Alcoholverslaving bij jongeren KD

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 350 woorden
  • 30 mei 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!


Vandaag zal ik het hebben over alcoholverslaving bij jongeren. Elk jaar verhoogt het aantal verslavingen. Jongeren komen er meestal de eerste keer mee in aanraking door vrienden of door thuis. Wanneer ouders horen dat hun kinderen ooit in aanmerking zijn gekomen met alcohol, denken ze vaak aan hasj of wiet. Kinderen van de ouders die drankverslaafd zijn, beginnen ook steeds meer en vaker te drinken.

Meeste jongeren weten zelf ook de gevolgen niet wanneer ze een overdosis aan alcohol drinken. Veel ouders beschouwen het uitproberen van alcohol ook als een onderdeel van de puberteit en vertrouwen er te veel op dat het eigen kind wel controle heeft over zijn of haar alcoholgebruik. Door een uitzoek werd uitgewezen dat op 15 jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt. Jongens bleken wel vaker te drinken als meisjes. Dronkenschap speelt hier een grote rol, meer dan de helft van 15 jarige pubers zijn al eens een paar keer dronken geweest. Wanneer je elke week op vijftienjarige leeftijd regelmatig drinkt is dat schadelijk voor de lichamelijke ontwikkeling. Onder andere de hersenen, door alcohol worden ze verdooft waardoor de remming wegvalt en iemand zich vrijer en vrolijker voelt, maar ook trager gaat reageren. Daardoor hebben de meeste jongeren een black-out. Meestal is er bij verkrachting van meisjes vaak sprake van alcoholgebruik. Dat kan soms een tienerzwangerschap als gevolg hebben. Later krijgen ze last van depressie en angst. De meeste jongeren hebben de volgende dagen meestal last van een kater. Jongeren die vroeger beginnen te drinken hebben meer kans om verslaafd te raken. Van de jongeren die al voor hun 13de regelmatig drinken, wordt zelfs zo'n 40% op een zeker moment alcoholist. Ook de kans op andere verslavingen is groter bij jonge drinkers. Zij zullen later vaker roken en harddrugs gebruiken.

Wie pas begint met drinken, zal meestal minder goed tegen alcohol kunnen. Het gevolg is dat jongeren sneller dan volwassenen een alcoholvergiftiging op zullen lopen, en soms tot bewusteloosheid veroorzaken.

Alcohol is niet het enigste waar jongeren op verslaafd aan zijn. Roken en drugs nemen is ook een verslaving. De gevolgen van roken kan oplopen tot longkanker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.