Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Horecaondernemer

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 943 woorden
  • 31 mei 2005
  • 63 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 63 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Horecaondernemer

Het beroep horecaondernemer lijkt me erg interessant. Dat komt doordat je veel in aanraking komt met mensen en aangezien ik ervan hou om onder de mensen te zijn lijkt het me wel iets. Om er meer over te weten te komen heb ik iemand geïnterviewd die al ongeveer 20 jaar een eigen eetcafé heeft samen met zijn vrouw.

Wat moet je doen?
Horecaondernemer is een beroep waar je erg hard voor moet werken. Het is niet zoals de banen over het algemeen zijn, dat je 40 uur of 32 uur per week werkt. De meest cafés zijn van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 24.00 uur open. En dat 6 of zelfs 7 dagen in de week.
Als je een eetcafé wilt beginnen moet je eerst aan allerlei wettelijke, gemeentelijke en provinciale eisen voldoen om in aanmerking te komen. Zo moet je als bedrijfsleider minimaal 21 jaar zijn (vanwege de Drank- en Horecavergunning) en een onderpand (VB: huis) hebben zodat je geld kunt gaan lenen. Ook moet je vergunningen hebben, zoals: De Verklaring Sociale Hygiëne, De Verklaring Vakbekwaamheid, een Drank- en Horecavergunning en een Inrichtingsvergunning. Hiermee bedoelen ze de veiligheid van een gebouw, hoogte en grote van de ruimte, verlichting en natuurlijk een goede ventilatie, want je bent de hele dag omringd door mensen die roken. En als er erg veel mensen binnen zijn is het ook erg goed als er nog frisse lucht binnen komt.


Bekend maken
Om een goed lopende zaak te beginnen moet je het promoten (Reclame maken). Het is natuurlijk erg handig als je in een drukke straat een zaak hebt. Maar als je dat niet hebt zou je het bekend kunnen maken doormiddel van advertenties zetten in de krant of op internet. Voor de rest zul je het moeten doen van mond- op mondreclame. Dit betekent dat mensen die bij jouw in je zaak iets hebben gegeten en/of gedronken doorvertellen aan andere mensen dat ze je zaak goed vonden en dat ze ook een keer daarheen moeten gaan. Wat ook erg veel cafés doen is dat er dagen zijn dat er iets is georganiseerd. Bijvoorbeeld een dag of een avond dat je kan kaarten of er is een live-bandje die de hele avond speelt. Wat ook voorkomt is dat ze bijvoorbeeld een bepaald uur hebben dat drank goedkoper is dan de rest van de dag.

Werkdag
Je kan als horecaondernemer mensen in dienst hebben, maar de meeste werken er zelf in, want dat scheelt erg veel geld. De werkdag van een horecaondernemer is erg druk en je bent altijd bezig.
Je bent er al vroeg aanwezig, want je moet alle glazen klaarzetten, geld in de kas doen, eten voorbereiden enzovoort, enzovoort. Na ongeveer een uur gaat het café open en komen de mensen binnen die koffie/thee willen drinken met iets te eten erbij. Tot een uur of één zal je het nier erg druk hebben, maar daarna wordt het vreselijk druk. Dat is het moment waar de meeste mensen een uur pauze hebben en dan gaan lunchen. De mensen stromen dan binnen en willen allemaal eten en drinken hebben. Soms moet je wel voor een groep van vijf mensen eten maken en dat moet natuurlijk snel gebeuren. Als het rond drie uur is wordt het weer wat rustiger, maar dat veranderd na vijf uur. Dat komt doordat de meeste mensen dan vrij zijn van het werk en dan iets gezamenlijk of alleen gaan drinken ( Dat is vooraal op de vrijdag, want dan is het de laatste werkdag). Rond zes uur word het voor de kok erg druk, want ze komen eten. De mensen stromen binnen met soms wel groepen van zeven a tien mensen. Die mensen willen allemaal eten en nog verschillend ook. Je moet het dus allemaal goed kunnen organiseren in de keuken en de snelheid is ook erg belangrijk. Rond negen tien uur wordt het rustiger en gaat de eigenaar rustig aan de bar zitten om met zijn vaste klanten te gaan praten. Er worden spannende verhalen uitgewisseld over wat er gebeurd is in het dagelijks leven en sommige mensen zijn een beetje aangeschoten dus de sfeer is erg gezellig. Als het elf uur is beginnen ze al een beetje op te ruimen en laten ze mensen niet meer binnen. Ze wachten tot de laatste klanten weg zijn. Dan gaat de eigenaar de kas tellen en daarna gaan ze schoonmaken zodat ze de volgende morgen weer vroeg kunnen beginnen en dan alleen nog alles hoeven klaar te zetten.

Hard werken, maar toch leuk!
Het werk als horecaondernemer is erg zwaar en je zal veel en hard moeten werken, maar in ruil kan je er erg veel mee verdienen. En als je zaak echt goed gaat lopen zou het kunnen dat je er misschien nog één start, daar zet je dan personeel in om te werken. Zo kan je uitgroeien tot een groot horecabedrijf en verdien je nog meer als het goed gaat. En als je ervan houdt om onder de mensen te zijn is het natuurlijk een ideaal beroep, je krijgt mensenkennis, je hoort de gekste roddels en de leukste moppen. Wat natuurlijk ook altijd leuk is als horecaondernemer, je bent eigen baas. Je bent vrij in wat je doet. Je moet je alleen aan bepaalde regels houden. Zo kun je niet voor teveel overlast zorgen met bijvoorbeeld harde muziek als er boven je zaak mensen wonen. Eigen baas is voor sommige mensen erg belangrijk. Veel mensen kunnen niet onder iemand werken. Ze vindt het vervelend dat mensen hun vertellen wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen.

Kortom je moet hard werken, maar je krijgt er in ruil veel goede dingen voor terug!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.