Vegetarisme

Beoordeling 3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 613 woorden
  • 5 juni 2005
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 3
  • 2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Vegetarisme

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ikzelf vegetariër ben. Ik heb hier meer dan een jaar geleden voor gekozen omdat ik heel erg tegen de bio-industrie werd en omdat ik het zielig vond voor de dieren. Eerst was ik was ik wat meer in het extreme. Ik at geen vlees, geen vis, geen gelatine, ik lette op de E-nummers en droeg geen leer, zijden en wol. Nu ben ik wat van dat extreme afgestapt en eet ik alleen geen vlees en vis meer.

Waarom wordt iemand vegetariër? Dit kan verschillende redenen hebben, ik noem er een paar op:

1. omdat je vlees niet lekker vindt
2. omdat je tegen de bio-industrie bent
3. omdat je geen dode dieren wilt eten
Het is niet makkelijk als je van vlees houdt om dat in één keer aan de kant te zetten. Het vereist veel doorzettingsvermogen en je moet echt zeker weten dat je geen vlees meer wilt eten. Er zijn drie verschillende vegetariërs. Je hebt de ‘zogenaamde’ parttime vegetariërs die een paar keer in de week het vlees laten staan om zo de vleesproductie terug te dringen. Dan heb je nog de gewone vegetariërs die geen vlees eten, sommige vegetariërs dragen geen leer en sommigen eten ook geen gelatine. De strengste groep zijn de veganisten. Zij eten helemaal niets wat van dierlijke afkomst komt, dus ook geen melk, eieren, kaas en bijenwas dat veel in snoep zit. Zij eten geen gelatine en dragen geen leer, wol en zijden. Bijna alle strenge vegetariërs of veganisten hebben wel een lijst in huis met E-nummers. Ikzelf heb ook een lijst van snoepgoed waar gelatine, bijenwas en E-nummers van dierlijke afkomst op staan. Ik zal die lijst rond laten gaan.
Een warme maaltijd zonder vleesvervanger is erg ongezond. Daarom komen er steeds meer vleesvervangers op de markt. Er zijn veel verschillende vleesvervangers. Voorbeelden daarvan zijn noten, kaas, peulvruchten, soja, tempeh en quorn. Vanzelfsprekend eten vegetariërs veel verse groenten en fruit, maar er zijn ook nog drie andere productsoorten waaruit zij kunnen kiezen. Op dit blaadje kunnen jullie de vier groepen zien. Vegetariërs moeten bij hun dieet ook kleine hoeveelheden plantaardige olie of margarine inpassen, omdat die energie, essentiële vetzuren en de vitaminen A, D en E bevatten. Een vegetariër moet zich realiseren dat hij/zij vanwege een ander voedingspatroon andere producten moet eten om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Een vegetariër moet ervoor zorgen dat stoffen die hoofdzakelijk in dierlijke producten zitten via een andere weg geconsumeerd worden. Vitamine B12 is een bekende vitamine die hoofdzakelijk in dierlijke producten voorkomt. Een vegetariër zal meer zuivelproducten moeten eten om de hoeveelheid B12 binnen te krijgen.
Er komen steeds meer vegetariërs, steeds meer mensen gaan het zielig vinden voor de dieren, en willen best wel een paar keer per week het vlees laten staan. Dit komt ook omdat er steeds meer vegetarische maaltijden komen. Enkele beroemde vegetariërs zijn Orlando Bloom en Brad Pitt.

Veel vegetariërs eten geen gelatine omdat het van beendermeel wordt gemaakt, oftewel gemalen dierenbotten. Andere dierlijke producten kunnen in kleurstof, conserveermiddel, antioxidant, smaakversterkers, glans-, antischuim- en deegverbetermiddellen zitten. Dit kun je nagaan door de E-nummers die meestal op het product staat vermeld.
Sommige christen-vega’s geloven ook dat Jezus vegetariër is geweest. Hier zijn veel verschillende theorieën over. De meeste mensen geloven of dat de Bijbel het vegetarisme tegenspreekt, maar anderen zeggen dat de Bijbel het vegetarisme niet tegenspreekt en er juist voorstander van is. Ikzelf geloof dat de Bijbel het alleen maar aanmoedigt. God heeft dieren geschapen tot spijs, maar het was Zijn bedoeling niet dat dieren zouden worden mishandeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Nou het is opzig wel een goed werkstuk maar de informatie die je geeft is allenmaal zo dubbel. Dat zal ik je ff uitleggen... Ik ben zelf met een werkstuk bezig dat gaat ook over vegetarisme. En ik zag dit werkstuk en ik zag dat de informatie die ik had hier in zat. En toen had ik het gekke iedee om commentaar te mailen. :P

17 jaar geleden