Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Discriminatie

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • groep 8 | 804 woorden
  • 1 februari 2008
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
104 keer beoordeeld

Hoofdstuk 1
Wat is de geschiedenis van discriminatie?


Veel mensen denken dat discriminatie geen verleden heeft, maar dat is er wel. Het bestaat spijtig al heel lang. Zoals:

Vanaf de 14e eeuw ontdekte, vooral veel blanken mensen, nieuwe grond (Afrika, India…) De mensen daar werden beschouwd als “onbeschaafde wilden”. Dan hadden ze een goed excuus om over die mensen te heersen.
Tussen de 15e en 19e eeuw was er slavenhandel. Blanke mensen dachten dat zwarte mensen minder aardig waren. Je kon toen een zwarte slaaf kopen en houden als eigendom. Op die manier zijn er zo’n twaalf miljoen mensen weggehaald om ergens te laten werken. De meesten werden gehaald door Europeanen. Als slaaf werd je erg slecht behandeld.
De Aboriginals uit Australië werden vanaf de zestiende eeuw door blanken in reservaten gezet en soms gedood. In Amerika merkten we het zelfde op. De indianen werden weggejaagd door blanken.


Er was nog zo’n voorbeeld: Hitler die tijdens de tweedewereldoorlog miljoenen joden liet doden omdat hij vond dat ze minder waarde hadden. Zoals Anne Frank. Met haar familie woonden ze in het Achterhuis in Amsterdam. Haar familie was joods. Ze hield in het Achterhuis een dagboek bij. Dat dagboek is inmiddels heel bekend.

Hoofdstuk 2
Welke soorten discriminatie?


Er zijn verschillende discriminaties:
_Hij of zij een andere huidskleur heeft,
_Hij of zij een man of een vrouw is,
_Hij of zij vrachtwagenchauffeur of minister is,
_Hij of zij een handicap heeft,
_Hij of zij uit een ander land komt,
_Hij op jongens valt of zij op meisjes,
_Hij of zij moslim of katholiek is.

Als je iemand discrimineert om zijn of haar ras dan noem je dat racisme. Racisme komt jammer genoeg vaak voor.

Wat is racisme eigenlijk? Racisme is bijv. dat iemand zegt dat zwarte mensen niet naar school mochten, of dat ze zich niet bij een Nederlandse sportvereniging mochten aansluiten. Dit is een voorbeeld:

“Asrat, een Turkse jongen, wil bij een voetbalvereniging voetballen. Als hij zich wil inschrijven zegt de trainer dat hij niet mag meedoen. Hij moet maar bij een Turkse voetbalvereniging voetballen. Bij die voetbalvereniging voetballen alleen witte Nederlandse jongetjes.”


In het kort is racisme iemand die discrimineert om het ras of huidskleur. Maar racisme is niet alleen discrimineren maar ook aanvallen en uitschelden.

Hoofdstuk 3
Wat zijn de vooroordelen van discriminatie?


In dit hoofdstuk zeg ik wat het verschil is tussen vooroordelen en discriminatie. Als je nadenkt denk je ook dat het erg verschillend is. Een vooroordeel is een gedachte over iemand of een heel volk. Bij vooroordelen worden mensen verdeeld. Bijv. hun land, afkomst, kleding, haren enz.
Vooroordelen kunnen positief en negatief zijn, dit is iets positiefs: “Zwarte mensen kunnen goed dansen”
Een negatief vooroordeel:
“Meisjes kunnen niet voetballen.”
Maar er zijn ook meisjes die juist heel goed kunnen voetballen. Dit vooroordeel is niet leuk want er mogen soms geen meisjes mee voetballen op school door het vooroordeel “Meisjes kunnen niet voetballen.”

Dit zijn voorbeelden van vooroordelen en hoe deze zijn ontstaan: •Sommige mannen denken dat vrouwen niet kunnen autorijden omdat ze het een keer met een vrouw hebben meegemaakt die bijv. per ongeluk tegen een boom reed.
Sommige mensen denken dat als je vader in de gevangenis zit dat jij ook een dief bent. Dat hebben ze bijv. op tv gehoord.
Kinderen en jongeren denken soms dat oude mensen altijd zeuren omdat bijv. hun oma meestal klaagt over hoofdpijn.
Veel mensen denken dat alle homoseksuele altijd aids hebben omdat ze bijv. hun vriend homoseksueel is en toevallig aids heeft.

Sommige mensen denken dat blonde vrouwen dom zijn, omdat ze dat bijv. van iemand hebben gehoord.

Hoofdstuk 4
Wat voor discriminatie is er in Nederland?

Discriminatie is verboden in Nederland. Toch zijn er nog veel soorten discriminaties. Om bij school te beginnen. Daar is het meestal nog niet zo erg. Daar is het vaak omdat iemand uit een ander land komt. Maar iedereen is anders. Dat moeten kinderen accepteren. Door jongens mogen meisjes vaak niet meedoen omdat ze denken dat meisjes slecht voetballen.

Er zijn veel mensen bijgekomen de laatste tien jaar uit het buitenland. Er zijn daardoor verschillen ontdekt. Sommige mensen kunnen daar blijkbaar niet tegen en gaan discrimineren.

In Nederland zijn van discriminatie nog meer voorbeelden. Neem een discotheek: Als je bijv. Marokkaans bent mag je er soms misschien niet in van de portier.

Omdat in Nederland discriminatie verboden is, wordt het niet zo snel openlijk gediscrimineerd. Veel mensen verzinnen daarvoor een smoes. Bijv. ”je mag er niet in want je bent geen lid” of ‘’je mag er niet in omdat je niet zo oud bent.” Die laatste klinkt misschien raar maar dat is het niet! Bijv. je gaat ergens heen waar je boven de 16 jaar moet zijn en je bent 17 zeggen ze dat het boven de 18 is. Dit soort dingen heb je ook bij sportverenigingen, cafés, kroegen, kappers.

REACTIES

L.

L.

Erg goed werkstuk. hier heb ik echt veel aan gehad, bedankt!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.