Wat is de functie van de stroombalans?

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 251 woorden
  • 30 november 2001
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is de functie van de stroombalans? De stoombalans heeft volgens ons niet een echte functie althans niet in het dagelijks leven. De stroombalans wordt wel gebruikt om het aardmagnetisch veld van de aarde vast te stellen. De stroombalans is ontdekt door Dhr. Rayleigh. De werking van stromen op stromen werd door Ampère in 1820 ontdekt. De samenhang van de kracht met de afmetingen van, zowel als met de afstand tussen de geleiders, kan met instrumenten van het type van de stroombalans van Rayleigh worden onderzocht. De stroombalans is wel erg handig bij het meten van de Lorentzkracht omdat het een heel gevoelig apparaat is. Als we de veldsterkte aan het eind van een spoel willen bepalen is de stroombalans heel erg handig. De magnetische veldsterkte wijst naar achteren zoals u kunt zien op het plaatje. We houden een koperen beugel bij de magneet zodat het stuk ‘l‘ zich in het magneetveld bevindt. De schakelaar ‘S’ staat open. Er zijn twee scheermesjes die de beugel ondersteunen. Deze dienen ook als stroomgeleiders. Het is erg belangrijk dat de beugel precies in evenwicht hangt anders kloppen de metingen niet meer. Je moet op dan op de rechter kant een gewichtje hangen zodat de beugel iets doorzakt. Als de schakelaar ‘S’ gesloten wordt,wordt de beugel omhoog gebracht door de Lorentzkracht. Bij een bepaalde waarde voor de stroomsterkte ‘I’ die door de beugel gaat, komt de beugel weer in zijn oorspronkelijke positie terug. Hierbij geldt: Fl=Fz. De veldsterkte volgt uit: B= Fl /Il .

REACTIES

V.

V.

het klopt wel wat hier staat, maar hebben jullie ook echt de proef uitgeprobeerd? ik ben momenteel ermee bezig, maar de scheermesjes beginnen vast te lassen bij een I van 6 Amphere. IPV scheermesjes heb ik daarom rvs gebruikt vanwege het hogere smeltpunt. BTW je zult zien je met de ballans over mm praat. Daarom heb ik spiegeltjes aangebracht en met behulp van een laser de verandering van de ballans op een scherm geprojecteerd

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.