Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesbelevingsverslag Sunyata

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas aso | 1446 woorden
  • 1 oktober 2010
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
5 keer beoordeeld

Objectieve gegevens van het toneelstuk

Plaats van de opvoering Het Paleis Antwerpen

Datum van de opvoering

Titel van het toneelstuk Sunjata de leeuwenkoning van Mali

Auteur van het toneelstuk Pieter Embrechts

Regisseur:

Pieter Embrechts en Wawadadakwa

Belangrijkste acteurs :
Dimitri Leue

Pieter Embrechts

Lies De Backer

Leen Diependale

Yemi Oduwale

scenograaf: Stef Stessel
dramaturg: Hanneke Reiziger
productie van: Wawadadakwa

Documenten in verband met het toneelstuk
Voeg hierbij: ticket met je naam erop, programma of flyer, een recensie met bronvermelding

Analyse van de inhoud van het toneelstuk

Thema: Sunjata is een eeuwenoud heldenepos dat nog steeds van groot belang is in de hedendaagse West-Afrikaanse samenleving. In die zin is het epos springlevend en vervult het tot op de dag van vandaag de harten van alle West-Afrikanen met trots. Je kunt aan het toneelstuk duidelijk merken dat er een boodschap achterschuild, en dat het met trots wordt gespeeld. Het Sunjataverhaal maakt deel uit van een eeuwenoude orale traditie. Jali’s, vertellers die de traditie bewaken, spelen hierin de hoofdrol.

Welk(e) personage(s) is/zijn protagonist? Sunjata

Waarom oordeel je zo? Bewijs.
Na de intro, als je doorhebt hoe het verhaal achter de voorstelling inelkaar steekt, begint het verhaal echt. Het draait om Sunjata, die Mali moet redden van de tiran.

Is/zijn er (een) antagonist(en) ? JA
Wie is de antagonist? Tasuma (de kwade in de liedjes), en tegelijk ook de tiran.
Waarom denk je dat? Bewijs.

Tasuma is slecht, en dat wordt voorgesteld door haar slecht taalgebruik, ook doordat je enkele fragmenten hoort waar de personages denken. En zij denkt aan ambitie, aan de troon, aan het doden van Sunjata. Dit maakt haar slecht. Ook is de tiran die Afrika wilt veroveren slecht. Maar hij is een gevaar voor Afrika. Tasuma is echter een gevaar voor Mali ze wil de troon dus is ze een persoonlijk gevaar voor Sunjata. Maar ze zijn beiden slecht dus delen de rol van antagonist.

Maakt de protagonist een evolutie door? JA
Welke? (Hierbij moet je vertrekken van de beginsituatie en uitleggen hoe hij uiteindelijk tot de slotsituatie komt.

Sunjata is de held van dit waargebeurde verhaal. Hij wordt de koning van Afrika maar daarvoor moet hij eerst een persoonlijke strijd voeren. Als kind is hij lam, later trekt hij jaren als vluchteling door West-Afrika. Hij realiseerd zich dat vluchten niets zal oplossen. Hij kan beter zich omdraaien en strijden, want dan kan hij het volk echt helpen want ze worden onderdrukt en uitgemoord door de tiran. Of hij slaagt of niet, hij zal het gewoon proberen. De evolutie van vluchteling naar strijder.

Is er volgens jou een happy end?
Overduidelijk, de tiran wordt verslagen. De slechte moeder Tasuma moet vertrekken uit Mali.

De opvoering zelf

1. De zender

1.1 Auteur
Welke taalkenmerken overheersen in het stuk? (kies uit: moeilijke taal, spreektaal, poëtische taal, rijmen, dialect, spreektaal, jongerentaal, kindertaal, reclametaal, godsdienstige taal, filosofische taal, ………….)

Kindertaal, het wordt duidelijk gebracht met weinig, eenvoudige, wederkerende woorden.

Kun je je een zin herinneren die typisch is voor de stijl van dit stuk?

Dat het leven leuk is dat het leuk is om te leven. Simpele zin die eigenlijk heel het toneelstuk samenvat, je leven moet je leuk maken. Het wordt heel eenvoudig gezegd maar zoveel dat je als je er even over nadenkt uiteindelijk in die zin het toneelstuk kunt zien. Het is een verhaal over recht en onrecht. Maar daarnaast is het ook een verhaal over de strijd om de vrijheid van Afrika. Je moet vechten voor je vrijheid in het leven. Want die is veel waard.

1.2 een belangrijke acteur, nl. Pieter Embrechts
Beschrijf zijn taal: stemtimbre, stemhoogte, afwisseling, verstaanbaarheid, ritme

Hij spreekt rustig, en heel goed articulerend. Het is duidelijk te verstaan. Hij gebruikt wel intonatie en stemhoogtes. Hij gebruikt af een toe eens een diepere stem, maar hij houdt over het algemeen voor een personage eenzelfde stem. Zodat het duidelijk is welk personage hij speelt, en ook voor de verstaanbaarheid.

Hoe beweegt hij/zij zich? (stappen, mimiek, gebaren)

Veel mimiek, hij beweegt veel, het is een toneelstuk, theater, er is dynamiek. Het mag niet vervelen.

Hoe weerspiegelt dat zijn karakter? Het maakt het personage levendiger, het maakt de voorstelling dynamischer. Hij beweegt zich uiteraard passend bij het personage, lam wil zeggen dat hij ook lam speelt. Maar bijvoorbeeld als hij de lamme sunjata speelt, kun je aan hem zien dat het moeite kost om zo te bewegen (door zijn mimiek) maar ook zie je vastberadenheid en doorzettingsvermogen van het personage in de beweging. Hij is een goede acteur.

1.3 Regisseur: heeft de eindbeslissing over:
- de belichting: Wat was er speciaal aan? Het grootste deel van de lampen hong als tl-buizen in een grote boom centraal op het podium.

Welk sfeer wordt erdoor opgeroepen? Omdat het licht van centraal op het podium komt kan het hun gezichten en uitdrukkingen benadrukken, maar er kan ook een schemerige lichtssfeer (nacht) worden gecreerd zonder dat je gezichtsvermogen verliest. Omdat het licht dan van het achter of net voor de acteur komt blijft hij goed zichtbaar al is de zaal donker. Dit stimuleerd de aandacht van het publiek. Het is innovatief.

- de kostuums: beschrijf kort : Kleurrijk, passend bij het personnage, er is aan gewerkt of heel goed doordacht en dat maakt sommige grappig.

Welke sfeer roepen ze op? Humoristisch omwille van bv. De gevaarlijke stier wordt gewoon simpel karton in de vorm van een stierenhoofd.

- De muziek: welk genre? Afrikaanse dans muziek

- bij welke scène vb. te horen? Openingsscène

Welke sfeer wordt erdoor opgeroepen? Het past bij het verhaal maar ze passen de tekst aan en herhalen ze en maken het een simplistische sterk vereenvoudigde tekst. De muziek wordt veel herhaald. Dit zorgt voor een kinderlijke sfeer omdat ze de tekst op de muziek met kinderlijke woorden schrijven, en dan het veel herhalen om het duidelijk te maken. Je hoort het refrein 20*, een beetje overdreven. Dit is natuurlijk gedaan omdat het publiek 6+ is maar het werkt storend.

- De andere geluiden: welke vielen op? De liedjes. Er werd gezongen en gedanst met een tekst die het toneelstuk reflecteerd. Bv: de gevoelens van een personage, of wat er net gebeurt is is een liedjestekst. Ook vroegen de acteurs soms een antwoord aan het publiek, ja of nee roepen.

Welke sfeer roepen ze op? Het zorgt voor afwisseling om niet enkel theater te zien maar ook af en toe eens een lied dat dan even het theater voorsteld.

Het decor: beschrijf: Een grote zandbak, met in het midden een boom. Ze zetten een stoel als troon, of wat potten om een kamer voor te stellen, maar het blijft eigenlijk een zandbak ( de woestijn van Afrika). Als Sunjata als vluchteling door Afrika trekt, en hij komt in het oerwoud wordt die voorgesteld door bloemen die ze met een draadje van het dak neerlaten.

- Welke sfeer wordt erdoor opgeroepen? Het is erg simplistisch maar wel duidelijk. Het decor op zich roept niet echt sfeer op. Het verduidelijkt het toneelstuk.

- De rekwisieten: beschrijf een belangrijk rekwisiet er werden weinig voorwerpen gebruikt t.o.v. films. Er was wel 1 belangrijk object, er moest een stieren worden gedood en bewijs megenomen naar de koning.Welke sfeer wordt erdoor opgeroepen? Avontuurlijk, het was een missie voor jagers, die een aanleiding vormde voor de rest van het verhaal.

2. De ontvanger: het publiek
Beschrijf het publiek. (Beantwoord deze vragen: was er veel volk? Welke soort mensen waren er? Hoe reageerde het publiek (lachen, storend lachen, lawaai maken, stil zijn, applaudisseren …)?

Er zaten naast onze school die natuurlijk veel van het publiek innam veel ouders en grootouders met kleine kinderen. Er waren weinig volwassenen alleen gekomen. Ik zat boven tussen een groep kinderen. Er was veel lawaai in de zaal, enkele wenende baby’s. Er werd hier en daar wel geapplaudisseerd, maar er werden dingen geroepen door de kinderen die wel soms grappig maar misschien wel storend waren.

Hoe reageer jij op het stuk?
Ik vond dat het misschien wel voor een iets jonger publiek was gemaakt. Ik vond het te simpel gebracht als verhaal. Er mocht van mijn part wel ook een pauze in een 1.5hr lange voorstelling. Ik ben gewoon al niet zo voor toneelstukken, ik zie liever een uitgewerkte film. Het is eens wat anders om een stuk te zien maar het verhaal sprak me niet zo aan (het thema vooral). Dan ook nog dat ik op een kapotte stoel zat. Ok misschien kan ik dat niet op de acteurs steken maar het is wel vervelend. Tenslotte, ze verkochten er geen popcorn of chips ofzo… als ik 1.5hr moet kijken en ik moet stilzitten zonder te eten of te drinken dan val in inslaap. Er waren mensen op het balcon waar ik zat aan het slapen tijdens de voorstelling. De acteurs waren wel goed dat moet ik hun nageven maar het was mijn ding niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.