ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Vragenlijst …

Gegevens:
De auteur van het boek is Marga Minco.
De titel is ‘De val’ en het is uitgeven in het jaar 1983 te Amsterdam.
Inhoud:
Het gaat om Freida.
Ze heeft er nog steeds veel moeite mee dat haar man en kinderen zijn meegenomen.
Door de gebeurtenissen die ze heeft meegemaakt is ze heel erg gesloten geworden.
De hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Freida. Zij is geen sympathieke vrouw.
Ze vertoont raar gedrag,


natuurlijk heeft ze bepaalde dingen meegemaakt maar dan hoef je niet steeds
zo akelig te doen. Ik vind het ook geen goede keuze dat ze haar verjaardag niet meer viert.
Op die manier houdt ze heel sterk vast aan het verleden.
Tuurlijk kun je het nooit vergeten maar daarom hoef je jouw verdere leven niet te verzieken voor jezelf.
Inhoud:
Ik vond het een leuk verhaal.
Het onderwerp was heel anders als dat ik verwacht had.
Ik had nog niemand over dit boek gehoord en heb hem gewoon van de boekenlijst gehaald. Het is een verrassend goed boek.
Iedere keer denk je dat je weet wat er gaat gebeuren of hoe iemand gaat reageren
en dan gebeurt precies het tegenovergestelde.
Ook zit er veel spanning in het verhaal door de trage manier waarop het verhaal loopt.
Door de indrukwekkende gebeurtenissen word je nieuwsgierig gemaakt en wil je steeds doorlezen. De bouw van het verhaal is vrij simpel, er zit meteen een vaart in het verhaal en wat ik altijd het mooiste vind, het spelen met de tijd in het verhaal. Dat maakt het hele boek voor mij altijd veel interessanter. Ik vind het ook wel een aanrader voor mijn klasgenoten.


Als je niet heel erg van lezen houdt is dit een mooi dun boek.
Opdracht 39: zoek de biografie van de auteur op en vergelijk dan de auteur met de hoofdpersoon.
Marga Minco werd als Sara Menco op 31 maart geboren te Ginniken; ze groeide op in Breda. Haar vader was joods orthodox en wilde in de opvoeding dat voortzetten.
Haar moeder was liberaler van opvattingen. Sara was de jongste; de eerstgeborene was Dave, daarna kwam Bettie.
Selma werd bij Nutsschool aangenomen (1938) als leerling-journaliste, daar leert zij Bert Voeten kennen. De dag na de capitulatie werd zij ontslagen.
Wegens een aandoening van t.b.c werd ze in een ziekenhuis in Utrecht opgenomen;
later kuurde zij in Amersfoort waarheen haar ouders waren verhuisd.
De ouders werden evenwel gedwongen zich in Amsterdam in een ‘ Judenviertel ‘ te vestigen; Selma voegde zich hierbij.
Haar zus Bettie wordt in mei 1942 met haar man opgepakt en gedeporteerd. In april 1943 worden de ouders gearresteerd; Selma weet te ontkomen. Nadat ook Dave en zijn vrouw zijn opgepakt, duikt Selma onder. Zij leeft onder verschillende namen, o.a. Margaretha Faes van Hoorn. Deze naam blijft ze houden omdat ze er zo gehecht aan is geraakt. In 1944 komt Marga Minco terecht in een huis in Amsterdam. Daar vindt de hereniging met Bert Voeten plaats; in december 1944 wordt hun eerste kind, Bettie, geboren. In augustus 1945 trouwt ze met Bert Voeten. In 1956 wordt haar tweede dochter, Jessica, geboren. In Amsterdam beleeft Marga Minco de bevrijding; zij en een broer van haar vader blijken de enige overlevenden van de familie te zijn. Marga schrijft over de tweede wereldoorlog. Zij heeft dat zelf meegemaakt; zij was ook een Jood, haar vader en moeder dus ook, die zijn gearresteerd en gedeporteerd. In de oorlog moesten Joden uitkijken en ze gingen onderduiken om niet gedeporteerd te worden. In het boek ‘ de val ‘ blijkt wel dat het moeilijk was om in de oorlog als Jood te leven omdat de kans heel groot was dat je werd opgepakt en werd gedeporteerd. Zij heeft het allemaal zelf meegemaakt en daar schrijft ze over in meerder boeken, o.a. de val, het bittere kruid. Die boeken gaan allemaal een gedeelte over de oorlog of helemaal. Het leven van Marga Minco wordt beheerst door de tweede wereld oorlog. Behalve in haar debuut en in enkele korte verhalen, lukt het haar niet herinneringen aan die oorlog uit haar werk te bannen, zo zou zij dat gewilde hebben. Nadat zij niet alleen de vertellende is maar ook de meebelevende neemt zij in later meer afstand en wordt zij maar toeschouwer. Ze wil niet meer over de oorlog schrijven, in al haar boeken ging dat onbewust.

Vergelijking:
Marga heeft onbewust ook vast gehouden aan het verleden. Net zoals Freida vast houdt aan het verleden. Beide zijn ze door de gebeurtenissen, die ze hebben meegemaakt tijdens de oorlog, min of meer getraumatiseerd. Het verschil is dat Marga onbewust bezig bleef met het verleden en dat Freida er echt voor kiest om niet los te laten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.