Communicatieplan

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas hbo | 581 woorden
  • 16 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is Communicatie?
Communicatie is hét middel om elkaar iets duidelijk te maken, om contact met elkaar te hebben. Communicatie kan op een heleboel manieren. Bij communicatie hebben we drie aspecten.

-Boodschap
-Ontvanger
-Zender

De zender is het persoon die een bepaalde boodschap over wil brengen. De inhoud van de boodschap kan over van alles gaan. De ontvanger is de gene aan wie de boodschap overgebracht woord, per ongeluk of expres.

Het woord ‘communicatie’ komt van het Latijnse woord:‘communicaire’ het betekend; met elkaar in verbinding staan. Als mensen met elkaar communiceren, hebben ze verbinding. Een omschrijving van communicatie is: ‘de uitwisseling van informatie tussen twee of meerdere personen.


Vaak worden via verbale communicatie standpunten en ideeën uitgewisseld, terwijl via non-verbale communicatie, gevoelens (emoties) worden overgebracht. Maar wat is non-verbale communicatie? We hebben 6 soorten van non-verbale communicatie :

- Lichamelijk contact
Voorbeelden zijn: duwen, trekken, vechten of kussen. Je kunt ook iemand een hand geven als teken van een begroeting, of iemand een schouderklopje geven als teken dat hij of zij iets g goed gedaan heeft

- Lichaamshouding
Voorbeeld : een leerling die in zijn stoel hangt in plaats van zit. Hij maakt zo duidelijk dat de les hem niks interesseert. Communiceren via je lichaamshouding gebeurt ook vaak onbewust.

- Gebaren
Voorbeeld : een middelvinger opsteken betekend dat je het ergens niet mee eens bent of dat je kwaad op iemand bent. Een omhoog gestoken duim betekend juist dat je het ergens wel mee eens bent of dat iemand iets goed heeft gedaan. Vaak ondersteuen gebaren ook een gesprek.

- Gezichtsuitdrukking
Aan iemands gezicht kun je vaak al zien of hij boos blij of verdrietig is. Soms kan een gezichtsuitdrukking ook misleidend gebruikt worden: vriendelijk glimlachen terwijl je ergens gruwleijk de pest in hebt.

- Het algemene voorkomen
Voorbeeld: schoenen, kleding, make-up en haardracht kun je een ander duidelijk maken hoe je over iets denkt. Denk zelf maar eens aan; gabbers, alto’s,kakkers en punkers.

- Symbolen en rituelen

Voorbeeld : iemand draagt een kruisje, omzijn geloofsovertuiging duidelijk te maken. De ander draagt bijvoorbeeld een petje. Symbolen geven vaak aan hoe je over bepaalde dingen in het leven denkt. Het zelfde geld voor rituelen. Wij eten bijvoorbeeld beschuit met muisjes als er een kindje geboren is. Op deze manier maken we dingen duidelijk zonder dat er een woord aan te pas is gekomen.

Het Communicatie Plan dwingt tot helderheid

Een Communicatie Plan is een vereiste voor effectieve communicatie met je doelgroepen. Een Communicatie Plan kan je op diverse manieren helpen om er een paar te noemen:

- Een communicatie Plan helpt orde te scheppen in je communicatie wanneer je met meerdere doelgroepen, communicatiedoelen en een reeds van middelen te maken hebt.
- Een communicatie plan helpt je prioriteiten te stellen.
- Een communicatie plan helpt je om die prioriteiten aan anderen binnen je organisatie te beargumenteren.
- Een communicatie plan zorgt voor een logische samenhang binnen je communicatie-uitingen.
- Een communicatie plan maakt je communicatiemiddelen effectiever doordat je noodgedwongen precies hebt uitgedacht wat je in dat middel aan wie wilt communiceren.
- Een communicatie plan helpt iedereen die met de communicatie uitvoering te maken heeft. Dat varieert van tekstschrijver en vormgever tot perswoordvoerder.
- Een communicatie plan helpt je om je eigen visie helder te krijgen/ te ontwikkelen.
- Een communicatieplan geeft je handvatten voor een heldere aanpak.


Hoe maak je een communicatie plan?

Een communicatie plan kun je meestal opdelen in de volgende onderdelen, die elk overeenkomen met een inhoudelijke fase:

1 Communicatie Doelen
Wat wil je in grote lijnen bereiken met je communicatie?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.