Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

De hand van Mustang Sally door Eva Posthuma de Boer

Beoordeling 0
Foto van lars
Boekcover De hand van Mustang Sally
Shadow
  • Boekverslag door lars
  • 4e klas havo | 1342 woorden
  • 24 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Eerste uitgave
2022
Pagina's
288
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De hand van Mustang Sally
Shadow

De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer laat zien hoe tragische gebeurtenissen vele generaties kunnen doorwerken. De roman zal gegarandeerd een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaten.
In De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer verandert een noodlottig ongeval eind jaren zeventig het leven van de familie De Ridder ingrijpend. Op de dijk …

De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer laat zien hoe tragische gebeurtenissen vele generaties kunnen doorwerken. De roman zal gegarandeerd een onuitwisbare indruk op de…

De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer laat zien hoe tragische gebeurtenissen vele generaties kunnen doorwerken. De roman zal gegarandeerd een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaten.
In De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer verandert een noodlottig ongeval eind jaren zeventig het leven van de familie De Ridder ingrijpend. Op de dijk voor hun boerderij schept een vrachtwagen de zesjarige Abel, die daarbij omkomt. Het verlies ontwricht het jonge gezin. De huisarts oppert een mogelijke strohalm, iets wat zou kunnen helpen tegen de ondraaglijke pijn: nog een kind. Een jaar later wordt Kjeld geboren. Maar het kind lijkt in niks op de engelachtige Abel. De hand van Mustang Sally volgt de bewoners aan de dijk, met de familie De Ridder als middelpunt, over een periode van veertig jaar. Het verhaal laat zien hoe tragische gebeurtenissen vele generaties kunnen doorwerken.

De hand van Mustang Sally door Eva Posthuma de Boer
Shadow

De hand van Mustang Sally

Titelverklaring

De hand van Mustang Sally, de titel verwijst naar het laatste en mooiste kunstwerk van Rijk die, Mustang Sally had getekend en er heel erg zijn best op had gedaan. Hij was er erg trots op en maakte niet allen de handen bijna perfect maar ook de omgeving, wat hij nog niet zo vaak had gedaan.

Opdracht

Voor jou, Lange

Personages

Louise de Ridder: zij is de moeder van Abel, Janna en Kjeld, ze is erg zorgzaam en rustig en daarmee bijna het omgekeerde van haar man Rijk.

Rijk de Ridder: de vader van Abel, Janna en Kjeld, hij kan heel goed handen schilderen en boetseren en heeft regelmatig driftbuien en had in zijn eerste jaren een hekel aan Kjeld.

Janna: de dochter van Rijk en Louise die Abel mee heeft gemaakt en vroeg het huis uit gaat om aan de grimmige sfeer thuis te ontsnappen.

Abel: zoon die aan werd gereden door Stan.

Kjeld: de troostzoon van Rijk en Louise die veel problemen maakt aan het begin van zijn leven maar als hij zijn dochter ziet alles verbeterd en na een paar jaar weer dood gaat.

Stan: man die Abel aan had gereden in zijn vrachtwagen en een vrouw heeft die door een hartaanval bij de geboorte een zoon schept die mentaal niet ouder dan 6 gaat worden.

Samenvatting

Het verhaal begint bij de familie Ridder maar dan wordt Abel, de zoon aangereden door Stan de vrachtwagenchauffeur. De vader en moeder (Rijk en Louise) zijn verslagen en enorm verdrietig. Janne de dochter snapt gelijk wat er was gebeurd maar wil het niet meteen geloven. Rijk wordt alleen maar bozer en eerder agressief, de spanning tussen Louise en Rijk wordt steeds meer en Janna voelt zich steeds eenzamer. Na de begrafenis gaat Louise naar de dokter om te vragen hoe ze hier mee om kan gaan en hij raadt haar aan een “troostkind” te nemen om op iemand anders te focussen en zo minder aan Abel te hoeven denken. Janna wordt er alleen maar ongelukkiger van en is boos dat ze Abel willen verwisselen en gaat dan met het buurmeisje die steng gelovig op wordt gevoed stiekem een dagboek schrijven en aan het buurmeisje boeken geven die ze niet mag door haar ouders geloof. Ze gaat niet naar school en moet les geven aan haar broertjes en zusje, zelf is ze niet gelovig en vind alles wat haar ouders haar opdragen onzin en wil er zo snel mogelijk weg, ze kunnen elkaar goed vinden in het weg willen gaan van huis en delen daarin ook veel met elkaar. Dan komt er een grote tijdssprong en gaat Janna het huis uit en laat haar broertje Kjeld die nu 9 is achter.  Met Kjeld gaat het niet zo goed hij rookt en steelt al en Rijk heeft een hekel aan hem. Louise heeft nu contact met Stan die haar excuusbriefjes stuurden en er toen mees stopte. Hij vertelt over zijn vrouw die bij de geboorte van zijn zoon doodging aan een hartaanval en daardoor kan zijn zoon Lucas mentaal niet ouder worden dan 6. Dit raakt Louise erg en zij krijgt een band met hem. Ongeveer rond die tijd ontsnapt Mirjam (het buurmeisje) in het midden van de nacht naar het studentenhuis van Janna. Na de ontsnapping van Mirjam wil haar zusje, Naomi ook weg en ontsnapt naar de boomhut van Kjeld, ze slaapt daar een tijdje maar dan komt de politie en moeten ze verplaatsen. Toen ze verplaatst waren had Lucas ze gevonden en heeft toen geholpen met het huis van haar ouders in de fik steken. Nadat haar broertje doodging aan de mazelen en haar ouder wilden niet naar de dokter en ervan overtuigt waren dat god zou helpen. Dat maakte haar zo boos dat ze het huis in de fik wilde steken en Lucas heeft geholpen.                                                                                                                       In het volgende deel wordt Louise 65 jaar en Kjeld verrast haat door zijn dochter mee te nemen en aan zijn familie te laten zien, iedereen is blij verrast en verwelkom haar meteen.                                      

Dan komt de vijfde en laatste tijdssprong van het verhaal en beginnen we bij Rijk die een schilderij maakt van Mustang Sally (Dochter van Kjeld) en er zijn meesterwerk van maakt. Kjeld is al een paar weken niet gezien en Louise begint onrustig te worden en belt de politie die later melden dat Kjeld dood is gevonden naast zijn boot in het water. Het boek eindigt als alle familie en kennissen van Kjeld samenkomen in de tuin van Rijk en Louise en Mustang Sally het verhaal eindigt met een toast.

Motieven

Het motief in het boek is een hand het komt steeds via Rijk weer terug in de vorm van kunstwerken. Zijn persoonlijkheid zie je ook wel terug in de handen die hij maakt heet is bij iedereen anders en een heel lastig ding om te maken en hij wil doorgaan tot hij het perfect kan. Thematiek - Beschrijf het centrale probleem, de onderliggende gedachte in het boek. Leg ook uit waarom dit volgens jullie het thema is.

Het boek draait om een probleem: de dood van Abel. De dood van Abel heeft alles in gang gezet, daardoor is Kjeld geboren en heeft Louise kennis gemaakt met Stan en Lucas.

Structuur en perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief en er wordt tussen Janna, Stan, Loise, Rijk en af en toe wat andere minder belangrijke personen. Per hoofdstuk wordt er tussen de personen gewisseld en zo zie je alles van andere perspectieven en krijg je een andere blik op alle verhallijnen die later allemaal samen komen.

Decor

Het verhaal speelt zich af in 1970, het wordt chronologisch verteld maar er zijn meerdere tijdsprongen is het verhaal.  Door de tijdsprongen zie je hoe de probleempjes na jaren steeds groter worden en echt grote problemen worden en zoals de woedeaanvallen van rijk die af en toe voorkwamen in het begin, maar later veel frequenter en erger.

Slotzin

Ze gooide de microfoon naar Lucas, die hem van schrik maar net ving, vatte de fles bij kop en staart, en zette die aan haar mond- waarop gejoel en applaus volgden, en de muziek het weer overnam.

Beoordeling

Ik vond het een vrij deprimerend boek, op het begin dat Abel doodging vond ik al vrij heftig maar daar stopte het doodgaan niet. De ouders die steeds meer uit elkaar groeien, ouders die hun kinderen extreem christelijk opvoeden en een alleenstaande vader met een zoon zie extra zorg nodig heeft. Ik vind het persoonlijk er veel negatieve dingen in een boek, ik begrijp dat dit in het echt ook gebeurt maar ik denk niet dat het allemaal zo dicht op elkaar gebeurt en zo extreem. Hoe de karakters in het boek groeide leek mij erg realistisch en ik vind dat wel een heel mooi en realistisch deel uit het verhaal, een jongen die als troostkind opgroeit zal ook waarschijnlijk voor meer problemen zorgen maar dingen zoals het huis van je ouders in de fik steken vind ik wel erg vergezocht en bijvoorbeeld Kjeld en Naomi die op hun 12 en 14e seks hebben vind ik wel een beetje te veel. Kortom ik vind het een vrij deprimerend, vergezocht en onrealistisch verhaal.

Vragen: overhoor jezelf.

Vraag: Wat was de drempel voor Naomi om het huis in de fik te steken?

Antwoord: Dat haat ouders haar broer niet in hadden geënt en vertrouwde in god.

Vraag: Van wie maakt Rijn zijn laatste schilderij?

Antwoord: Van Mustang Sally (vandaar de titel).

Vraag: Waar woont Mirjam aan het einde van het verhaal en wat doet ze?

Antwoord: In Nieuw-Zeeland en ze is directeur op een christelijke school.

Vraag: Waar (wat in het einde van het verhaal duidelijk wordt) kunne Rijk en Lucas elkaar in vinden?

Antwoord: In de motorsport Janne ziet ze beide naar een autorace kijken en het was van Lucas al duidelijk dat hij van snelheid hielt maat het werd toen pas duidelijk dat Rijk dat ook had.

Vraag: Welk vervoersmiddel waar Lucas in wil komt steeds terug?

Antwoord: De roeiboot in de tuin van Rijk en Louise.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hand van Mustang Sally door Eva Posthuma de Boer"