Opdracht 311: waarom moet je bij het herschrijven van je tekst rekening houden met je publiek?

Op welke manier(en) houd je rekening met het publiek?

Als je een stukje gaat schrijven voor kleine kinderen, moet je er geen moeilijk taalgebruik in gebruiken dan is het niet begrijpelijk voor die kinderen. Maar als je voor oudere mensen of studenten gaat schrijven , kan je beter ook geen kinderachtig onderwerp voor kiezen. Dat vinden ze het waarschijnlijk geen interessante tekst.

2: waarom moet je bij het schrijven van een tekst in de gaten houden wat je schrijfdoel is? Welke schrijfdoelen zijn er?Als je een reclame om een product aan te prijzen , kan je beter de mensen aansporen tot handelen of informatie geven over het product. Je kan dan beter niet kiezen om je gevoelens naar voren te brengen of juist informatie vragen. Ik heb al een paar voorbeelden van de schrijfdoelen genoemd maar hier komen ze allemaal nog een keer op een rijtje: amuseren

Je mening geven

De lezers ergens van overtuigen

Informatie geven of vragen

De lezers aansporen tot handelen

Je persoonlijke gevoelens naar voren brengenOpdracht 32Stel: je zit in de reactie van de schoolkrant en krijgt van een brugklasser een tekst over ridders. De tekst is echter veel te kinderachtig en warrig geschreven. Bovendien ontbreekt een alinea-indeling en zijn er stijl – en spelfouten gemaakt. Herschrijf de tekst zo, dat hij in de schoolkrant geplaatst kan worden.Ridders.

500 jaar geleden was een ridder te paard een belangrijk wapen. Tussen 900 en 1400 na Chr. Waren ridders echte vechtjassen en alleen krijgers. Ze waren echte edelen met een dure harnassen en schilden om hun lichaam en dat van het paard te beschermen. Ridders hadden vaak grote zwaarden van soms meer dan één meter lang. Als ridders vochten van man tot man gebruikte ze grote zware dolken bijlen of knotsen met ijzeren spijkers er in. Zo’n knots met spijkers noemde ze “goedendag”. Als je één klap met een goedendag kreeg was die vaak al gelijk dodelijk er zijn maar weinig ridders die zo’n klap hebben overleeft.

Ook belangrijk was de erecode van ridders ze bonden touwen aan elkaar daarmee moesten ze een voorbeeld zijn voor andere. Dat was niet het enige wat ridders hadden ze moesten ook dapper eervol een goedgeefs tegen elkaar zijn .

Nu vraag je misschien waar al die gevechten nodig voor waren? Ik zal het even vertellen. Ridders vochten in toernooien nooit zomaar dat was altijd voor een mooie vrouw die ze mochten hebben als ze het gevecht wonnen. Maar in de middeleeuwen ging het niet om die mooie dames dan vochten ze vaak met z’n alle om het veroveren van een kasteel of paleis.Opdracht 341: hoe is een goede alinea opgebouwd?

Een goede alinea is opgebouwd uit een kernzin en de rest van een alinea bevat vaak alleen toelichting

2: wanneer begin je een nieuwe alinea?

Als je over een ander deelonderwerp wilt beginnen.Opdracht 351: wat is de kernzin van alinea !? is die logisch uitgewerkt met voorbeelden en toelichtingen? Waarom (niet)?

De kern zin is “de kant-en-klaar rage is een nieuwe verschijnsel in de voedings-industrie.” Vind ik niet logisch je kan beter voorbeelden erbij zetten en niet allerlei gerechten

2: is het beter om de tweede alinea – en dan een beetje aangepast – aan de eerste toe te voegen? Waarom (niet)?

Ja de eerste zin van alinea !! hoort eigenlijk nog bij alinea !.

3: Wat is het bezwaar tegen alinea !!! ?

dat de mensen geen tijd nemen om rustig te eten omdat ze het te druk hebben.

4: waarom is alinea !V onvoldoende?

Hij geeft zijn mening maar hij beargumenteerd hem niet in deze alinea.

5: is het logisch om alinea V aan alinea !V toe te voegen? Waarom (niet)?

Ja, want in alinea V beargumenteerd hij zijn mening in alinea !V

6: welke storende herhaling staat in de 2e en 3e zin van alinea V?

het woord heerlijk.

7: waarom is alinea V! onvoldoende?

Hij zegt dat kant-en-klaar producten voor- en nadelen hebben maar niet welke voor- en nadelen.

8: wordt alinea V! voldoende als je alinea V!! aan toevoegt?

Ja, daar staan de voor- en nadelen in genoemd

9: welke spelfouten bevat deze tekst?

De ene keer staat er Kant-en-klare producten (regel 15) en de andere keer kant-en-klaar producten (regel23)

Kant-en-klare producten is fout

De ene keer staat er kant-en-klaar-rage (regel1) en de andere keer Kant-en-klaarrage (regel 28)

Klant-en-klaarrage is fout

10: welke zinnen vind jij niet mooi of echt fout?

Ook de soepen vind ik heerlijk (regel 18-19)

Daar tegenover zal staan dat er door de opkomst van de kant-en-klarrage nog maar weinig echt gekookt zal gaan worden in de toekomst (regel 27 t/m 29)

11: herschrijf deze tekst zo dat hij wel aanvaardbaar wordt. Je mag de tekst drastisch wijzigen: je kunt het nodige weglaten en er allerlei nieuwe elementen aan toevoegen. Maak wel eerst een schrijfplan.

Schrijfplan: mensen overtuigen

Aansporen tot handelen

Tieners/volwassenen

wat voor soorten er zijn

Hoe je het klaar maakt

Voor- / nadelen

Waarom het makkelijk isDe nieuwste rage !!!NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUWDe nieuwste kant-en-klare-rage in voedingsindustrie. 1,2,3 en ….. klaar. Zo kan men nu eten koken. U vraagt zich af hoe? Zou ik het even vertellen.

Men gaat tegenwoordig even naar de supermarkt en kan kant-en-klaar maaltijden halen. Die warm je even op of doet er kokend water bij. En je hebt voor die avond een makkelijk en lekker gerecht op tafel staan.

Dit is vooral makkelijk al heeft u het druk met uw carrière. U besteed weinig tijd aan u zelf en het eten. Dit is een geweldige uitvinding voor u. Even een minuut in de magnetron en kan weer verder met eten.

Dit waren de voordelen maar er zitten natuurlijk ook wel nadelen aan dat is bijvoorbeeld dat door de opkomst van kant-en-klaar maaltijden nog maar weinig echt uitgebreid gekookt zal worden.

Pasta’s, groentes, aardappels, snack’s, soepen en schotels wat vind u het lekkerst ??? het is allemaal te vinden in de kant-en-klaar industrie.Opdracht 371: waarom moet je eerst informatie verzamelen en selecteren voordat je aan een schrijfkarwei kan beginnen?

Al zou je dat niet doen dan kan je heel snel vast lopen om een verhaal of tekst te schrijven.

2: op welke manier kun je informatie verzamelen?

Al heb je al een onderwerp waar je over wilt gaan schrijven kun je in kranten, tijdschriften, boeken en op internet kijken of je iets over dat onderwerp kan vinden.

3: uit welke onderdelen bestaat het stappenplan voor het schrijven van een tekst?

1 bepalen van schrijf/tekstdoel

wat wil je met de tekst bereiken?

2 bepalen van de tekstsoort

• Informatief, overtuigend, tot handelend aansporend?

• Brief, briefkaart, artikel, bericht, advertentie, betoog?

3 bepalen van het publiek

voor wie is de tekst bedoeld?

4 bepalen van onderwerp en de hoofdgedachte

• waar gaat de tekst over?

• wat wil ik over het onderwerp zeggen?

5 maken van een lijst met deelonderwerpen

in welke onderdelen kan ik het onderwerp verder verdelen?

6 verzamelen van stof voor de inhoud

wat wil ik allemaal vertellen?

• Brainstormen.

• Vaste vragen.

• Discussiëren.

• Personen interviewen.

• Gegevens zoeken in de bibliotheek

7 kies de stof en orden deze voor de tekst

• Wat kan ik wel en wat niet gebruiken?

• In welke volgorde zet ik de stof in de tekst

8 maak een schema met de deelonderwerpen en de bijbehorende stof.

• Noteer de deelonderwerpen plus de argumenten, voorbeelden, uitleg, toelichting per alinea.Uitvoeren

9 kladversie

10 controleren en corrigeren van kladversie

11 herschrijven van klad versie

12 netversie

4: Uit welke 3 onderdelen bestaat een goede tekst

A: brainstormen

D: interviewen

E: stof opzoekenOpdracht 38Lelijk is ook mooi of toch niet ?!?!?!?!Er is uit een onderzoek gebleken dat er tegenwoordig ook meer dikkere mensen worden gekozen voor modellenwerk, niet altijd meer die graatmagere modellen.

Die magere modellen zijn super mager en hebben een junkie uiterlijk waar veel mensen kritiek op hebben. “Het is gewoon ongezond om er zo uit te zien”zeggen ze dan.Meisjes soms al van negen jaar beginnen met lijnen omdat ze later ook model willen worden. Op deze leeftijd hebben ze veel kans om dan al anorexia te krijgen, ze zijn dan nog in de groei en proberen zoveel mogelijk af te vallen, soms tot de dood toe.

Maar stop hier mee, neem een voorbeeld aan Sophie Dahl.

Zij heeft zich met succes verzet tegen het beeld van die graatmagere modellen. Zij is trots op haar lijf, en is nu ook een bekend fotomodel al heeft ze toch maat 42 en grote borsten. Zij heeft laten zien dat stevige vrouwe er ook heel aantrekkelijk uit kunnen zien.Opdracht 392: zet deze informatie in een schema met deelonderwerpen en toelichtingen.

deelonderwerpen Toelichting

inleiding Waar gaat het over

leefruimte Waar hij leeft en hoe

Waar gaat fout Ivoor ruimte tekort

slot Doelen steunen

3: schrijf de inleidende alinea en twee alinea’s van het middenstuk van je tekst. Denk om een goede alinea-opbouw.Help ons uit de problemen !!!De Aziatische olifant leeft in het zuiden van Azië. Vroeger kwam hij voor in veel groter gebied. Maar er is veel bos verdwenen dus is het leefgebied van de Aziatisch olifant kleiner geworden.

De olifant heeft het zwaar te verduren. Deze eeuw is zijn aantal enorm afgenomen. Eerst vooral door de jacht om ivoor. In sommige gebieden zijn bijna alle volwassen mannetjes olifanten (de enige met tanden) gedood. Ook werden ze gevangen als werk olifanten.

Later werd het verdwijnen van zijn leefgebied het grootste probleem: het bos maakt plaats voor landbouwgrond. Zo blijft er maar weinig ruimte over voor de olifant. Het ergste is dat de olifant niet meer kunnen trekken. Als ze dat wel doen krijgen ze ruzie met de mensen. Als ze het niet doen dan krijgen ze honger en kunnen ze niet meer naar de andere olifanten komen.

Alleen de mensen kunnen ze helpen. Maar dat zijn ook hun grootste vijanden. Al wil je ze helpen en ze niet laten uitsterven kun je hier wat aan doen. Je kan doelen gaan steunen zoals greenpeace en het WNF.Opdracht 411: maak in het kort duidelijk wat voor nieuws je in deze lessen hebt geleerd. Wat wist je al?

Ik heb geleerd hoe je alinea’s moest indelen en hoe je een informatieve tekst moet schrijven. Ik wist al wel wat de schrijfdoelen waren en hoe je een tekst aantrekkelijker kon maken.

2: welke vaardigheden heb je geleerd? Wat vond je moeilijk en kostte moeite? Wat ging je goed af?

Ik heb geleerd hoe je een stappenplan moest maken. En ik vond het wel moeilijk om brieven te verbeteren en de spelfouten er uit te halen. En een eigen brief schrijven vond ik dat het best goed ging.

3: welke stof en oefening vond je het meest zinvol en welke minder.

Ik vond de stoffen dat je een tekst moest herschrijven vond ik wel zin vol, maar de opdrachten met vragen vond ik niet echt zin vol.

4: welke vaardigheden beheers je nu al goed? Waarin wil je nog wat meer oefeningen hebben?

Ik denk dat ik de vaardigheden van de tekst zelf schrijven wel goed beheers, maar de teksten herschrijven wat minder. Daar zou k dan misschien nog wel wat meer mee willen oefenen.

5: wat vond je van de manier van werken? Is er iets wat je zou willen veranderen.

Ik vond het wel een goede manier van werken, maar het was best veel vooral al moest je een tekst herschrijven en dan nog opdrachten er over maken ook.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.