis zijn. Ik vind dit echt zo krom, hoe kan je vrouwen nu ‘straffen’op deze manier terwijl ze alleen maar hun verantwoordelijkheid gevoel volgen!?

Loonsverschillen mogen, maar mannen voor hetzelfde werk in hetzelfde bedrijf meer betalen dan vrouwen mag niet. Dat is ongelijke loon voor het zelfde werk en dat is discriminatie. Dat is verboden. Dit is volgens het onderzoek via de loonwijzer niet of vrijwel niet aangetoond in Nederland Maar van de 15% beloningsverschil waar de loonwijzer-onderzoekers mee rekenen is toch een deel onverklaarbaar.Deze tekst is nog niet helemaal af, ik moet nog 300 woorden en een goed passend slot. Ik zou graag van jullie willen weten wat jullie er van vinden en of jullie nog weten of ik dingen kan verbeteren. Eigenlijk wil ik dus gewoon commentaar en eigenlijk ook nog wel een suggestie voor het laatste gedeelte.
B.v.d.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.