Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Opinietekst over lijfstraffen

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 658 woorden
  • 3 februari 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Opinietekst: lijfstraffen en doodstraffen

Ik heb gekozen om mijn opinietekst te schrijven over de stelling
“De doodstraf moet terug ingevoerd worden voor moord, ook in België”

Mijn structuurplan

Inleiding
Mijn eigen mening over de doodstraf
Midden
Argument 1:
Het is de enige manier om moorden de wereld uit te helpen
Argument 2:
Het heeft een hoop financiële voordelen
Argument 3:
De doodstraf wordt pijnloos uitgevoerd
Argument 4:

Familie
Slot

De doodstraf is een gevoelig onderwerp en het is daarom moeilijk om een mening over te vormen. Er zijn verschillende argumenten voor en tegen de doodstraf en er zullen altijd wel voor en tegenstanders zijn. Ik kan ook niet 100% zeggen dat ik voor of tegen de doodstraf ben. Mijn mening is dat de doodstraf heringevoerd moet worden voor de allerzwaarste gevangenen, ook in België. Er zou dan wel een strenge internationale wetgeving moeten komen waar de grens ligt, wie krijgt de doodstraf en wie niet, zodat er geen willekeur ontstaat. Want in sommige primitievere landen worden mensen zelfs veroordeeld voor hun geaardheid, deze kant hoeft het natuurlijk niet uit te gaan! Je kan de grens volgens mij trekken bij: moord met voorbedachten rade, massamoord en terroristische aanslagen.

De argumenten die volgens mij belangrijk zijn om de doodstraf terug in te voeren betreffen de volgende aankaartpunten : criminaliteit de wereld uithelpen, financiële voordelen, pijnloze doodstraf en de familie van de veroordeelde.
Moorden zullen altijd blijven bestaan, maar misschien door de criminelen af te schrikken met de doodstraf, zullen ze twee maal nadenken voor ze een moord met voorbedachten rade begaan. Ze weten immers wat er op het spel staat... Daarbij komend als een veroordeelde na enkele jaren in de gevangenis vrijkomt, is er een grote kans (ongeveer 35%) dat de veroordeelde terug hervalt. Zo’n risico zouden we in onze maatschappij beter vermijden!
De doodstraf heeft ook een hoop financiële voordelen voor de overheid en de belastingsbetalers. Je hoeft de gevangenen bijvoorbeeld geen onderdak meer te bieden, ook geen kledij en voedselvoorziening. We zouden veel strenger moeten optreden tegen onze gevangenen, dan zou er misschien nooit geen sprake meer zijn van de doodstraf! Maar strenger optreden kan je in verschillende dingen uiten, ik denk bijvoorbeeld aan dat ze pas eten krijgen als ze zich gedragen hebben. Zo iets kan hen doen inzien dat ze verkeerd bezig waren en dat ze zich dringend moeten herpakken!
Aan de andere kant, als ze zo streng aangepakt worden, zouden ze dan zelf niet liever de doodstraf krijgen? Dan moeten ze niet meer nadenken over wat ze gedaan hebben en zijn ze er eigenlijk nog gemakkelijk vanaf gekomen. Veel gemakkelijker dan hun slachtoffers... De laatste jaren gebeurt de doodstraf meestal pijnloos, maar is het dan wel de moeite om zo’n zware straf te geven als het toch pijnloos gebeurt? De crimineel zal de doodstraf niet meer als afschrikmiddel zien, maar als een redmiddel uit de gevangenis! Hier zeg ik misschien wel de negatieve kanten van de doodstraf, maar volgens mij zijn er nog altijd meer positieve kanten (criminelen moeten zwaarder gestraft worden en de positieve financiële kant van de doodstraf) dan negatieve.
Als laatste zou ik graag nog eventjes stil staan bij de familie van de ter dood veroordeelde. Veel mensen gebruiken als argument om de doodstraf niet opnieuw in te voeren, dat het verschrikkelijk is voor de familie om te weten dat hun zoon, broer,… veroordeeld wordt, maar meestal heeft de familie al lang alle banden met de crimineel verbroken als hij in de gevangenis zit. Ik denk niet dat we hier dus rekening mogen mee houden want een moordenaar houdt toch ook geen rekening met de familie van zijn slachtoffer?

Ten slotte vind ik het echt goed om eens stil te staan bij zo’n zwaar onderwerp, er zijn verschillende meningen over en ik denk dat er gewoon altijd discussie zal blijven over bestaan. Wat er ook gebeurt, het is gewoon veel te moeilijk om daar in je eentje over te beslissen!


Bronnen:
Cijfermateriaal en informatie over de doodstraf -> Wikipedia

REACTIES

Y.

Y.

Hallo, iedereen
Het is gewoon om vragjes te stellen .
Want in December doe ik mijn spreekbeurt over Finland .Maar spijtig genoeg ken ik er niks van . Kunnen jullie me helpen A.U.B.

De vragjes !!

Wat is de hoofdstad van Finland ?
Wat is de belangrijk aan Finland ?
Hoeveel stedden zijn er in totaal in Finland ?
Hoe noemen de stedden ?
Wat eten meestal mensen in Finland ?
Is de taperatuur daar meestal koud ?
Hoeveel mensen zijn er in totaal ?


Dank u !!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.