Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kant-en-klaar-maaltijden

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 458 woorden
  • 29 november 2001
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
KANT-EN-KLAARMAALTIJDEN: POPULAIR BIJ CONSOMENTEN MAAR NIET BIJ DE CONSUMENTENBOND
Stel dat je voor het eerste in je leven op jezelf gaat wonen. Je hebt geen tijd om te koken want je moet nog uitpakken enzo (of je kunt niet koken). Wat doe je dan om toch je maag te vullen; even naar de supermarkt om kant-en-klaarmaaltijden te kopen. Is dat een goede oplossing? Volgens de consumentenbond hebben kant-en-klaarmaaltijden niet echt voordelen maar vooral nadelen. ‘Duur, karig en toch zout.’ Dat is hun conclusie in de consumentengids over kant-en-klaarmaaltijden. Ze hebben een paar van die maaltijden (Toko Lien Verse Bami Goreng, Profood Chicken Bombay) geproefd en hun mening laten weten in de consumentengids. Ze hebben daarbij gelet op de prijs en de kwaliteit. In Nederland zijn kant-en-klaarmaaltijden redelijk populair. Nederlanders kopen een product en voegen daar zelf nog wat aan toe om het gevoel te krijgen dat ze het zelf hebben voorbereid. Kant-en-klaarmaaltijden blijken niet zo hygiënisch te zijn. In de onderzoek van de consumentenbond zijn geen ziekteverwekkende bacteriën gevonden maar er zijn wel genoeg bacteriën waarvan je ziek kan worden. Die bacteriën ontstaan door een warme temperatuur. Maar sommige maaltijden bevatten geen of weinig bacteriën omdat ze koel bewaard worden. Ook de samenstelling van kant-en-klaarmaaltijden valt tegen. “Fabrikanten bezuinigen veelal fors op het duurste ingrediënt in de maaltijd; het vlees,” concludeert de consumentengids. Er zitten wel voldoende vitamine B’s maar de meeste maaltijden bevatten te weinig vitamine C, terwijl we die hard nodig hebben. En er zit soms ook teveel zout in sommige maaltijden. Bij verpakking van al die producten bleek er niet veel milieuschadelijke stoffen te zitten maar wel bij enkele aluminium schaaltjes. Veel kant-en-klaarmaaltijden tonen zich nog geen volwaardige maaltijden als gewone maaltijden die je thuis zelf kookt. Ze zijn veel hygiënischer dan kant-en-klaarmaaltijden. Toch worden kant-en-klaarmaaltijden goed verkocht. Niet omdat ze weinig vitamines bevatten of zo, maar omdat ze gewoon lekker zijn. Zo vonden de consumenten eigenlijk ervan. “Ik eet die maaltijden een of twee keer per maand,” vertelt Martijn Meijer. “Naar de prijs gelet zijn ze wel lekker. Ik let ook niet zoveel op hygiëne,” aldus Martijn. Emile Ripke vindt kant-en-klaarmaaltijden ook lekker hoewel hij ze niet vaak eet. De prijs is redelijk, volgens hem. Ripke: “Ze zijn lekker handig als je geen tijd hebt om te koken. En ze zijn gewoonweg lekker.” Alles heeft wel wat nadelen. Dat geldt ook voor de kant-en-klaarmaaltijden. Bij de consumenten scoren ze redelijk hoog, vooral bij alleenstaanden en bij jonge gezinnen, maar de consumentenbond kan geen maaltijd aanraden die volwaardig toont als gewone maaltijd. Ook vinden ze sommige maaltijden ‘te duur’. Er moeten nog veel vitamine C’s toegevoegd worden en de samenstelling moet toch wat beter kunnen.

REACTIES

S.

S.

he achmed wat voor punt had je voor je verslag van kant en klare maaltijden
en wat voor leraar had je een strenge of een niet al te strenge
alvast bedankt

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.