Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Artikelen vrijheid

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo | 952 woorden
  • 18 mei 2010
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1 Zoek drie krantenartikelen over het thema uit verschillende kranten.

Wilders wil hoofddoekjesbelasting
DEN HAAG - Geert Wilders heeft woensdag de invoering van een 'hoofddoekjesbelasting' bepleit. In het debat over de rijksbegroting voor 2010 stelde hij voor om zo'n belasting à 1000 euro per jaar in te voeren. Wie een hoofddoekje wil dragen, moet eerst een vergunning vragen, aldus Wilders.

De PVV-leider noemde zijn belasting een 'kopvoddentax'. Als die wordt ingevoerd, gaan we eindelijk wat terugverdienen aan de islam, zei Wilders. Volgens hem vervuilen de moskeeën, de hoofddoekjes en moslimmannen met baarden en lange jurken het beeld in de Nederlandse straten. Bovendien is een „islamitisch hoofddoekje“ een teken van onderdrukking van vrouwen en dus een symbool van onvrijheid.

„Wij zijn de hoofddoekjes spuug- en spuugzat”, zei Wilders. De opbrengst van de belasting kan volgens hem bijvoorbeeld naar blijf-van-mijn-lijfhuizen.
Zijn voorstel voor een belasting op het dragen van een hoofddoekje stuitte op veel weerstand in de Tweede Kamer. D66-leider Alexander Pechtold sprak van een gênante vertoning en beschuldigde Wilders van xenofobe en racistische uitingen jegens moslims. Volgens hem voert Wilders gewoon een stukje cabaret op.
SP-fractieleider Agnes Kant noemde het plan van Wilders te absurd om op te reageren. „U wilt een hoofddoekjespolitie. Ik vind het zo belachelijk”, zei Kant. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie wees Wilders erop dat hij mensen schoffeert vanwege uiterlijke kenmerken. „Vrouwen beledigen kunt u heel goed”, reageerde fractieleider Mariëtte Hamer van coalitiegenoot PvdA.
Ook CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel verwierp het idee van Wilders. „Wilt u uw principes verkopen voor 1000 euro?” Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema maakt Wilders gebruik van Iraanse methodes. „Wat u wilt, is een zedenpolitie introduceren. Schaam u”, zei ze.
Minister Eberhard van der Laan (PvdA, Integratie) sprak van een „volstrekt hysterisch” voorstel, en een „zeer ontmoedigend signaal” naar mensen die het goed doen. „Hij verkoopt slechts tweedracht”, aldus de PvdA-bewindsman, bij monde van woordvoerders.

a. Geert Wilders wil dat mensen gaan betalen als ze een hoofddoekje op doen. Hij noemt zijn belasting een ‘kopvoddentax’. Hij is die hoofddoekjes spuugzat. Hij wil dat mensen door zijn belasting geen hoofddoekje meer gaan dragen. Of geld te kort komen en hem niet op meer mogen doen.
b. Een islamitisch hoofddoekje is een teken van onderdrukking van vrouwen en dus een symbool van onvrijheid.


Manifest van cabaretiers en regisseur
AMSTERDAM - De cabaretiers Hans Teeuwen, Diederik Ebbinge en regisseur Eddy Terstall hebben in een manifest stelling genomen tegen de volgens hen aangetaste vrijheid van meningsuiting in Nederland. Vooral bewindslieden zouden die vrijheid aantasten, vinden ze.
'De vrijheid van meningsuiting is net zo on-onderhandelbaar als de gelijkheid', luidt de titel van het protest. De drie initiatiefnemers hebben dat voorgelegd aan alle politieke partijen in Nederland. ,,Allemaal staan ze er achter; van Nawijn tot de SP, behalve de christelijke partijen'', laat Terstall in een reactie weten.
Hij vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling. ,,Deze partijen vinden dat opiniemakers het helemaal niet zo moeilijk hebben in Nederland en daarom onderschreven ze het manifest niet.'' De schrijvers vinden dat je in een vrije samenleving juist het risico moet lopen om bekritiseerd en bespot te worden.

Spotprenten
Volgens Terstall groeide het protest na de opmerking van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) begin dit jaar dat fundamentalistische secularisten de opschudding over Deense spotprenten van de profeet Mohammed misbruikt hebben om vijandigheid jegens andere religies ten toon te spreiden.
Die woorden nam ze later onder druk van de Tweede Kamer terug, maar volgens Terstall was het kwaad geschied. Er wordt een onacceptabele karikatuur geschapen van de vrijheid van meningsuiting; dat artikel 1 van de grondwet alleen een vrijbrief zou zijn om te mogen beledigen. ,,Dat gaat me te ver'', aldus Terstall.
Hij en zijn medescribenten schrijven: ,,Het mooie is dat je in Nederland niet gedwongen wordt om iets te geloven of om het ergens mee eens te zijn. Spot en kritiek zijn instrumenteel in het proces van voortschrijdend inzicht en daarom noodzakelijk in een vrije, dynamische samenleving. Juist daarom zijn spot en kritiek gesels voor voorvechters van onvrijheid en stilstand.''
(ANP)

a. iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet zijn of haar mening kunnen uiten. Iedereen wil wel eens boze of aardige woorden kwijt. Volgens de Tweede kamer gaat het ze ver. Mensen mogen niet agressief reageren op hun.
b. het gaat over de vrijheid van meningsuiting.

Bisdom steunt pastoor bij 'ongelukkig moment'
DEN BOSCH - Het bisdom Den Bosch steunt het pleidooi over de beschermwaardigheid van het leven dat pastoor Jan Heeffer uit Someren maandag hield tijdens dodenherdenking. De vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en het moment waarop noemt een woordvoerder van het bisdom woensdag 'uiterst ongelukkig'



De pastoor is volgens de woordvoerder „geschrokken van de consternatie” die zijn toespraak teweeg heeft gebracht. De woordvoerder zei dat Heeffer zelf niet wil reageren.
De pastoor vergeleek in zijn toespraak de gruwelijkheden en de onvrijheid in de Tweede Wereldoorlog met abortus en euthanasie. Hij verwees in zijn toespraak naar de 30.000 abortussen en een onbekend aantal euthanasiegevallen in deze tijd. „Het enige verschil met de oorlog is dat het pijnloos geschiedt, maar het effect is hetzelfde”, zei de pastoor maandag.

Burgemeester Afred Veltman van Someren heeft woensdag een gesprek gehad met de pastoor naar aanleiding van zijn overdenking. De burgemeester noemt de vergelijking die Heeffer maakte „hoogst ongelukkig”. Veltman vindt het bovendien ongepast zulke controversiële uitspraken te doen tijdens een herdenking.

a. In Den Bosch was een ongelukkig moment tijdens dodenherdenking. De pastoor was erg geschrokken van de situatie. Hij verwees zijn toespraak naar driehonderdduizend abortussen. Het effect is, op pijnloos geschiedt na, hetzelfde als in de oorlog. De burgemeester noemt het in vergelijking hoogst ongelukkig.
b. het gaat over onvrijheid van de Tweede wereldoorlog, maar ook dat er veel doden zijn gevallen, die we op dodenherdenking herdenken.

REACTIES

E.

E.

goeie stukjes, ik heb dit handig kunnen gebruiken voor mijn Nederlands werkstuk :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.