Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Rugby

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 6e klas aso | 428 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
DE GESCHIEDENIS

Rugby ontstond in 1823 in het Engelse dorp ¡§Rugby¡¨.
De eerste rugbyballen werden gemaakt van een varkensblaas. Ze naaiden vier stukken blaas aan elkaar. Doordoor ontstond een eivormige bal. Na de varkensblaas werd de ovale bal van leer gemaakt. Maar als het regende, werd de bal loodzwaar. Nu wordt hij van synthetische stoffen gemaakt. Bij jongere spelers gebruiken ze kleinere ballen

WAT HEB JE NODIG VOOR RUGBY

Voor rugby is geen dure uitrusting nodig. Spelers dragen noppenschoenen, een sterke korte broek en een rugbyshirt, maar om te beginnen zijn sportschoenen en (oude) -kleding ook prima.


Wat voor rugby zeker wel nodig is, is een goede houding.: een rugbyer gedraagt zich sportief tegenover zijn tegenstander en respecteert altijd de regels en de beslissingen van de scheidsrechter.

WAAR KAN JE RUGBY SPELEN?

Als je het zonder goal wil spelen kan je het op een gewoon grasveldje doen.
Maar als je echt wil spelen kan je in Gent naar de Blaarmeersen gaan.

DE REGELS

ľ . Bij Rugby zijn er 15 spelers bij een ploeg maar bij een toernooi maar 13
ľ . Ze spelen 2x40 min.
ľ . Je mag niet naar voor passen.
ľ . Ja mag lopen met de bal.
ľ . verschil met American Football :-
Bij American Football mag je vooruit passen.
Het veld is groter.
Er is meer geweld.
Ze hebben bescherming en een helm aan

HOE SCOOR JE?

Scoren kan door de bal achter de doellijn van de tegenstander te drukken, dit noemt een try, wat 5 punten oplevert. Zo¡¦n try geeft recht op een conversie, een soort bonus. Een conversie is een kick tussen de palen, waardoor het team 2 punten extra kan verdienen. Een strafschop tussen de palen levert 3 punten op.

De spelers proberen het scoren van de tegenstander te voorkomen door de speler die de bal draagt om het lichaam vast te pakken en naar de grond te brengen: dit heet tackelen. Een van de belangrijkste regels van rugby is dat alleen de baldrager getackeld mag worden. Degene die getackeld is moet de bal loslaten.


Een andere belangrijke regel is dat de bal alleen achterwaarts gepassed of gegooid mag worden. Als de bal voorwaarts gepassed wordt of valt gaat het spel verder met een scrum: de voorwaartsen stellen zich laag boven de grond tegenover elkaar op en de bal wordt in het midden ingegooid.

EIER-RUGBY

De spelregels van het eier-rugby zijn eigenlijk gelijk aan het normale rugby spel.
Breekt het ei, dan is de tegenstander aan ei (het reserve-ei wordt op dat moment in het spel gebracht).
Wie een overtreding begaat moet verplicht de vogeltjesdans uitvoeren met een ei in z¡¦n broek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.