Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

fictie dosier

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • vmbo | 457 woorden
  • 3 november 2016
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Fictie dossier
Opdracht G informatie zoeken
Karlijn stoffels zat op het gymnasium toen haar leraars Nederlands tegen haar zei dat ze schrijfster moest worden. zelf had ze er niet zo veel trek in om altijd maar te schrijven is een donkere kamer. daarom heeft ze het zo lang mogelijk uitgesteld maar het is er alsnog van gekomen in middels heeft ze al veel verschillende boeken. Voordat karlijn boeken ging schrijven heeft ze Frans gestudeerd en is ze als leraar gaan werken. Ze vond het werk wel leuk maar het was niet haar ding. Daarna heeft ze meerdere banen gehad en heeft ze tot slot een schrijfcursus gevold na de cursus is ze begonnen met boeken schijven.
(bron:scholieren.nl )

Samenvatting
Mosje Schuster is een Pool. Hij ergert zich aan die joden die Jiddisj spreken en in `rare zwarte jurken' over straat lopen. Hij lacht de zionisten uit die zo dolgraag die gloeiende woestijn waar niets groeit willen gaan ontginnen. Mosje Schuster is een Póól die naar een Póólse school gaat. Maar als zijn ouders sterven moet Mosje toch naar 'Het Instituut': het Joodse weeshuis dat de beroemde dokter Korczak in 1911 in Warschau heeft gesticht. Die Jaanus Korczak woont er trouwens zelf ook.Gepokt en gemazeld door het leven heeft Mosje de zwartste voorstellingen van dit instituut. 'De riem gebruiken ze voor de echte straf en oorvijgen gewoon voor tussendoor.'Het is de zomer van 1939: de Duitsers maken zich op om Polen binnen te vallen. Het is ook het begin van een ongewone geschiedenis: die van Mosje en Reizele.
Recensie(s)
Een bejaarde Israeli herinnert zich zijn verblijf in het joodse weeshuis van dr. Janus Korczak in Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het niet godsdienstig opgevoede jongetje Mosje Schuster wordt wees en komt in het weeshuis terecht. Omdat hij opgegroeid is als enig kind in een Pools milieu, kost het hem grote moeite zich er aan te passen aan de regels en gebruiken, temeer daar de jongen ook bij Korczak inconsequent gedrag meent te zien. Gelukkig is er het zorgzame meisje Reizele, dat een heel bijzondere plaats in Mosje's leven gaat innemen. Ook als Mosje het huis ontvlucht omdat hij doorkrijgt dat alle weeskinderen naar een concentratiekamp gestuurd zullen worden, blijft hij aan Reizele denken en van haar houden. Een heel bijzonder boek waarin de gevoelens van afhankelijkheid, de drang tot overleven en het volwassen worden van de intelligente, door de omstandigheden wat wantrouwig en cynisch geworden jongen door de inmiddels bejaard geworden ik-figuur heel eerlijk besproken worden. Het liedje "Reizele" van Mordechai Gebirtig loopt als een rode draad door de herinneringen. Ingehouden verteld verhaal met uitstekende karaktertekeningen. Winnaar Gouden Zoen 1997.
(Biblion recensie, Virgi Smits-Beuken.)
(Gekopieerd van: bol.com )

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.