Discriminatie asielzoekers

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo | 572 woorden
  • 14 augustus 2005
  • 59 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Discriminatie van asielzoekers

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat: 1 de hele klas de andere al deden, 2 het mij het meest aansprak en 3 omdat er (dacht ik) veel over te vinden is. Ik heb opzich niet heel erg veel van het werkstuk geleerd want het meeste wist ik al maar er zijn toch evengoed nog wel dingen die ik door het maken van het werkstuk heb geleerd. Zo zal ik bijvoorbeeld eerst even nadenken voordat ik wat beging te roepen.

Beschrijving van de situatie.
Discriminatie van asielzoekers is in Nederland een groot probleem. Ze krijgen de schuld van de gestegen discriminatie in ons land.

Discriminatie is een maatschappelijk probleem omdat: de situatie geen uitzondering is, er verschillende meningen over zijn en omdat de politiek er iets aan moet gaan doen.
Bij het probleem zijn meerdere groepen betrokken zoals: de overheid, asielzoekers en de Nederlanders.

De normen- en waardenbril.
Er zijn verschillende normen bij dit probleem de voornaamste norm is: dat niet iedereen mag denken dat alle asielzoekers crimineel zijn, want dat is niet zo. De waarden die daarbij hoort is dat je mensen gelijkwaardig moet behandelen. Ik vind deze norm en waarde heel erg belangrijk.

De belangenbril.
De verschillende groepen hebben verschillende belangen. Zo hebben de overheid en de asielzoekers het belang dat het discrimineren stopt. De (meeste) Nederlanders hebben er belang bij als de asielzoekers weer weggaan want dan daalt (volgends hun) de criminaliteit weer. De betrokkenen kunnen verschillende dingen doen. Zo kan de overheid bijvoorbeeld voorlichtingen geven op scholen. En de Nederlanders kunnen der gewoon mee stoppen. De overheid heeft bij dit probleem het meeste macht, want hun kunnen er als enige voor zorgen dat het dicrimineren (voor het grootste gedeelte) stopt. Bij dit probleem heb ik niet echt een belang want ik heb er weinig of niets mee te maken.

De overheidsbril.
De overheid is bij dit probleem sterk betrokken omdat er van hun verwacht wordt dat ze er wat aan doen. De overheid kan meerdere dingen ondernemen tegen dit probleem. Zo kan de overheid bijvoorbeeld zorgen voor voorlichtingen op scholen en een campagne starten.


De vergelijkende bril.
Veel mensen denken dat er in het verleden geen discriminatie was. Maar niet zo. Vroeger was er net als nu ook discriminatie. Alleen vroeger was het minder omdat er toen minder asielzoekers in Nederland woonden. Maar het dicrimineren was er wel degelijk.
Het probleem van dicrimineren van asielzoekers komt (bijna) overal voor. In welk land je ook komt je vind overal wel dicriminatie.

Meningsvorming.
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. 1, De asielzoekers gaan terug naar het land van herkomst (maar dat is belachelijk). 2, De overheid gaat voorlichtingen geven, campagnes straten enz. 3, De Nederlanders houden gewoon op met discrimineren.
Ik vind 2 de beste oplossing want dat is het enige wat ook echt kan. De asielzoekers gaan namelijk echt niet terug naar het land van herkomst en de Nederlanders stoppen echt niet van de een op de andere dag en dat zal nooit gebeuren ook. Ik vind 2 ook het beste omdat je dat aan het denken zet. Bijvoorbeeld kinderen die voorlichting hebben gehad op scholen zullen de volgende keer even wat beter nadenken voordat ze wat roepen.

Conclusie.
Zoals je hebt kunnen lezen is discriminatie van asielzoekers een heel erg groot probleem dat niet zomaar valt op te lossen. Er moet nog heel wat gebeuren voordat het wil stoppen. Maar het MOET stoppen want voor de mensen die gediscrimineerd worden is het echt heel erg.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.