Reynaerd de vos

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1372 woorden
  • 14 maart 2014
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Hofdag in het dierenrijk
  1. 1. In de middeleeuwen kon bijna niemand lezen. Aangezien er geen microfoons waren kon het publiek vaak niet alles horen wat gezegd werd tijdens de opvoering. Daarom werd in een proloog kort verteld wat er opgevoerd zou gaan worden zodat het publiek het beter kon begrijpen.

2. Cantecleer

3. Reinaert zei dat hij zich terug zou trekken en vertelde dat hen de koningsvrede was opgelegd.

  1. 4. Omdat er over hen gepraat wordt als Isengrijn en zijn verwanten. Wat er op duid dat Isengrijn al bekend is.

5. In vers 363 staat dat Cantecleer ‘dacht’ dat hij wist wat er geschreven stond.

 

  1. Willem die Madocke maakte. Literaire productie in de middeleeuwen
  1. 8. Omdat een boek maken heel duur was.

9. Meestal worden namen niet letterlijk in de proloog gezet

10. Omdat er veel gekopieerd werd met verschillende handschriften van verschillende mensen. Als schrijvers iets niet goed konden lezen dan werd het verhaal soms ietwat veranderd of er werd gegokt wat er geschreven stond.

  1. 11. Hij zegt dat mensen het verhaal niet moeten verdraaien omdat ze er dan geen verstand van hebben.

12. Nee, omdat de auteur veel creativiteit nodig had om het verhaal te bewerken (i.p.v. vertalen).

 

  1. Lotgevallen van de beer
  1. 14. Door zijn gezelligheid vergeet hij de gedragsregels.
  2. a. “Mate es alle spele” - “Matigheid is onder alle omstandigheden goed”

b. Bruun is heel hebberig naar de honing. Hij is dus ook vast niet van plan er matig mee om te gaan, hij gedraagt zich juist heel gulzig.

16. Als de dorpelingen Bruun gedood hebben blijft Reinaert zelf buiten schot. Als Bruun dood is dan hoeft Reinaert niet naar het hof om daar gestraft te worden voor het doden/verwonden van Bruun.

  1. 17. Hij verteld Bruun dat het onnodig was om te komen maar dat hij niet kan gaan omdat hij vol zit met eten (vers 554 t/m 562)

Hij verleid Bruun door te vertellen over honing (vers 568 t/m 580)

 

  1. Dierenmanieren. Dieren in de middeleeuwse literatuur
  1. 22. Een schadelijk roofdier die op het platteland honger en gebrek veroorzaakte.

23. Transportmiddel of voedsel

  1. 24. Negatief voorbeeld

25. ‘’Op die manier komt het hol in bezit van Reinaert’’.

26. Mensen op een zachte wijze commentaar of kritiek te geven.

 

  1. De kater en de das
  1. 28. Bij de eerste twee dagingen lokt Reinaert de afgevaardigden in de val en doet hij er dus alles aan om niet mee naar het hof van de koning te moeten. Bij de derde daging gaat Reinaert vrijwillig mee naar het hof en legt hij zelfs een biecht af bij Grimbeert.

29. De eerste keer valt Julocke in de rivier, de pastoor gaat haar redden. De jacht op Bruun wordt gestaakt, niemand heeft meer aandacht voor hem en Bruun kan wegzwemmen en zo zijn leven redden. De tweede keer redde Tibeert eigenlijk zichzelf door de pastoor zo ernstig toe te takelen dat deze flauwviel. Julocke droeg hem weg om hem te verzorgen en iedereen was Tibeert vergeten. Tibeert kon hiervan gebruik maken door de strik door te bijten en te ontsnappen.

30. De nieuwsgierigheid van de lezers.

  1. 31. Beloken: Geheimzinnig |Delijt: Vreugde | Saan: ?| Smale: klein | Distorbeert: ? | Nie: Nooit (Duits) | Proefden: ? |

32. Hij vraagt aan Tibeert om een gat door te kruipen waar muizen zitten. Dan blijkt het zo te zijn dat Tibeert graag muizen eet.

33. Omdat de problemen van Reinaert hierdoor alleen maar groter worden vanwege de ernstige verwondingen die hij de andere 2 dieren gedaan had. Omdat Tibeert zijn ‘neef’ is.

 

  1. Recht en onrecht. Juridische aspecten in de Reinaert
  1. 35. Vete-recht: Het slachtoffer mocht de dader precies hetzelfde aandoen (oog om oog, tand om tand).

36. Hij vraagt zich af of het nieuwe procesrecht wel zo goed functioneert. Hij denkt dat uiteindelijk het recht toch weer in eigen hand genomen zal worden. Of dat er zo recht gesproken wordt dat de rechter er zelf alleen maar beter van wordt.

  1. 37. Beoordeel de rechtsgeldigheid van de klachten van Courtois en van Cantecleer op de grond van de geldende eisen. De klacht van Courtois is niet rechtsgeldig, omdat de diefstal van een worst te simpel is om de koning mee lastig te vallen. Ook is de klacht verjaard omdat het enkele winters geleden was. De schade kon niet worden getoond, en Tibeert de kater zegt dat Courtois de worst had gestolen. De klacht van Cantecleer is wel rechtsgeldig omdat hij schade had van enige dwang, en omdat het zeer recent was. Het geweld kon worden bewezen. Een deel van het slachtoffer is als bewijs getoond.

38. Binnen de kerk is de wereldlijke en de kerkelijke macht altijd gescheiden geweest.

 

  1. De rollen omgedraaid
  1. 40. Reinaert leidt de aandacht naar Isengrijn en laat het publiek denken dat Isengrijn altijd heel gemeen was tegen Reinaert. Dan begint hij over een schat die hij in zijn bezit heeft, en hoe hij die schat had gestolen. Daarna vertelt hij over een moordaanslag die op de koning gepleegd zou gaan worden (vers 2148). Hij vertelt dat zijn vader, Isengrijn, Tibeert Grimbeert en Bruun in het complot tegen de koning zouden zitten.

41. Reinaert zegt dat zijn vader en Grimbeert in het complot tegen de koning zaten. Door dit te vertellen, schendt hij een erecode: in een clan verraadt men elkaar niet.

  1. 42. Hun bijeenkomst vond plaats door de macht en op het bevel van de duivel (vers 2266).

43. Nobel zegt: als hij nog meer kwaad sticht, zal iedereen die tot aan de tiende graad aan hem verwant is, ervoor boeten.

44.Cuwaert bevestigd alleen het bestaan van Hulsterloo.

 

  1. Lering en vermaak. Het publiek van de Reinaert

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

  1. Lering en vermaak. Het publiek van de Reinaert

A. 47. Bij een dierenverhaal worden de mensen niet bij name genoemd en moeten de mensen vaak lachen om de domheid van ‘anderen’, terwijl het verhaal eigenlijk over henzelf gaat. Dit is dus een handige manier om kritiek te leveren op het publiek, omdat ze je er niet op aan kunnen spreken dat er kritiek op hen geleverd wordt. Misschien merkte veel mensen wel niet eens dat het verhaal over hen ging.

48. Omdat Reinaert meineed pleegt, grote leugens vertelt en lak heeft aan God en gebod. Dit zou de burgerij, en elke andere middeleeuwer, niet graag over zichzelf zeggen

 

 

  1. Eind goed, al goed?
  1. 52. Firapeel stelt voor Belijn de ram aan Bruun, Isengrijn en Hersint te ‘geven’ (= vogelvrij te verklaren) als verzoening voor het onrecht dat hen is aangedaan en te hopen dat Bruun en Isengrijn zich met de koning willen verzoenen. Vervolgens stelt hij voor Reinaert vogelvrij te verklaren.

53. Nee, het verhaal heeft geen happy end. Nobel heeft zich tegen de onschuldige familie van Belijn gekeerd, waardoor er weer nieuwe vetes ontstaan en Reinaert loopt nog steeds vrij rond.

  1. 54. Aan het begin van het verhaal is hij veel minder angstig.

55. ‘Zodra Nobel het hoofd van Cuwaert ziet, begrijpt hij ook dat hij de schat van koning Ermerike wel kan vergeten.’ Leg uit waarom de koning deze conclusie trekt ( er zijn twee mogelijke verklaringen). Nobel heeft conclusie, hij heeft me zoon bedrogen hij zal nu ook wel liegen. Cuwaert wist waar die put was, maar nu kan hij dat niet meer navertellen.

 

  1. Voor elk wat wils. De Reinaert door de eeuwen heen

A. 58. De scène waarin Reinaert het konijn aanvalt, de scène waarin hij doet alsof hij dood is om zo een roek te kunnen verslinden en het feit dat hij listen gebruik om zichzelf vrij te laten spreken. Er werd gezegd dat de vos een listig dier was, en dat is in deze scènes goed terug te vinden.

59. De Reinaert werd bij de rooms-katholieken op de verboden lijst gezet omdat de (lage) geestelijkheid er in het verhaal niet zo goed vanaf komt. Er wordt gespot met aflaten en het celibaat. De protestanten vonden het verhaal juist wel goed omdat veel misstanden die de protestanten in de katholieke kerk aanwezen, in het verhaal van de Reinaert uitgebreid aan de orde komen, en dan op een negatieve manier. Voor de protestanten was de Reinaert dus goede lectuur.

B. 60 a. Joduscus wijst al op het woord ‘’Jood’’. En Neushoorn omdat een stereotype Jood een grote neus heeft.

60 b. Dat de ‘’bevrijders’’ vanuit het oosten zullen komen met een leger (Duitsers die Nederland binnen vallen) om het volk te bevrijden van de neushoorns (Joden).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.