Afwasmachine

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vmbo | 416 woorden
  • 7 mei 2003
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Afwasmachine

Na het eten wacht de afwas. Het kan heel gezellig zijn om dat gezamenlijk te doen onder het uitwisselen van de laatste roddels. Maar het gemak dient de mens en de meeste denken bij de afwas toch "ik wou dat ie af was". Daarom is de vaatwasser één van de mooiste uitvindingen in de geschiedenis van de keuken.

Was tot voor kort de milieubelasting nog een steekhoudend argument om niet tot aanschaf van de afwasmachine over te gaan, tegenwoordig kan dat nauwelijks staande worden gehouden. Een kameel zou van dorst bezwijken indien hij een week met evenveel water toe zou moeten als de nieuwste afwasautomaten. Sensoren zorgen er voor dat niet meer dan tien tot vijftien liter water wordt gebruikt voor een wasbeurt. Het elektronische fuzzy besturingssysteem ziet hoeveel en welk soort vaat er in de machine staat en stemt daar het gebruik van water en stoom op af. Zo is het mogelijk een half gevulde machine te laten draaien zonder verkwisting van water en energie.

De nieuwste spoeltechnieken als impulsspoelen en drievoudige sproeiarmen zorgen er voor dat met zeer weinig water trefzeker de vuile vat wordt schoon gespoeld. Anti- lekkage, aquastop en overstroombeveiliging zijn natuurlijk standaard op alle moderne vaatwassers. Stofzuigers

Ook vóór de uitvinding van de elektromotor –die de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten in een stroomversnelling brengt– is al geëxperimenteerd met diverse aandrijfmethoden. Ives J. McGaffey uit Chicago ontwerpt in 1869 een machine waarbij de gebruiker handmatig zuigkracht moet opwekken door een leren bal aan het handvat regelmatig in te knijpen. Bediening van het apparaat is een inspannende bezigheid. Met de ene hand druk opbouwen en met de andere het logge apparaat verplaatsen, zijn twee bewegingen die moeilijk samengaan. In 1901 komt de stofzuiger van de Amerikaan Hubert C. Booth, schoonmaker van beroep, op de markt. Hij ontwerpt een apparaat met benzinemotor dat vuil door een filter opzuigt en zo zijn bestaan veraangenaamt. Zijn landgenoten James M. Spangler en W. H. Hoover werken zijn vinding verder uit en brengen in 1907 de eerste elektrische stofzuiger in productie. Ze weten het gewicht van 50 kilo terug te brengen tot minder dan 20. De wegwerpstofzuigerzak is de volgende grote vooruitgang, in 1920 gelanceerd door het bedrijf Air-Way Sanitizor. De eerste stofzuigers gaan niet bepaald als warme broodjes over de toonbank. Twee maanden later staan de meeste apparaten nog in de winkel. Daarom start Hoover met demonstraties aan huis. Dat blijkt zo'n efficiënte manier om het apparaat aan de man te brengen, dat het beroep stofzuigerdemonstrateur nog steeds bestaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.