Gezonde voeding

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo | 393 woorden
  • 12 november 2002
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Gezonde voeding

Gezond blijven en lekker eten. Dat kan niet samen! De meeste mensen zien dat als een onmogelijke combinatie, want als je eens een keer lekker gaat eten wordt je toch dik?

Maar wat de meeste jongeren niet weten is dat: gezond blijven en lekker eten heel goed samen gaat. Want je lichaam kan natuurlijk niks doen zonder energie en die haal je uit ‘gezond’ voedsel, maar ook uit ‘ongezond’ voedsel. Wanneer je wel dik wordt is als je meer eet dan je verbruikt. Daar valt wel wat aan te doen. Je kunt minder eten of meer sporten.

Veel jongeren (14-20 jaar) hebben anorexia of orthorexia. Omdat veel jongeren denken dat ze dik zijn. Ze gaan daardoor minder eten of alleen maar gezond eten. Dan heb je meestal anorexia of orthorexia. Orthorexia valt onder eetstoornissen. Je eet dan supergezond. Mensen met deze ‘ziekte’ proberen alles wat ‘ongezond’ is te vermijden.

Het gevaar is dan dat je te weinig gevarieerd voedsel binnen krijgt. Zo is te veel vet eten niet gezond, maar een beetje heb je wel nodig. De hormoonhuishouding kan verstoord raken en de menstruatie kan zelfs helemaal stoppen.

Er zijn vele eenvoudige tips om gezond te eten.

Hier volgen 5 tips:

1. Eet gevarieerd
Door elke dag iets uit elke groep te kiezen (brood, groente, fruit, voedingszuivel en vlees), eet men goed gevarieerd.

2. Eet weinig vet
Van groot belang is om minder vet te gebruiken. Indien men vet gebruikt is het verstandig vooral te kiezen voor onverzadigd vet. Onverzadigd vet zit in dieetmargarine en - halvarine, olie en vis. Op de etiketten van de producten worden de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten vermeld.

3. Eet veel groente, fruit en voedingsvezels
Elke dag een portie groente en twee stuks fruit doet veel goed. Daarnaast zijn ook voedingsvezels van belang, met name voor de spijsvertering.

4. Drink voldoende
Goed drinken is erg gezond voor het lichaam. Dit betekent minstens anderhalve liter per dag, liefst gewoon water, niet meer dan twee glazen alcohol en niet te veel koffie en frisdrank.

5. Eet vooral lekker
Het eerste punt is vooral geen gezonde voeding te nemen die men eigenlijk niet lekker vindt. Wie over het algemeen goed eet, kan best eens een keertje snacken.

Je moet gezond, lekker maar vooral gevarieerd eten. Gezond en lekker eten kan heel goed samen als je, je aan deze zes simpele gezonde voedings regels houdt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.