Marketing

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
 • Opdracht door een scholier
 • 4e klas havo | 2825 woorden
 • 15 maart 2015
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
M&O
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!
 1. Inleiding

Als een bedrijf meer producten wil verkopen zal hij moeten kijken naar een 4-tal marketinginstrumenten:

 • Prijs
 • Plaats
 • Product
 • Promotie

Een bedrijf zal niet zomaar een paar willekeurige marketing instrumenten inzetten. Ze worden zorgvuldig gekozen. Hoe weet je welke en hoe je deze marketings instrumenten moet kiezen?                       Om dit zorgvuldig te kiezen en te combineren moeten er een paar stappen worden ondernomen. Wij laten in dit onderzoek zien dat we voor Mangement & Organisatie moeten maken welke stappen moeten worden ondernomen voor een succesvolle marketingsmix. Het begint met de concurrentie-analyse, hier wordt gekeken welke andere producten er nog meer op de markt zijn en gaat ze vergelijken. Na de concurrentieanalyse volgt een sterkte/zwakte-analysedaar wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten van de producten. Daarna ga je ook nog kijken naar de “kansen en bedreigingen”. Hiervoor kijken we eerst naar de concurrentie-analyse en de sterkte/zwakte

analyse, maar ook kijken we welke veranderingen in de toekomst de verkopen kunnen verbeteren of juist verslechteren.

            In dit verslag laten wij deze stappen zien, maar dan met het door ons gekozen product.

 1. Opdracht  1 concurrentie analyse

Stap 1

Maak voor je eigen product een vergelijkbaar schema. Je bepaalt in welke behoefte je product voorziet, en vult vervolgens het schema verder in.

Behoefte

Concurrentie op

Algemeen niveau,

dus wat wil ik drinken?

Concurrentie op

soort niveau, dus

wat zijn de

mogelijkheden?

Concurrentie op

merk niveau, dus

welke “merken” kun

je krijgen?

Drinken

Koffie

Peer

Lipton

Eten

Frisdrank

Aardbei

Pickwick

Sport

Thee

Appel

Albert Heijn

Transport

Water

Sinaasappel

Dilmah

Interacties

Sap

Bosvruchten

Royal T-Stick

            Stap 2

Zet nu zo veel mogelijk van de gevonden gegevens van de concurrentie analyse in een schema bij elkaar.

Lipton

Na enige moeite om de site van lipton thee te vinden, wat al niet erg positief is, zijn we erachter gekomen dat Lipton een onderdeel van Unilever is. Een doosje Aardbeien thee is bij de Makro al te koop voor  2,25 en hiervoor krijg je 25 zakjes. Het product wordt gepromoot als een Thee voor elk moment! De folieenvelopjes houden de theeblaadjes verser dan papieren envelopjes en beschermen de gevoelige theeblaadjes tegen licht, lucht en vocht. [5] https://www.makro.nl/shop/nl/office/product/5877456001001]

Het doosje van Lipton oogt grauw en saai. Het doet ons een beetje denken aan een verpakking van hoestdrank. Je ziet wel gelijk dat het om een aardbeien smaak gaat. Ook deze verpakking ligt op ooghoogte van de consument. Lipton is ook in de meeste landen van Europa te verkrijgen. Qua reclame is Lipton zeer actief en maken veel gebruik van bekende Nederlanders om de verkoop te stimuleren. Lipton is lid van de Rainforest Alliance dit is een milieuorganisatie van een non-profit organisatie uit de VS die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn beschermt .

Dit wil je ook lezen:

. Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/rainforest-alliance-certified.aspx

Rainforest Alliance is gebaseerd op 10 principes:

 1. Aanwezigheid van een managementsysteem voor sociale en milieuzaken 
 2. Behoud van het ecosysteem 
 3. Bescherming van het wild 
 4. Behoud van schoon water 
 5. Eerlijke behandeling en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders 
 6. Gezonde en veilige werkomstandigheden 
 7. Goede relatie met plaatselijke gemeenschap 
 8. Geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik, deels biologische bestrijdingsmethoden, waardoor er minder gespoten wordt 
 9. Goed beheer en bescherming van de bodem 
 10. Afvalbeleid 


Naast deze principes bestaan er 14 criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium minimaal 50% scoren en in totaal 80%, om een keurmerk te kunnen krijgen.

5 http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/rainforest-alliance-certified.aspx

Albert Heijn

Ook de AH verkoopt aardbeien thee, dit voor maar 0,89 cent per 20 zakjes. De thee wordt beschreven als een thee van rijpe vruchten, kruiden en specerijen die heerlijk samen gaan met de volle smaak van zwarte thee. Deze thee is verbouwd door UTZ gecertificeerde boeren. UTZ gecertificeerde boeren gebruiken betere landbouwmethodes, met respect voor mens en natuur. Deze huismerken liggen over het algemeen onder in het schap waardoor mensen ze vaak over het hoofd zien. Dit merk is niet wereldwijd verkrijgbaar maar alleen in Nederland. De AH maakt bijna tot geen reclame voor de aardbeien thee, hoogstens is hij een keer in de aanbieding, maar er zijn geen specifieke reclames voor deze specifieke thee. Het uiterlijk van het doosje oogt wat goedkoop dit omdat er waarschijnlijk ook minder geld is ingestoken. Ondanks deze goedkopere look ziet het er wel vrolijk en aantrekkelijk uit.

Dilmah

Dilmah is een nieuw thee bedrijf dat sinds maart 2014 te kopen is in diverse supermarkten in Nedreland.  Voor het bedrag van 3,25 krijg je 20 zakjes wat misschien duur lijkt maar ze beweren dat Dilmah staat voor 100% pure Ceylonthee van de hoogste kwaliteit. Dat betekent vers verpakt en onvermengd. Een thee voor echte theeliefhebbers, met liefde geproduceerd door experts. ‘Dit is geen gewone thee’ luidt het motto van Dilmah. En dat is ook zo. Dilmah thee is zo puur en verfijnd. Dat moet je proeven, ruiken, voelen, ervaren. http://dilmah.nl/dilmah-story/#.VDbIgPl_ty5

De verpakking ziet er chique uit en oogt prijzig. Het is een mooi en strak ontwerp. Aan reclame op televisie doet Dilmah ook niet, online zijn wel veel aanbiedingen te vinden. Wij  denken dat Dilmah op een goede hoogte ligt in de supermark aangezien het een goed merk schijnt te zijn en het aardig prijzig is, maar omdat wij dit merk nog nooit hebben gezien weten we dit niet zeker.

Royal T-stick

Royal T-stick brengt thee drinken naar een geheel nieuw level door geen thee zakje te gebruiken maar een stick. Voor 3,60 heb je 30 sticks. De verpakking ziet er heel vernieuwend uit en ziet heel duidelijk wat het is en dat het geen ordinaire zakjes zijn maar sticks. We weten niet precies waar het in de schappen ligt en we weten ook niet of het wel in een gewone supermarkt te kopen is aangezien wij het nog nooit gezien hebben. Dit product wordt alleen in Nederland verkocht. Aangezien wij en andere mensen om ons heen het product niet kennen laat staan ooit hebben gezien zegt dat wel wat over hun promotie.

Merk

Prijs

Aantal zakjes

Uiterlijk

Hoogte in schap

wereldwijd

promotie

Merk

Organisaties

 die wij konden vinden waar ze

 lid van zijn

Lipton

2,25

25

Grauw en saai ontwerp doet denken aan een medicijnen doosje

Oog hoogte

ja

Gebruik maken van bekende Nederlanders in televisie reclame

A-merk

Rainforest Alliance

Albert Heijn

0,89

20

Het oogt wat goedkoper maar ziet er vrolijk uit

laag

nee

Niet op televisie, soms alleen promoten huismerk

Huismerk

UTZ-certified

Dilmah

3,25

20

Ziet er chique uit. Het oogt duur.

Hoog ?

Nee

Plaatselijke aanbiedingen

A-merk

Royal tea stick

3,60

30

Ziet er vernieuwend uit en ziet gelijk wat het is

Hoog?

Nee

Nog nooit van dit principe gehoord of gezien

A-merk

STAP 3

Maak met de verschillende gegevens die je vindt een beschrijving van elke concurrent. Schrijf erbij of het een sterke of een zwakke concurrent is.

 1. Lipton

Lipton is een groot en populair merk die door veel mensen wordt herkend. Doordat ze zo’n groot bedrijf zijn kunnen ze grote reclame campagnes opzetten waar bekende Nederlanders in meespelen. Lipton is 1 van de grootste thee verkopers in Nederland samen met Pickwick. Maar de consument kiest toch voor Pickwick qua smaak. Tussen deze twee bedrijven is een ‘thee-oorlog’ aan de gang. Lipton is de grote concurrent van Pickwick.

 1. Albert Heijn

Het huismerk van de AH is een iets minder grote bedreiging voor Pickwick.  Het huismerk mag dan wel goedkoper zijn maar de meeste mensen kiezen toch liever voor een thee van kwaliteit. De AH maakt geen reclame voor hun thee maar dat is ook eigenlijk niet nodig omdat bijna iedereen wel weet dat er van een product een huismerk bestaat maar toch niet altijd voor  de goedkopere optie kiezen.

 1. Dilmah

Dilmah is een erg dure thee variant, hier bovenop gaat nog dat het een relatief nieuw bedrijf is dat nog niet veel geld kan uitgeven aan promotie. Hoewel het doosje erg aantrekt is de prijs erg hoog waardoor er veel klanten toch voor een goedkopere variant zullen kiezen. Daarom denken wij dat Dilmah geen grote concurrentie zal vormen.

 1. Royal T-Stick

De T-stick is een super leuk idee! Alleen ontbreekt de bekendheid van dit product. De verpakking ziet er vernieuwend uit en je ziet gelijk dat het een stick is. Als dit bedrijf meer geld kan uitgeven aan promotie zou het een grote concurrent kunnen worden. Maar voorlopig zal dat niet gebeuren en zien we ze niet als concurrent.

 1. Opdracht 2 sterkte/zwakte analyse

STAP 1

Maak van je eigen product een opsomming met sterke punten. Leg uit waarom dit volgens jou sterke punten zijn! Maak ook van de concurrenten die je in opdracht 1 al bekeken hebt een lijstje met sterke punten.

Pickwick

-Goede reputatie

Ze zijn het bekendste thee bedrijf in Nederland en ook in een groot deel van de wereld. Ze zijn dan ook niks voor niks marktleider.

-Niet extreem duur

De prijs voor hun thee is gemiddeld niet bepaald goedkoop maar zeker niet te duur. Als de prijs te hoog is wil niemand het kopen. Maar omdat ze lid zijn van veel organisaties die de boeren beschermen kan de prijs ook niet veel lager.

-Mooi en duidelijke verpakking

De verpakking van de thee ziet er netjes uit dat is ook wel te verwachten voor een populair A-merk. Het is een rustig en overzichtelijk ontwerp, je kan in één oog opslag zien welke smaak het is en hoeveel  kopjes  thee je kan zetten. Ze proberen ook mensen te trekken door er op te vermelden dat het 100% natuurlijk en bevat geen calorieën

-Veel reclame mogelijkheden

Doordat het geen klein bedrijf is is er genoeg geld te besteden aan reclame. Daarom zien we ze ook bijna elke dag wel op de televisie en hierdoor krijgen ze veel naam bekendheid.

-lid van Douwe Egbert Organisation,  UTZ-Certified en Ethical Tea partnership

UTZ Certified

UTZ Certified is een keurmerk dat staat voor duurzame landbouw met betere kansen voor boeren, hun families en onze planeet. Dankzij het UTZ programma leren boeren betere landbouwmethodes, creëren zij betere werkomstandigheden en kunnen zij beter zorgen voor hun kinderen en de natuur. Al 45% van ons totale thee volume kopen wij in met UTZ keurmerk. Wij verwerken deze UTZ thee in al onze Pickwick thee producten.[3] http://www.pickwick.nl/over-thee/

Ethical Tea Partnership Bron: http://www.pickwick.nl/over-thee/

Met een aantal andere internationale theebedrijven vormt Pickwick het Ethical Tea Partnership. Samen werken we aan verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de mensen die in theeproductie werken en streven wij naar een gezonde theesector die niet alleen sociaal rechtvaardig is, maar ook het milieu respecteert. Bijna alle thee die Pickwick inkoopt is afkomstig van thee plantage die deelnemen aan het ETP-programma.[3]

Douwe Egberts Foundation Bron: http://www.pickwick.nl/over-thee/

Via deze stichting helpen we boeren om betere ondernemers te worden. Tegelijkertijd helpt dit ons in het ontwikkelen van inzichten in de verduurzaming van thee. Een voorbeeld hiervan is een project in Sri Lanka dat zich richt op het verbeteren van de leef en werkomstandigheden van de medewerkers op de plantages.[3]

 1. Zie: Bron: http://www.pickwick.nl/over-thee/

Lipton

-Goede reputatie

-Goede prijs

-veel reclame mogelijkheden

-lid van Rainforest Alliance

Albert Heijn

-Goedkoop

Dilmah

-Gaan voor kwaliteit

-Goed uitziende verpakking

-Chique verpakking

Royal T-Stick

-Origineel

-Duidelijke verpakking

STAP 2

Maak van je eigen product een opsomming met zwakke punten. Leg deze ook uit! Maak ook van de concurrenten die je in opdracht 1 al bekeken hebt een lijstje met zwakke punten.

Pickwick

-Problemen met touwtje

Online wordt nogal eens geklaagd over het touwtje dat afbreekt, wat erg vervelend  kan zijn

http://www.klachtenkompas.nl/pickwick-thee/koortje-breekt-steeds-af-en-slechte-smaak

-Prijsverhoging

DE Master Blenders 1753 heeft in het afgelopen boekjaar bijna 56 procent minder winst geboekt. De omzet steeg wel dankzij hogere prijzen.

Veel mensen waren boos op deze prijsverhoging. Ze vonden het onnodig.

http://www.nu.nl/economie/2894513/winst-douwe-egberts-en-pickwick-meer-dan-gehalveerd.html

Wij hebben niet meer negatieve aspecten kunnen vinden over Pickwick

Lipton

 • Site moeilijk te vinden
 • Veel lege zakjes
 • Veel gescheurde zakjes

Albert Heijn

-Mindere kwaliteit

-Mindere positie in het schap

-weing promotie

Dilmah

 • Duur
 • Weinig promotie
 • Geen naamsbekendheid

Royal T-Stick

 • Weinig promotie
 • Geen naamsbekendheid
 • Duur

STAP 3

Geef aan of het bedrijf zelf als een sterk punt of een zwak punt gezien moet worden. Is het een groot bedrijf, heeft een goed imago, maakt het veel verschillende producten (of juist niet)? Leg dit duidelijk uit in je verslag

Pickwick

Pickwick’s aarbeien thee is voor 2,89 te koop bij de Albert Heijn. Bij deze prijs krijg je dan 20 zakjes. Pickwick is onderdeel van het moeder bedrijf Douwe Egberts.  Dit is vergeleken met de andere bedrijven een goede prijs die in het midden zit. Het thee merk valt on de het label-C volgens de site rank a brand[1]  . De verpakking van de thee ziet er netjes uit dat is ook wel te verwachten voor een populair A-merk. Het is een rustig en overzichtelijk ontwerp, je kan in één oog opslag zien welke smaak het is en hoeveel  kopjes  thee je kan zetten. Dit is wel één van de beter ontworpen doosjes samen met Delmah en Royal Stick. Ze proberen ook mensen te trekken door er op te vermelden dat het 100% natuurlijk en bevat geen calorieën[2]. Dit gebeurd op de andere doosjes niet zo opvallends. Het doosje ligt ook op een gunstige plek in de winkel. Pickwick heeft ook veel andere smaken, de meeste van alle concurrenten en elk jaar komen er meer bij. Pickwick verkoopt thee over de hele wereld en is zelfs de nummer 1 verkoper in Nederland, Denemarken, Tsjechië en Hongarije.

Pickwick probeert verantwoord bezig te zijn. Ze hebben dan ook de volgende keurmerken en goede doelen onder hun naam staan. Bewuste consumenten vinden het fijn als bedrijven zich zo veel inzetten.

In 2002 is de Douwe Egberts Foundation opgericht

C-label    http://www.rankabrand.nl/thee-merken/Pickwick

100%UTZ Certified

Ethical Tea Partnership

Douwe Egberts Foundation

 1. Opdracht 3 kansen en bedreigingen

STAP 1

Maak nu een lijst voor jouw product met minimaal driekansen en drie bedreigingen. Uiteraard moet je hierbij verklaren waarom dit kansen en bedreigingen zijn.

Kansen

-Ontdekking nieuwe planten

Er zijn nog steeds plekken op aarde waar de mens nog niet is geweest deze plekken kunnen later nog ontdekt worden. Nu nog worden er nieuwe diersoorten ontdekt dus waarom geen nieuwe planten waar een nieuwe theesoort  van gemaakt kan worden

-Gezondheid

 Mensen worden zich steeds bewuster van hun gezondheid. Zo stijgt ook de vraag naar gezondere thee met de jaren. Minder suiker, minder calorieën en minder vet.

-Verschuiving van de markt

Een verschuiving van de markt kan gevolgen hebben op het aantal mensen dat thee drinkt. Bijvoorbeeld mensen die om een reden stoppen met koffie drinken stappen over op thee.

Bedreigingen

-Natuurramp

De kans dat de komende jaren een natuurramp kan gebeuren is aanwezig. Als dit in de buurt gebeurd van de plantages kan dit de hele oogst verpesten. En nog erger het zou de grond onbruikbaar kunnen maken en dat zal allemaal veel geld kosten.

-marktleiding verliezen

Pickwick heeft op het moment de marktleiding, maar wordt op de hielen gevolgd door Lipton. Het zou kunnen dat Lipton de marktleiding overneemt en dat zal voor Pickwick een afzet daling tot gevolg hebben

-Mislukking van de oogst

De oogst is afhankelijk van het weer, droogte en regen zijn een gevaar. Bij hevige regenval zullen de planten verdrinken en bij droogte kunnen ze niet groeien door te weinig water. De oogst zal dan dus mislukken.

STAP 2

Maak als afsluiting van dit hoofdstuk een eigen “product lifecycle Curve” (net als op de afbeelding), waarbij je aangeeft in welke fase jouw product zit. Leg uit waarom je dat vindt.

Wij denken dat Pickwick in het rood gearceerde gedeelte zit. Ze zitten in de rijpheid, dit omdat de concurrentie voornamelijk Lipton steeds dichter op hun hielen komen maar ze blijven sterk doorgroeien, wat ze voorlopig nog wel zullen blijven doen.

Lipton is internationaal gezien het marktleidende theemerk, maar in
Nederland is Pickwick de marktleider. In een jaar tijd heeft Lipton een marktaandeel van zesprocent veroverd. 'Dat is boven verwachting. Volgens onze prognoses hadden we eind dit jaarop vijf procent moeten zitten', zegt marketingmanager Gideon Dexel van Unilever.http://www.distrifood.nl/Formules/Algemeen/2007/6/Theeoorlog-tussen-Lipton-en-Pickwick-DIS126235W/

Pickwick heeft een marktaandeel van zo’n 60 procent in Nederland en kijkt langzaam toe hoe Lipton langzaam stukjes van Pickwick afknabbelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.