Sportblessures

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 529 woorden
  • 21 juni 2001
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
95 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

‘Pijnlijke sportfoutjes’

Inleiding Het lichaam bestaat uit botten, gewrichten, spieren en pezen. Alles bij elkaar vormt het skelet dat ons lichaam staande houdt. Gewrichten bestaan uit twee of meer botten, die ten opzichte van elkaar kunnen scharnieren en zijn ingepakt met een beschermend laagje. De spieren zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Spieren zitten vast aan pezen en die pezen zitten vast aan je botten. Als je een spier beweegt, beweegt de pees en dus ook het bot. Bij een sport blessure kan er iets mis zijn met je spier, je pees of zelfs met je bot.

Oorzaken Sportblessures kunnen ontstaan door onjuiste trainingsmethoden, slechte voorbereiding of warming-up, onvoldoende conditie of slecht materiaal. Vaak wordt een blessure veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of een verkeerde beweging. Er ontstaat dan een zwelling, kneuzing, scheuring of botbreuk. Dit zijn acute blessures. Ook kan een blessure ontstaan door het telkens herhalen van een bepaalde beweging waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de tennisarm. Dit soort blessures worden chronische blessure of ook wel overbelastingsblessure genoemd. Verder zijn er nog andere factoren die meedragen aan de oorzaak ervan, zoals leeftijd, lichaamsbouw, een afwijkend bewegingspatroon, een slechte houding of de invloed van bepaalde ziekten of infecties.

Voorkomen Een veel minder grote kans op een blessure kan je als krijgen als goed en veilig materiaal gebruikt, en dan hebben we het met name over kleding. Maar ook extra hulpmiddelen helpen bij de bescherming, zoals een voet- en kniebanden. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast. Bouw als je gaat sporten het daarom altijd rustig op. Geeft nooit in een keer vol gas, maar begin eerst met een ‘warming-up’ en een rustige training. Bij hockey en voetbal is dat bijvoorbeeld even een balletje overspelen. Iets dat je ook tijden de warming-up kan doen is je gewrichten even soepel maken, bijvoorbeeld rondjes draaien met je schouders en armen. Als je dan toch pijn krijgt neem deze signalen dan serieus en geef ze tijd om te herstellen. Met sporttape kan je zwakke plekken eventueel verstevigen. Eet gezond en neem altijd voldoende rust. Als je je hebt ingespannen moet je echter niet meteen gaan rusten. Er zitten namelijk nog allerlei afvalstoffen in je lichaam samengepropt die er nog uit moeten. Als deze er niet uit gaan kan dit een vermoeid en pijnlijk gevoel veroorzaken. Wanneer je een ‘cooling-down’ houdt worden deze afvalstoffen afgevoerd, waardoor spierpijn wordt verkomen. Een‘cooling-down’ is een soort van ‘warming-up’ na het sporten. Hierbij ga je bijvoorbeeld een paar rondjes rennen en nog even rekken, enzovoort.

Behandelen Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan, ondanks alle
voorzorgmaatregelen. Aan sommige dingen kan je nou eenmaal niets doen. Bij ruw spelen kan je een verkeerde beweging maken of vallen. Iedere blessure moet je op een verschillende manier behandelen. Zo moet je bij spierpijn en kramp warmte gebruiken om de blessure te verhelpen. Maar de meeste blessures behandel je met koude temperaturen, bijvoorbeeld met een cold-hot pack. Maar dit alles zou niet helpen als je niet genoeg rust zou nemen rust zou nemen.

REACTIES

M.

M.

Hoi Wilbert!
Ik vind je werkstuk over sportblessures duidelijk en herkennend!
Zelf heb ik ook een blessure en mag niet gymen, daarom moet ik een verslag maken over blessures. Jou verslag kan daar aardig bij helpen!
Thanxxxxx
groetjes madelon

21 jaar geleden

A.

A.

Hai Wilbert,

Ik las je stuk over sportblessures en heb wat vragen. Wat voor opdracht was het?

Dan kan ik het gebruiken voor mijn opdracht, stuur je antwoord ff naar mijn mailadres

Alvast bedankt!!
Groetjes Anouk

21 jaar geleden

J.

J.

eej bedankt voor deze opdracht, ik had een zelfde soort en ik heb nu hoofdpijjn maar dat maak nie uit door jouw, nu kan ik lekker gaan slapen zonder me druk te maken over mijn huiswerk,
ech bedankt
mzzl
Jeroen

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.