Het boek bestaat uit 3 delen. Het eerste deel gaat over de hervorming. Anna Bijns is volledig tegen deze Protestantse ketterij zoals zij het noemt. In dit deel valt ze Maarten Luther en zijn aanhangers heftig aan. Maarten Luther en zijn aanhangers worden uitgescholden en verantwoordelijk gesteld voor alle ellende op aarde. Argumenten voor deze uitspraken worden er niet gegeven. Anna Bijns heeft wel een grote kennis van de bijbel.
Het tweede deel van de Refereinen gaat over het huwelijk. Anna Bijns bekritiseert het en stelt het huwelijk sterk aan de kaak. Dit deel wordt ook wel Anna Bijns ‘dichterlijke dagboek van de liefde genoemd’.
Verdiepingsopdracht
Het boek heeft zeker relaties met politieke achtergronden. Zij is helemaal tegen de hervorming en in het eerste deel van de Refereinen scheld ze Maarten Luther en zijn volgelingen dan ook helemaal uit. Ze had zelf een grote kennis van de bijbel en was volledig tegen de protestantse ketterij.
Je kunt het boek in verband brengen met de sociaal-economische achtergronden. Zij was een van de eerste vrouwelijke schrijfsters. Ook komt in haar boek in het eerste deel de hervorming van Nederland naar voren. Hier was zij volledig tegen. Er zijn in onze huidige maatschappij nog steeds mensen die het hier niet meer eens zijn. in het tweede deel komt het huwelijk naar voren. Zij is tegen het huwelijk en bekritiseerd het dan ook. Zelf is zij nooit getrouwd. In onze huidige maatschappij is het heel normaal om niet te trouwen. Hier zijn ook mensen die echt volledig tegen het huwelijk zijn net als zij. Er zijn dus zeker dingen die in het boek beschreven worden die nu in de huidige maatschappij nog steeds voorkomen. Het is niet zo dat zij in haar boek een bepaalde gedragscode of iets dergelijks uit de huidige maatschappij beschrijft.
De tekst is goede literatuur. Anna Bijns beheerste de rederijkerskunst dan ook als geen ander. Toch mocht zij niet bij de rederijkers omdat zij een vrouw was. De Rederijkers vonden dat een vrouw nooit goede literatuur zou kunnen schrijven en dat schrijven dan ook alleen een taak was voor mannen. De rederijkerskamer was dan ook alleen toegankelijk voor mannen. In het boek brengt zij duidelijk haar mening naar voren over de maatschappij van toen. Doordat zij haar mening niet in het openbaar mocht verdedigen deed ze het via haar boeken. Hierin laat ze dan ook duidelijk merken dat ze de protestantse ketterij helemaal niets vond en dat ook het huwelijk niet alles was. In het boek wordt niets verteld over de Renaissance of iets dergelijks. Ook hoorde Anna Bijns niet bij een bepaalde stroming.
De refereinen behoord denk ik tot de strijdliteratuur. Omdat Anna Bijns zelf niets te betekenen had wilde ze haar mening delen met andere door middel van haar boeken. Maar dit is niet het enige. Ook is het Referein zeker een dichtvorm die ook door de rederijkers wed gebruikt. Dit kan je zien aan het feit dat er in de refereinen uit 4 á 8 regels bestaat en dat die strofen over het algemeen 18 regels bevatten met meestal 4 á 5 rijmklanken.
voor. Wel had ze een enorme bijbelkennis die je hier ook in kan terug lezen. Ik denk dat haar werken voor gelovige wel interessant kunnen zijn omdat zij natuurlijk heel duidelijk een mening geeft over hoe de katholieke toen dachten over de hervorming. De functie van het boek voor de huidige maatschappij kan dan ook zijn dat er duidelijk uit voor komt hoe sommige mensen toen dachten.
Evaluatie
- Nee, ik vond het verhaal erg saai en zeer onboeiend. Het was moeilijk en irritant om te lezen. Bij elke zin moest ik weer onderaan de pagina opzoeken wat het betekent. Mede daardoor vond ik het erg moeilijk. En door de verdiepingsopdracht ben ik verder op de verhalen ingegaan maar daardoor ben ik deze verhalen niet meer gaan waarderen.
- Er zijn geen elementen die ik niet begrijp. Ik kan wel begrijpen hoe zij denkt en waarom ze deze dingen zo heeft beschreven, maar ik ben het niet met haar eens. Ook al zou ik tegen iets zijn, zou ik het nooit zo afkraken zoals Anna Bijns het heeft gedaan.
- Ik vond het een saai en oninteressant boek. Anna Bijns geeft alleen maar haar mening en verder niets. Ze heeft geen argumenten voor de dingen die ze beweerd en alleen maar veel bijbelkennis. Maar ik vind niet dat het erg nuttig was dat ze dat in haar boek had verwerkt. Meestal vind ik het wel leuk om de mening van een ander te lezen. Zo ga ik dan meestal zelf ook over die onderwerpen nadenken en zo een mening vormen. Maar dat had ik bij deze onderwerpen helemaal niet. Doordat het ook in oud Nederlands is geschreven vond ik het lezen van het boek al helemaal niets, maar dat heeft natuurlijk niets te maken met de inhoud.
- Ik vond het af en toe lastig om bepaalde woorden te begrijpen. Ik vond het geen vervelend werk. Het was alleen af en toe moeilijk om het verhaal helemaal goed te volgen.
- Ook het uitwerken van de verdiepingsopdracht verliep goed. Het was niet heel moeilijk en omdat ik snel alle informatie had die ik nodig had was het ook niet moeilijk om dit allemaal te doen.
REACTIES
1 seconde geleden