Broeikaseffect

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 609 woorden
  • 16 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Heter is niet beter

Zoals u al gelezen zult hebben in verscheidene tijdschriften, het wordt steeds warmer als gevolg van het broeikaseffect. De waarschuwingen zijn niets voor niets want dingen zoals huidkanker zullen meer voorkomen. Het artikel “Hoe heter, hoe beter” klopt dus niet helemaal. Want wat is het eigenlijk? En wat is er nou eigenlijk zo slecht aan? Hoe komt het? En wat kunnen we er aan doen? Kortom, wat zijn de gevolgen van het broeikaseffect.

In de dampkring komen verschillende gassen voor die, zoals u al weet het zonlicht doorlaten maar het warmteregeling van de aarde een groot stuk tegen houden. Het tegenhouden van die warmte noemen we het ‘natuurlijk broeikaseffect’. Naast het natuurlijk broeikaseffect waar de natuur zelf voor zorgt bestaat ook het versterkt broeikaseffect. Het broeikaseffect neemt vooral toe door menselijke activiteiten, want daardoor komen er steeds meer gassen in de lucht. Ook zet het zeewater uit en smelten de gletsjers. De zeespiegel kan daardoor stijgen en o.a. overstromingen veroorzaken en vele eilanden zullen verdwijnen. Ook verandert dan het klimaat in heel veel gebieden.


Het klimaat is bijna overal anders. Je hebt het woestijnklimaat, het zeeklimaat etc. Het klimaat verandert soms. Er zijn koude periodes en de warmere. Maar het wordt warmer. En we merken dat ook. Bijna elk jaar hebben we een warmere zomer. De meeste zeggen ook wel dat “heter beter is” dat klopt ook maar het brengt nogal ernstige gevolgen met zich mee. Waar het droog is wordt het alleen maar droger en waar het nat is, wordt het alleen maar natter. En koude winters worden afgewisseld met stikhete zomers. Dit is nu als zichtbaar in sommige delen van de VS en Canada. Het broeikaseffect leidt ook tot meer vocht in de lucht en meer vocht in de lucht leidt tot heftige regenval en dus als het regent dan valt er meer in een kortere tijd. Dit heeft erge bodemerosie tot gevolg.

Het broeikaseffect heeft ook effect op de mens. Zoals u al weet is op sommige plaatsen de ozonlaag zwaar aangetast. Zoals Australië. Hoewel we het ook nu nog niet merken heeft het broeikaseffect veel effect op de mens, vooral blanken en jongeren, zo zullen de kansen om huidkanker op te lopen, oplopen. Huidkanker wordt namelijk veroorzaakt door de uv-stralen.
Niet alleen wij mensen zullen last krijgen van het broeikaseffect, maar ook de dieren en planten. Doordat het ijs zal gaan smelten zullen de keizerspinguïns en ijsberen uitsterven.

In Nederland is de kans nog niet zo groot om huidkanker op te lopen. In landen zoals Australië des te erger. Maar het broeikaseffect heeft ook als gevolg dat de zeespiegel wereldwijd zal gaan stijgen. Dit heeft o.a. voor Nederland grote gevolgen, omdat het grootste deel van Nederland onder de zeespiegel ligt, daardoor zullen de dijken verhoogd moeten worden, wat ook natuurlijk ook weer veel geld gaat kosten. Maar ook de duinen slijten af. Dit betekent dat het water op langere termijn er gewoon door kan. Nederland heeft het geluk dat het alles kan betalen. Veel landen die met dezelfde problemen zitten hebben die miljarden niet, zoals bijvoorbeeld Bangladesh. Ook zullen de waddeneilanden verdwijnen wat natuurlijk erg zonde zal zijn.

Het broeikaseffect brengt dus niet veel goeds mee. Het zal warmer worden wat betekent dat droge gebieden nog droger worden en natte plekken nog natter worden. De zeespiegel zal stijgen doordat gletsjers zullen smelten en dat kan overstromingen veroorzaken. Waardoor in Nederland en de andere landen onder de zeespiegel de dijken zullen moeten gaan verhogen, wat natuurlijk ook weer geld gaat kosten. Dierensoorten zullen uitsterven. En ook zal de kans om huidkanker op te lopen, oplopen. Kortom “Heter is niet beter”.

REACTIES

P.

P.

Dit is echt een geweldig werkstuk!!!!!! Echt heel erg bedankt ik heb er heel veel aan gehad! (Nederlands werkstuk)
xxx

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.