Omroepenopdracht

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1346 woorden
  • 4 september 2003
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wat is een publieke omroep?

De publieke omroepen zijn in 1923 begonnen. Nederland was toen een verdeeld land en publieke omroepverenigingen waren een uitkomst, iedereen kon zich aansluiten bij de vereniging waarvan hij dacht dat deze het beste was. Nederlanders deden dit dan ook massaal. In geen enkel ander land hebben ze ook omroepverenigingen, wel staatsomroepen of commerciële omroepen. Zo krijgen we de 5 eerste omroepen van Nederland:

• de NCRV (de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging) - voor de protestanten • de KRO (Katholieke Radio Omroep) - voor de katholieken • de VARA (Vereniging Arbeiders Radio Amateurs) - voor de socialisten • de VPRO (de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep) - voor de vrijzinnig protestanten • de AVRO (Algemene Vereniging Radio Omroep) - niet verbonden met geloof of politieke stroming

In 1969 word de NOS (Nederlandse Omroep Stichting) opgericht om de omroepen samen te laten werken en in 1988 de NOB (Nederlandse Omroep Bedrijf). Het NOB verzorgt de decors, de studio’s, de camera’s, het geluid en alles wat er nodig is om een programma te maken en uit te zenden. In 1988 komt ook het derde televisienet via kabel en satelliet op TV: Nederland 3. Alle omroepen die uitzenden op Nederland 1, 2 en 3 noemen ze de publieke omroep.

Publieke omroepen heten zo omdat ze met belastinggeld worden gefinancierd en van dat geld hun programma’s en hun medewerkers betalen. Dan komen de commerciële omroepen (worden door reclame enz. gefinancierd) en moeten de omroepen nog beter samenwerken. Onder het motto: ‘samen staan we sterk’ is het programma Netwerk opgericht, Netwerk word elke dag door een andere publieke omroep uitgezonden.

Op Nederland 1 zenden vooral de KRO, NCRV en de EO uit. Nederland 1 stelt de mens centraal. Op Nederland 2 zenden vooral de TROS, BNN, AVRO en NOS uit. Nederland 2 is de toegankelijke familiare zender. Op Nederland 3 zenden vooral de NPS, VARA, VPRO en RVU uit. Nederland 3 is er voor de kijker met grote maatschappelijke, politieke en culturele intresse. Omroepverenigingen kunnen pas aanspraak maken op zendtijd als zij voldoende leden hebben, 300.000 leden hebben ze hiervoor nodig.

EO

EO Evangelische Omroep
Slogan: (eerder) Dichtbij God, dichtbij mensen (sinds 28-08-2003) Horen, zien, geloven. Aantal leden, niet bekend, maar over het algemeen, gelovigen. De EO wil het evangelie van Jezus verspreiden. Veel programma’s (bijna alle) staan dan ook in het teken van het geloof. Programma’s als Zij gelooft, Zij niet; Nederland zingt en helpt; en Prinsen en Prinsessen draaien om het geloof. In dit eerste programma gaan 2 meiden opzoek naar de kracht van God, bestaat hij of niet? Nederland Zingt en helpt gaat over een zangkoor (elke week een andere) en ze zingen voor de televisie. In Prinsen en Prinsessen komen scholen bij elkaar en praten ze met elkaar over het geloof, ook zingen ze samen.

KRO

KRO: Katholieke Radio Omroep Slogan: (niet een echte slogan, meer een motto van een imagocampagne) Het gevoel dat je wilt delen. Aantal leden, niet bekend, maar met de website zijn ongeveer 100.000 mensen bereikt, in het jaar 2002. De KRO is van Katholieke oorsprong maar tegenwoordig ligt hier niet meer de nadruk. Ze willen mensen inspireren en amuseren vanuit de katholieke traditie. Voorbeelden van programma’s van de KRO zijn: De Wandeling; waarin verschillende bekende Nederlanders praten over het geloof met de presentator. Kruispunt; belangrijke gebeurtenissen in iemands leven besproken worden. Eucharistieviering is ook een programma van de KRO, dit is een duidelijk voorbeeld omdat de Eucharistieviering voor de katholieken erg belangrijk is.

VPRO

VPRO: Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep
Slogan: geen slogan bekend
VPRO heeft 440.000 leden en heeft 19 uur televisie per week. Het publiek wordt als volwassen benaderd. Maar kinderen krijgen ook hun deel (denk aan Villa Achterwerk). De VPRO hecht waarde aan eigenzinnigheid, nieuwsgierigheid en kennis van zaken. Dit vindt ze belangrijker dan hoge kijkcijfers. Ze zendt dan ook veel programma’s uit met onderwerpen die door andere publieke omroepen ‘vergeten’ worden. Drie programma’s van de VPRO zijn: 100% AB Show, over hoe de Nederlander zich aanpast. AB is Aangepast Burger. Door het leven, gaat over normale mensen en hoe deze omgaan met hun dagelijkse problemen. Maar ook Komedie is er bij de VPRO, zoals Oude Koeien, over 2 oude dames op leeftijd die tot meer in staat zijn dan ze dachten.

VARA

Dit wil je ook lezen:

VARA: Vereniging van Arbeiders en Radio Amateurs
Slogan: (geen slogan bekend)

De VARA staat voor verdraagzaamheid en respect naar anderen toe en let hier ook op in haar keuze van programma’s. Haar publiek is breed en algemeen. De programma’s zijn informatief maar ook amuserend. Kinderen komen ook ruimschoots aan bod, denk aan Kinderen voor Kinderen, die al jarenlang op de buis te zien is. Leuke programma’s van de VARA zijn verder: Kopspijkers, met Jack Spijkerman die de leukste momenten van de televisie van de afgelopen week met je doorneemt. Of Het (jonger)Lagerhuis, met Paul Witteman en Marcel van Dam die stellingen maken uit zeer recente gebeurtenissen en daar met een vaste groep mensen (per seizoen) over discussiëren.

BNN

BNN: eerder was het ‘Bart News Network’. Maar nadat Bart de Graaff was overleden hebben ze er ‘Barts Neverending Network’ van gemaakt. Slogan: Zonder jou geen BNN! (misschien niet officiële slogan, wel motto) BNN heeft 103.976 leden, maar dit moeten er voor 2005, 150.000 zijn anders kunnen ze niet als publieke omroep blijven bestaan. Onvergetelijk, onverbeterlijk, onweerstaanbaar, onvervangbaar, hondsbrutaal en larger than life. Bart de Graaff!Brutaliteit, eigenzinnigheid, vermogen om te shockeren, te ontroeren en te amuseren, BNN heeft het allemaal. BNN probeert de totale bevolking kennis te geven van de belevingswereld van jonge mensen. Programma’s als: ‘Cut’ over een 4Havo klas die zelf de camera in handen heeft en vanalles meemaakt. ‘Je zal het maar hebben’ mensen met ziektes/kwaaltjes waarvan je soms niet eens weet dat ze bestaan (best serieus programma eigenlijk, maar de humor verdwijnt nooit). En ‘In je hok’ hierbij doen de mensen thuis en de mensen in de studio een test en BN’ers doen ook mee. Aan het einde zit iedereen in zijn eigen hok.

AVRO

AVRO: Algemene Vereniging Radio Omroep
Slogan: Je komt elkaar tegen bij de Avro. Het ledenaantal is niet bekend. De AVRO staat voor vrije meningsuiting en daarbij natuurlijk een verdraagzame samenleving en persoonlijke verantwoordelijkheid. Programma’s van de AVRO zijn: Get the picture; Nederland in Beweging en Opsporing verzocht. In Get the Picture, doen kandidaten mee om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vragen goed te beantwoorden en dan de foto goed te raden. Dit gaat om een geld bedrag. ’s Ochtends om 7 uur en om 10 uur is Nederland in Beweging op televisie. 2 Presentatoren doen oefeningen met een team voor op televisie, niet moeilijk maar wel verbeterend voor je conditie. Opsporing Verzocht gaat natuurlijk over mensen die opgespoord moeten worden, mensen kunnen met de politie of met opsporing verzocht bellen als ze tips hebben over de vermiste persoon.

TROS

TROS: Televisie Radio Omroep Stichting
Slogan: TROS, de grootste familie van Nederland. Aantal leden niet bekend, gegokt word op een kwart miljoen. TROS hoort niet bij een geloof en niet bij een politieke partij. Ze richten zich op de gewone mens, van dokter tot vuilnisman. Tros wil mensen samen brengen en niet de samenleving verdelen. De leukste thuis, leuke (soms idiote) amateur beelden van mensen die het leuk vinden met hun hoofd op televisie te komen. De leukste thuis, is een van de programma’s van TROS, verder hebben we nog; Postcodeloterij miljoenenjacht, een spel programma en samenwerking met de postcodeloterij, waarin een deelnemer een miljoen kan winnen. En natuurlijk Spoed, een Vlaamse dramaserie, die zich afspeelt in een ziekenhuis.

NCRV

NCRV: Nederlandse Christelijke Radio Omroep
Slogan: fatsoen, liefde, vertrouwen, respect. aantal leden niet bekend. De normen en waarden van de NCRV komen voort uit de Protestants-Christelijke traditie, maar de nadruk ligt niet meer op het geloof. Het gaat er nu om dat mensen gaan nadenken, de NCRV houdt van discussies en op de site worden regelmatig onderwerpen aangedaan. In de programmering van de NCRV is voor iedereen wat; voor de jeugd, volwassenen en ouderen. Voorbeelden zijn; Willem Wever, waarin kinderen hun vragen beantwoord krijgen. Heilig vuur; over levensbeschouwelijke kwesties en Tuti Famili! Een programma waarin familiebanden centraal staan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.