In een gezin een moord gepleegd

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1242 woorden
  • 7 februari 2009
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1 Probleem.
Wat is het probleem?

Het probleem is dat het steeds vaker voorkomt dat er een moord wordt gepleegd in een gezin. Dat kan door verschillende reden zo zijn gelopen. Het kan bijvoorbeeld dat een vrouw haar partner wil verlaten en de man het er dan niet mee eens is. Of dat een ruzie uit de hand is gelopen. Ik ga nu wat meer vertellen over een gezin dat ook vermoord is door een gezinslid.

Op maandag 11 april werd door Richard H. zijn vrouw en 2 dochters als vermist opgegeven. Hij vertelde dat hij zijn gezin voor het laatst had gezien ’s morgens vroeg in het hun eigen huis in Zoetermeer en dat hij sindsdien niks meer van hun gehoord had. Toen in de loop van het onderzoek bleek dat het alibi en bepaalde punten in zijn verklaring niet klopten, besloot de politie tot een sporenonderzoek in de woning van het gezin. Tijdens dat onderzoek werd er op verschillende plaatsen bloedsporen gevonden. Richard H. bekende de moord en vertelde dat hij zijn gezin al op 6 april om het leven had gebracht. Dat was dus 5 dagen voordat hij zijn gezin als vermist opgegeven had. De precieze reden dat Richard H. zijn gezin heeft vermoord is bij dit geval nog onbekend.

De reden dat zo’n soort gevallen gebeuren is ook omdat in sommige gevallen zo is dat mensen emotioneel het leven niet meer aankunnen en de rest van het gezin voor meer leed wil besparen. Maar over het algemeen is er niet duidelijk een reden voor zo’n incident. In de meeste gevallen wordt ook geen afscheidsbrief of iets dergelijks gevonden en doordat er meestal geen overlevende zijn want vaak pleegt de dader ook zelfmoord weet je dus niet de precieze reden voor deze actie. Over het algemeen is het geval dat mensen het leven mentaal gewoon niet meer aankunnen. In deze maatschappij komen de mensen steeds meer onder de stress en onder grote druk te staan. Dat kan komen door spanningen in het gezin zelf bij voorbeeld door een scheiding maar dat kan ook komen doordat er problemen op het werk zijn of dat je geen werk kunt krijgen. Maar ook ziekte of een gehandicapt bijvoorbeeld kan voor veel stress zorgen.

Sociaal of politiek probleem?

Het is zowel een sociaal als een politiek probleem.

Het is een sociaal probleem omdat het vele levens beïnvloed rondom de gezinnen. Zoals andere familieleden en schoolvrienden van de kinderen. Hun hele leven is op de kop gezet en ze hebben een groot verdriet te verwerken.

Het is een politiek probleem omdat de politiek regels en oplossingen moet verzinnen om ervoor moet zorgen dat dit soort gevallen minder gaan voorkomen. En ze moeten ook voor regels zorgen op welke manier zo’n daders dan wordt bestraft.

Hoe ernstig is het probleem?
Het is een vrij ernstig probleem doordat er mensenlevens bijbetrokken zijn. En als zo’n voorval steeds vaker gaat voorkomen kunnen er nog veel meer mensenlevens bijbetrokken worden. Ook zet het de hele maatschappij op de kop dat zoiets kan gebeuren, en ook roept het bij de mensen de gedachtes op dat zoiets bij haast ieder gezin kan gebeuren. Want dat gezin uit Zoetermeer waar ik net over verteld had werd helemaal niet gezien als een gezin met grote problemen.

2 Wat zijn de belangen en de standpunten van de betrokkenen.
Wie is er allemaal bij betrokken?

-De gezinnen zelf.
-De familie en vrienden van het betrokken gezin.
- De buurt.

Standpunten van de betrokken partijen:
-de gezinnen zelf kunnen er natuurlijk niks meer over zeggen alleen de dader die overgebleven is als hij tenminste geen zelfmoord heeft gepleegd wat meestal het geval is. En die vindt dat hij gezien de situatie geen andere mogelijkheid had.
-familie en vrienden van de overledenen zijn het er natuurlijk niet mee eens en willen het liefst dat het niet gebeurd was. Maar ze voelen zich ook schuldig omdat ze niet gezien hebben dat er problemen waren in dat gezin.
-buurt zal geschokt zijn dat zoiets in hun omgeving plaats heeft kunnen vinden. En ook hier voelen ze zich schuldig omdat ook zij de situatie niet gezien hebben.

Welke belangen heb jij bij het probleem?
Ik heb er wel belang bij omdat deze situatie weerspiegeld dat er teveel stress en druk voorkomt in het leven van mensen en dus ook bij mij en in mijn omgeving. Maar het weerspiegeld ook dat er te weinig aan bepaalde problemen wordt gedaan en dat de mensen dan geen andere uitweg meer zien. Maar hoe erg ik het ook vind dat dit allemaal kan gebeuren, kan ik er in mijn eentje weinig aan doen om het te voorkomen.

Geven de betrokkenen een oplossing voor het probleem?
Nee niet echt ze weten nog niets waardoor je zoiets kunt voorkomen. Het is ook moeilijk om voor zo’n probleem een oplossing te zoeken want in meerdere gevallen is het helemaal niet duidelijk dat in een gezin bepaalde problemen afspelen. Maar dat komt vooral doordat een gezin hun problemen verborgen houden. Wat ze wel weten dat je diegene die zoiets doet moet straffen.

Is er sprake van tegenstellingen tussen de betrokkenen?
Nee niet echt alle betrokken zijn erover eens dat je niet het leven van iemand zomaar af kunt nemen. En dat je daar dan ook voor gestraft moet worden.


3 Geschreven normen in de samenleving.
Wat zegt de wet hierover?

De wet zegt dat je iedereen gelijk moet behandelen en dat je een ander mens geen kwaad mag doen. En dat als je je niet aan de grondwet houdt je daar voor gestraft voor wordt.

Mensenrechten:
Er zijn verschillende mensenrechten bij betrokken zoals dat een mens recht heeft op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Ook dat mensen in de buurt van elkaar in een geest van broederschap moeten gedragen, en niet zoals bij mijn onderwerp mensen om het leven brengen. Die twee dingen zijn dus niet echt goed nageleefd als er mensen vermoord zijn. Maar ook een mensenrecht die bij dit onderwerp betrokken is, is dat iedere persoon recht heeft op een eerlijke en openbare behandeling van zijn zaak door een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke instantie bij het vaststellen van zijn strafvervolging. Het laatst wat ik net genoemd hebt geldt voor de dader die zijn eigen gezin heeft vermoord.


4 Discussie.
Discussievraag:

1-Als een man of een vrouw zijn of haar gezin vermoord en na een paar jaar zou vrijkomen zou het hun dan verboden moeten worden om nog ooit een relatie en of kinderen met iemand te krijgen?
2-Moet er een speciale geestelijk behandeling komen voor mensen die onder grote druk zo’n drama veroorzaken?


5 Eigen mening.

1 Ik ben het met de stelling eens omdat als iemand eens zoiets kan doen zal het niet echt veel moeite kosten om het nog eens te doen. En in de meeste gevallen zijn er helemaal geen serieuze problemen en loopt bijvoorbeeld een ruzie uit de hand, dus wie weet dat het de volgende keer ook wel weer een ruzie uit de hand loopt. En een persoon die iemand het recht van het leven ontneemt vind ik ook geen geschikt persoon om nog kinderen te krijgen.
2 Ik ben het met de stelling eens want als de persoon die zoiets heeft veroorzaakt en zijn straf heeft uitgezeten, dat hij nog steeds op de zelfde manier bijvoorbeeld met stress omgaat. Als voor die mensen dat een behandeling komt leren ze tenminste hoe je met zo’n soort gevallen van stress moet omgaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.