ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Wat is de ruststand van een brander?
De ruststand is dat je een gele vlam hebt, die niet heet is (ongeveer zo’n 200 tot 300 graden Celsius), deze vlam hoor je ook niet, maar hij beweegt wel een beetje, dat komt doordat hij de zuurstof uit de lucht wil hebben. De vlam staat in de ruststand als de luchtregelknop dicht is. De luchtregelknop is dicht als hij helemaal naar boven is geschroefd tegen de vlampijp aan.

Wat is de werkstand van een brander?
De werkstand is dat je een blauwe vlam hebt met erin een blauw kegeltje, deze vlam hoor je net een beetje. De vlam bij de werkstand is wel heet, op het hoogste puntje van het kegeltje in het vlammetje is het wel zo’n 1000 tot 1200 graden Celsius. Je zet een brander in de werkstand door aan de luchtregelnop te draaien. Je draait hem open door hem als ware naar onder de draaien, zodat hij niet meer tegen de luchtpijp aanzit. Als je een proef aan het doen bent met de brander, dat je bijvoorbeeld iets warm moet maken gebruik je een soort standaardje/houder waar je een gaasje op kan leggen, en op dit gaasje zet je dan bijvoorbeeld een potje. Dit gaasje is dus nodig voor de proef, voor bijvoorbeeld het potje en ook is het voor de veiligheid, door het gaasje kan de vlam namelijk niet door. Het kan wel dat je eens een rode vlam krijgt, dit betekent dat er ijzeroxide bij de vlam komt, dit kan van bijvoorbeeld het gaasje zijn. Nog een heel belangrijk ding: als je even niet met de vlam bezig bent, doordat je misschien wat moet opschrijven moet je de brander altijd in de ruststand zetten en de brander onder de houder uithalen!!!

Hier het stappenplan voor het aanzetten van een brander:
1) Als je de brander hebt gepakt voel je eerst of de vlampijp los zit.
2) Erna voel je of de gasregelknop en de luchtregelknop niet vast zitten, deze 2 moeten kunnen bewegen.
3) Nu controleer je of alle regelknoppen dicht zijn.
4) Na deze 3 dingen sluit je de slang aan op de hoofdkraan, zover tot hij voorbij het eerste bobbeltje zit.
5) Als de slang goed aangesloten is draai je de hoofdgaskraan open, dan wacht je 30 seconden en ruik je of je geen gas ruikt, het kan namelijk dat er een gaatje in een van de slangen van de brander zit.
6) Nu steek je eerst rustig een lucifer aan en wacht je tot er een behoorlijke vlammetje is.
7) Houdt nu de lucifer rustig bij de bovenkant van de luchtpijp en draai de gasregelknop rustig open, als je het allemaal goed hebt gedaan krijg je een gele vlam, die niet heet is.
8) Met de luchtregelknop kun je de vlam in de werkstand zetten.

Stappenplan voor het uitzetten van een brander:
1) Eerst draai je de luchtregelknop dicht, totdat je weer in de ruststand bent (gele vlam). De luchtregelknop is helemaal dicht als hij helemaal naar boven tegen de luchtpijp is gedraaid.
2) Dan draai je de gasregelkraan dicht, deze is dicht als je het schroefje helemaal met de klok meedraait totdat het niet meer verder gaat.
3) Als derde draai je de hoofdkraan dicht, deze is dicht als het knopje dwars op de leiding staat.
4) Als laatste controleer je of alles goed dicht is!! En haalt de brander van de hoofdkraan af en legt hem terug in de kast.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Nora

Nora

Ik vind dat er leuk en leerzame proefjes moet zijn

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Minecraft

Minecraft

Roblox is hard

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Kom bij mij thuis 😉

Kom bij mij thuis 😉

Kom maar

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Soos

Soos

Grote piemels

1 jaar geleden

Antwoorden

.

.JA

1 jaar geleden

gast

gast

chell

chell

wow handig

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast