community care en inclusie

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 369 woorden
  • 28 oktober 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Community care en inclusie

Wat is community care?
Community care betekent dat mensen met een beperking net als iedereen meedoen in de samenleving. Dit houdt in dat ze wonen tussen andere mensen en meedoen met wat de samenleving te bieden heeft. Dit kan te maken hebben met werk, vrijetijdsbesteding enz. Om deze mensen daarin te begeleiden krijgen ze steun van beroepsmensen, familie, vrienden en vrijwilligers. In de praktijk houd dit in dat de persoon met een beperking in een gewoon huis woont, in een gewone wijk in een dorp of stad en dat deze persoon begeleid wordt door hulpverleners. Overdag gaat deze persoon naar dagbesteding, school of werk.

Sociaal netwerk
Om community care goed te laten verlopen is een sociaal netwerk erg belangrijk. De persoon met de beperking moet op zijn sociale netwerk terug kunnen vallen en op voorzieningen die in de wijk aanwezig zijn. Omdat het voor mensen met een beperking niet altijd makkelijk is om een sociaal netwerk op te bouwen, zijn hiervoor verschillende instanties. Een voorbeeld hiervan is Bureau Community Support Nederland. Ook voor familie van mensen met een beperking zijn er instanties die helpen om goed met de beperking om te kunnen gaan en hierdoor de persoon in kwestie tot extra steun te zijn.

Wat is inclusie?
Met inclusie wordt bedoelt dat mensen met een handicap er helemaal bij horen in de samenleving. Ze vormen geen speciale groep. Dit betekend dus ook dat iedereen met een handicap welkom moet zijn in een gewoon huis, in een gewone wijk, naar een gewone school moet kunnen gaan als hij/zij dit wil en gebruik moet kunne maken van openbare voorzieningen.

Verschil communty care en inclusie
Inclusie heeft hetzelfde doel als community care: mensen met een handicap opnemen in de samenleving. Bij inclusie komt alleen nog duidelijker naar voren dat niet de mensen met een handicap zich moeten aanpassen, maar de samenleving.

Tips om community care en inclusie goed te laten verlopen
-Sta open voor mensen met een beperking of handicap in jouw omgeving, straat, werk, vereniging enz.
-Betrek iemand met een beperking of handicap bij de activiteiten zoals je met een ieder ander zou doen.
-Neem zelf ook het intitiatief om contact te leggen met iemand met een beperking of handicap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.