Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Passieve Zonne-energie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 396 woorden
  • 24 januari 2004
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
43 keer beoordeeld

De zon als warmtebron: De zon is een onuitputtelijke bron van energie. De meest bekende energievorm is zonne-energie omgezet in warmte. Er is in Nederland genoeg zon om te voorzien in de hele Nederlandse energiebehoefte. Zonnewarmte wordt passief en actief gebruikt. Met actief wordt bedoeld dat er speciale voorzieningen worden gebruikt om zonlicht om te zetten in warmte. In dit verslag behandel ik alleen passieve zonne-energie. Met passieve zonne-energie wordt bedoeld dat bij bijvoorbeeld serres, zonder tussenkomst van speciale voorzieningen, de zon wordt gebruikt als warmtebron. In de winter bespaart dit energie op een eenvoudige en goedkope manier. Passieve zonne-energie gebruiken bij het ontwerpen: Voor passieve zonne-energie worden gebouwen ontworpen. Bij deze huizen wordt gebruikt gemaakt van het binnentredend zonlicht voor de verwarming en de verlichting. Het is erg moeilijk om gebruik te maken van passieve zonne-energie, want er is veel denkwerk voor nodig om alle energie te gebruiken. Als je in een huis woont waarbij gebruik wordt gemaakt van passieve zonne-energie, dan woon je in een PZE-huis. PZE is de afkorting van Passieve Zonne-Energie.
Wat is een PZE-huis? Een PZE-huis heeft aan de zuidelijke kant grote ramen van dubbelglas. Dit komt doordat de zon van het oosten via het zuiden naar het westen gaat. Dus als er zon is, dan is de zon aan de kant van het zuiden. Nog een heel belangrijk punt bij een PZE-huis is de isolatie. Eerst straalt de warmte via het raam naar binnen. Om vervolgens de warmte in het huis te houden, moet je het huis isoleren. Zo kan er geen of heel weinig warme lucht terug naar buiten. De verschillen tussen een PZE-huis en een ‘gewoon’ huis: Bij een PZE-huis heb je de volgende kenmerken: · Grote ramen met dubbel glas. · Een goed geïsoleerde vloer. · Dikke muren die de zonnewarmte goed vasthouden. · Bomen of andere beschutting die aan de noordkant de koude wind tegen houdt. Bij een ‘gewoon’ huis heb je deze kenmerken niet of niet allemaal. Een ‘gewoon’ huis heeft behalve grote ramen ook een heleboel kleine raampjes en de ramen zitten niet allemaal aan de kant van het zuiden. De meeste ‘gewone’ huizen hebben een betonnen vloer die niet geïsoleerd is. En deze huizen hebben geen dikke muren om de zonnewarmte goed vast te houden, maar er zit een spouw tussen. Niet bij alle huizen staan er aan de noordkant bomen of een andere beschutting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.