Sugababes - Hole in the Head

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 541 woorden
  • 27 oktober 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Sugababes – Hole in the Head De tekst van het liedje gaat over een relatie die net over is. Maar degene die het zingt, zegt de ander te kunnen missen als kiespijn. Ze beschuldigt hem van allerlei dingen die hij fout deed in de relatie. Hij zal haar wel missen, ze was veel te goed voor hem. Maar dan zal ze nu ook niets meer van zich laten horen. Al uren is het geleden, geen enkel telefoontje beantwoordt, lekker leuke dingen gedaan zonder hem. Lekker shoppen en een beautydagje.

De titel: “Hole in the Head” is ook een uitdrukking in het Engels. Het betekent: missen als kiespijn. Ze mist hem niet. Daarom gaat ze dat flink vieren. Dat is ook goed te zien in de clip. De meiden feesten, maar slaan tegelijkertijd van alles kapot. Of dat is misschien om alles te vernietigen dat maar enigszins aan hem herinnert.

De muziek van het liedje is eigenlijk best wel vrolijk, alsof er niets aan de hand is. Alleen bij het refrein vind ik de muziek een beetje uitdagend.

Als onderwerp van de afbeeldingen hebben we “Explosie” gekozen. Dit omdat we vinden dat er vooral in de tekst duidelijk wordt gemaakt dat ze ergens van verlost. Er is een einde aan gekomen, en gelijk weer een nieuw begin. En dat geeft een explosie ook weer. Een grote verandering. Het oude is verdwenen en met het nieuwe is het anders. Een heel andere wending gegeven. Maar ook geeft een explosie een uitbarsting weer, van gevoelens en emoties, die lang opgekropt zijn en weggestopt zijn.

De eerste afbeelding, het schilderij, geeft veel verschillende kleuren door elkaar weer. De vele verschillen die het leven van haar heeft veranderd. Ze is veel vrijer om te doen en laten wat ze wil.

De tweede afbeelding geeft een werkelijke explosie weer. Ik heb juist deze uitgekozen, omdat het naast het feit dat het een explosie weergeeft, nog meer weergeeft. Namelijk het boven de rest opstijgen van de rookwolk. Het steekt boven alles uit, wat de betekenis kan hebben dat ze erboven staat. Het haar niets kan schelen en dus alles achter zich laat. Ze is de baas over de verbroken relatie.

De derde afbeelding geeft een supernova weer. Dit is een exploderende ster. De explosie wordt veroorzaakt omdat de energie op is van de ster. Dit kan je vergelijken met de relatie waar in het liedje wordt gesproken. Het geduld is op van haar kant, nu barst ze uit. Ze valt tegen hem uit, dumpt hem en laat het daarbij. Het midden – de relatie, heeft de kleur blauw. In het Engels heeft feeling blue de betekenis van in de put zitten. De buitenkanten van de supernova heeft een roodachtige kleur. De kleur rood kenmerkt liefde, die zij dus ook vindt buiten haar relatie. Voor haar oude vriendinnen, hobby’s en dergelijke. Er is meer buiten de relatie en dat wordt uitbundig gevierd. Hij wil terug, maar zij reageert totaal niet. Zij is allang vertrokken en gaat zich alleen verder ontwikkelen. Doen wat ze vroeger niet kon, omdat hij teveel aandacht opeisen. Ze gaat de wereld verkennen.

Bronnen: http://books.regehr.org/reviews/likeaholeinthehead.html
http://www.anastrophe.demon.co.uk/mist/mist96.htm
www.riskworld.com/Nreports/1999/ jaworowski/Figure1.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.