Vakantiewerk

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 593 woorden
  • 27 mei 2004
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Zon, zee, strand... of werken?

Over een paar maanden begint de zomervakantie al weer. Misschien is dit voor jou wel hét moment om met een vakantiebaantje te beginnen. Maar waar moet je op letten? Hoe zijn de werkomstandigheden? En wat zijn de redenen van jongeren om wel of niet te werken? Met behulp van deze folder willen we jou proberen op weg te helpen.

Uit onderzoek van de CNV Jongerenorganisatie blijkt dat de meeste jongeren werken om het geld. Het verdiende geld wordt vaak voor sparen, uitgaan, mobiele telefoons en vakanties gebruikt. Maar naast het loon zijn ook het opdoen van werkervaringen en onderlinge sfeer tussen de collega’s een belangrijke reden om te gaan werken. Toch zijn er jongeren die geen vakantiewerk hebben. Soms kiezen ze hier zelf voor, maar soms is er ook simpelweg geen werk beschikbaar in de omgeving. Argumenten om geen vakantiewerk uit te oefenen zijn bijvoorbeeld het loon, de slechte werktijden en de lengte van de werkdag zelf. Een andere oorzaak is dat veel jongeren al een vaste (bij)baan hebben en daardoor niet nog een extra baan zoeken voor in de vakantie. Supermarkten, horeca gelegenheden en de agrarische sector zijn de meest voorkomende plekken voor jongeren om in de vakantie te werken. Wanneer je in een supermarkt werkt, werk je meestal als vakkenvuller aan het einde van de dag. In de agrarische sector bestaat het werk vaak uit (bloem)bollen pellen en aardbeienplukken. Werken in de horeca houdt meestal in: afwassen en helpen in de keuken, achter de bar en in de bediening. Wanneer je bij een bedrijf in dienst treedt, dan heb je recht op het minimum jeugdloon. Dit bedrag wordt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid elk half jaar opnieuw vastgesteld. Onderstaande tabel geeft de minimumlonen bij een volledige werkweek weer vanaf 1 juli 2003.

Per maand Per week Per dag
Vanaf 15 jaar € 379.45 € 87.55 € 17.51
Vanaf 16 jaar € 436.35 € 100.70 € 20.14
Vanaf 17 jaar € 499.60 € 115.30 € 23.06
Vanaf 18 jaar € 575.50 € 132.80 € 26.56
Vanaf 19 jaar € 664.- € 153.25 € 30.65
Vanaf 20 jaar € 777.85 € 179.50 € 35.90
Vanaf 21 jaar € 917.- € 211.60 € 42.32
Vanaf 22 jaar € 1075.10 € 248.10 € 49.62
Vanaf 23 jaar € 1264.80 € 291.90 € 58.38
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(http://www.szw.nl)

Wanneer jij minder dan het minimum jeugd uitbetaald krijgt, kun je contact opnemen met je werkgever. Mocht dit niet helpen, dan kan je naar de kantonrechter stappen. Er zijn ook werkgevers die naast het loon nog wat extra’s geven, bijvoorbeeld mp3-spelers en platenbonnen. De werkomstandigheden willen nogal eens verschillen. Bij het ene bedrijf ben je er alleen maar om te werken en bij het andere bedrijf is er bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om na werktijd nog even gezellig wat te drinken en bij te kletsen. Er zijn bedrijven die hun werknemers ’s ochtends met een busje ophalen in verband met een grote reisafstand. Soms is het vinden van vakantiewerk het grootste probleem. Dit hangt vaak ook af van de omgeving waar je woont. In sommige plaatsen is het erg gemakkelijk om werkt te vinden maar het komt ook voor dat het bijna onmogelijk is om geschikt vakantiewerk te vinden. Meestal wordt werk gevonden via kennissen en familie, de krant of via het uitzendbureau. Tegenwoordig wordt het internet ook een steeds belangrijkere manier om werk te zoeken.

Werken in de vakantie. De één wil het wel, de ander niet. Uiteindelijk zul je toch zelf een keuze moeten maken. Besluit je om te gaan werken en je hebt wat gevonden, dan zul je op een aantal dingen moeten letten. Krijg je voldoende loon? Hoe zijn de werkomstandigheden? Mocht je naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan één van de medewerkers bij onze stand of bel 0800-vakantiebaan

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.