Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Evert Hartman: informatie over de schrijver.
Evert Hartman werd op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart en op zijn tiende verhuisde hij. Hij komt uit een gereformeerd gezin en mocht niks doen op zondag. Evert Hartman was zeven toen de oorlog uitbrak en kan zich nog dingen herinneren uit die tijd. Na de oorlog in 1947 verhuisde het gezin Hartman naar Kampen, waar Evert naar de HBS ging. Na het eindexamen in 1956 moest hij in militaire dienst, na die tijd ging hij sociale geografie studeren in Utrecht. Tijdens deze studie werd hij leraar Aardrijkskunde aan het Menso Alting College in Hoogeveen. Dit beroep heeft hij ook 30 jaar volgehouden. Hierna heeft hij zich volledig op het schrijven gericht. In 1965 trouwde hij en werd doctorandus in de sociale geografie. In 1973 verschijnt zijn eerste boek: Signalen in de nacht. Dit is een boek voor volwassenen. In 1979 verschijnt zijn eerste jeugd boek: Oorlog zonder vrienden. In 1980 krijgt hij zijn eerste prijs voor een boek, er zullen nog meer volgen. Evert Hartman overleed in april 1994 en is 56 jaar geworden
Hier zijn de korte samenvattingen van al zijn boeken
Als jongen van zestien jaar wilde Evert Hartman al verhalen schrijven. Voorzichtig begon hij met het schrijven van korte verhalen voor 'eigen gebruik'. Zijn eerste boeken waren avonturenromans voor volwassenen, zoals Signalen in de nacht, dat zich afspeelt tegen het decor van de Duitse bezetting. In 1978 begon hij met het schrijven van jeugdboeken. In 1979 verscheen Evert Hartmans eerste jeugdboek Oorlog zonder vrienden, dat onmiddellijk geweldig populair werd. Het boek werd bekroond door vele kinderjury's en ontving de Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980. In Vechten voor overmorgen geeft Evert Hartman een gedurfde kijk op een toekomst die erg dichtbij lijkt. Het onzichtbare licht baseerde hij op ervaringen van een meisje dat ontdekt dat ze helderziend is. Gegijzeld is niet alleen het spannende verslag van een gijzeling. De kinderen en de terroristen zijn volledig op elkaar aangewezen, waardoor de gijzeling een onverwachte wending neemt. In Buitenspel vertelt Evert Hartman een fascinerend verhaal over onder meer jaloezie tussen klasgenoten, de ontvoering van een middelbare scholier en belastingontduiking. In Morgen ben ik beter belandt Mariëlle in het ziekenhuis. Als niet duidelijk wordt, wat er met haar aan de hand is gaat haar vriendin op onderzoek uit. Het boek werd in 1988 bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het bedreigde land en De droom in de woestijn zijn spannende verhalen die gesitueerd zijn in het Heilige Land in de tijd van de Bijbel. In Niemand houdt mij tegen, een avontuur in de 22ste eeuw neemt Evert Hartman de lezer mee naar de verre toekomst, wanneer heel laag-Nederland onder water is gelopen. De voorspelling is het verhaal van de student Sander die tijdens zijn ontgroening te horen krijgt dat hij nog twee weken te leven heeft. In De vloek van Polyfemos, de avonturen van Odysseus hervertelt hij de Odyssee van Homeros. Evert Hartman had als grote wens dat zijn boeken verfilmd zouden worden. Gegijzeld werd verfilmd door leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-mavo in Veenendaal en uitgeroepen tot de beste amateur-film van Nederland. Zijn boeken zijn enorm populair; dat wordt wel bewezen door het feit dat hij vier keer bekroond is door de Nederlandse Kinderjury.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.