Bewegen en gezondheid (doping)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1813 woorden
  • 16 mei 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inhoudsopgave opdracht A
opdracht C
opdracht E
Bronvermelding

Bronvermelding:

- voorplaat HEB IK VAN DE SITE WWW.MEDIATHEEK/THINKQUEST.NL - plaatje bij opdracht a HEB IK VAN WWW.BATAVUS.NL . - de informatie over sportdranken heb ik van DE VOLGENDE SITE’S WWW.AVZAANLAND.NL/MEDISCH/SPORTDRANKEN.HTM EN VAN WWW.MEDIATHINKQUEST.NL . - de plaatjes bij opdracht E over doping heb ik van www.nature.com , www.preparation-physic.net . de informatie over doping heb ik van www.necedo.nl , www.angelfire.com/ab/ergo/mail.html en van www.patientenlijn.nl/patindex.html Opdracht A:

A1: Beschrijf 3 situaties waarin het even minder goed gesteld was met je lichamelijke en /of psychische gezondheid. Geef een verklaring.

- ik heb een tijd niet kunnen sporten omdat ik geopereerd was aan me oren. Als je een operatie hebt ondergaan mag je een aantal dagen niet al te actief zijn en sporten dus helemaal niet. Je conditie gaat dan ook weer achter uit.

- ik heb ook een tijd last gehad van me knie. Er zat een stukje kraakbeen in dat groeide. Het was niet erg maar het moest er wel uit gehaald worden. Het betekende dat ik voor dat we het ontdekte ik al een paar maanden niet kon sporten en na de operatie moest ik ook een paar maanden rust houden. daarna moest ik ook weer helemaal wennen aan sporten. Als je zolang niet hebt gesport moet je lijf er weer helemaal aan wennen je conditie is dan ook weer helemaal weg gezakt.

- Voor de rest heb ik niet echt veel klachten gehad over me psychische en lichaamelijke gezondheid.

Bewegen is goed voor je gezondheid! Geef dit an met argumenten die betrekking hebben op zowel lichhamelijke als psychische gezondheid.

Sporten heeft grote invloed op je lichamelijke gezondheid omdat je lichaam in goede condititie blijft. Je voelt je fit en je hebt zo ook minder kans op ziektes. Op je psychische gezondheid heeft ook zeker veel invloed. Als je goed gesport hebt kan dat vaak een opluchting geven. Je lichaam kan na en dag gewerkt te hebben zo weer goed ontspannen. Je kan je na het sporten fit voelen. En na een goede sportprestatie kan je je voldaan voelen. opdracht E: doping zijn middelen die je kan gebruiken bij het verbeteren van je sportprestaties. Het kan je goed helpen of het goed is, is een ander verhaal. Het kan zelfs gevaarlijk zijn je kan er dood aan gaan. Doping is eigenlijk een soort drugs je kan er verslaafd aan worden en het kan soms verschijnslelen die niet goed zijn. je hebt je zelf niet meer in de hand vaak treed er agressief gedrag op. Er zijn verschillende manieren om doping binnen te krijgen bijvoorbeeld door drankjes, tabletten en drugs.

Welke 3 vormen/soorten doping worden het meest gebruikt? En beschrijf van elk van de drie de effecten op het lichaam.

er zijn veel verschillende soorten doping. De doping wordt in verschillende takken van sport elkekeer weer anders gezien. In sommige sporten helpen bepaalde doping helemaal niet en bij andere weer wel. In sommige takken zijn daarom sommige doping wel toegestaan ze helpen dan toch niet. Als het gaat om sporten waarbij je een goede conditie nodig hebben zoals duur sporten worden vooral veel bloed doping gebruikt. deze zorgenvoor meer energie. Ik zal eerst iets over anabole vertellen want dit is een sort overkoepelende soort doping.

anabolen steroide is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende soorten doping waaronder nandrolon en testosteron. Ik zal staks wat over nandrolon vertellen maar eerst iets over anabole. Anabole lijken kwa chemische struktuur erg op het mannelijke hormooon testosteron. Maar het is iets anders wat schadelijk is voor het lichaam.het heeft uiteraard goede effecten maar ook slechte hier zijn er een paar.

• Vergroting van de spiermassa met meer spierkracht; • Bij een man: remming van de zaadproductie (herstelt zich weer), verkleining van de zaadballen, vergroting van de penis(herstelt niet), langdurige erecties die pijnlijk kunnen zijn, vergroting van de prostaat, versterking van de geslachtsdrift of soms vermindering, agressie, borstvorming; • Bij een vrouw kunnen ontstaan: mannelijke kenmerken, zoals verlaging van de stem, baardgroei en haaruitval. Verder vergroting van de clitoris, toename van de geslachtsdrift. Effecten op stem, clitoris en haaruitval zijn grotendeels onomkeerbaar; • Verder: Versterking van de botten, verstoring van de zouthuishouding, verhoogde bloeddruk, ongunstige effecten op de bloedvetten (cholesterol), stoornissen in de leverfunctie, stoornissen in de bloedstolling.

De klachten kunnen groter worden als je er meer van in neemt er treedt ook versnelde aderverkalking op. Als je een grotere dosis in neemt is het trouwens niet zo dat je dan ook betere prestaties kan leveren.

Dit zijn de meest voorkomende doping:

- amfetaminen - nandrolon - cocaine

Amfetaminen: Amfetaminen worden gebruikt als stimulatoren
De effecten zijn: • het kan je een gevoel van zelfvertrouwen • vermoeidheidsgevoel verminderen.

Nandrolon: Nanadrolon is een stof in je lichaam die je al van je zelf hebt. Als je er te veel van heb dan kan dat betekenen op gebruik van doping. Nanadrolon zit ook in varkensvlees dat je dus binnen krijgt als je het eet. De laaste tijd is het gebruik een stuk terug gelopen omdat het zeer makkelijk is op te sporen.Nandrolon is vrij lang na gebruik nog op te sporen in de urine en is de meest gevonden stof bij dopingcontroles; tussen 1990 en 1997 is de stof 1649 keer aangetroffen in de urine van sporters. Nandrolon stimuleert de aanmaak van eiwitten in de spieren en gaat ook de afbraak van eiwitten tegen met als gevolg dikkere en sterkere spieren. Deze effecten treden met name op wanneer er intensief getraind wordt en de voeding voldoende eiwitten bevat. Nandrolon lijkt erg op testostero die ook erg hoog staat van de meest voorkomende doping. De effecten van nandrolon zijn :

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Nandrolon: Nanadrolon is een stof in je lichaam die je al van je zelf hebt. Als je er te veel van heb dan kan dat betekenen op gebruik van doping. Nanadrolon zit ook in varkensvlees dat je dus binnen krijgt als je het eet. De laaste tijd is het gebruik een stuk terug gelopen omdat het zeer makkelijk is op te sporen.Nandrolon is vrij lang na gebruik nog op te sporen in de urine en is de meest gevonden stof bij dopingcontroles; tussen 1990 en 1997 is de stof 1649 keer aangetroffen in de urine van sporters. Nandrolon stimuleert de aanmaak van eiwitten in de spieren en gaat ook de afbraak van eiwitten tegen met als gevolg dikkere en sterkere spieren. Deze effecten treden met name op wanneer er intensief getraind wordt en de voeding voldoende eiwitten bevat. Nandrolon lijkt erg op testostero die ook erg hoog staat van de meest voorkomende doping. De effecten van nandrolon zijn :

• agressie waardoor er harder getraind wordt. • gezondheidsrisico's.

Cocaïne: Het gebruik van cocaïne stijgt de laatste jaren veel. Cocaïne is een stof uit de cocaplant. De cocaplant is een bloeiende struik die 0nder andere in het Andesgebergte groeit op een hoogte van 500 tot 2000 meter. Cocaïne is een wit-achtig poeder. Cocaïne is een krachtig stimulerend middel dat plaatselijk ook een verdovend effect heeft. Cocaïne heeft verschillende effecten op het lichaam. Bij lage dosis geeft de stof een verlaging, bij hoge dosering een verhoging van de hartslag. De effecten zijn: • tijdelijk toename van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. • gebruiker wordt opgewekt en vrolijker. • een korte tijd een buitengewone helderheid van denken en is beter tot mentale en lichamelijke prestaties in staat. Wat weet je over bloeddoping en EPO (erytropoetine) en waarom is het gebruik van EPO zo gevaarlijk voor een sporter?

Het gebruik van EPO is zo gevaarlijk omdat je door het gebruik verschillende dingen op kan lopen. Het hormoon erytropoëtine (EPO) is een lichaamseigen stof, die wordt geproduceerd in de nieren. Deze stof zorgt ervoor dat het rode beenmerg gestimuleert tot de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen maken het mogelijk dat er meer zuurstof geleverd kan worden hierdoor krijg je meer energie. Lichaamsvreemd of wel dat je het zelf toedien het is niet uit het lichaam zelf EPO is ontwikkeld als een geneesmiddel, dat voornamelijk voorgeschreven wordt aan nier- en kankerpatiënten. en wordt vermoedelijk veelvuldig gebruikt als prestatiebevorderend middel in de sport, met name bij de duursporten. Epo-gebruik kan hart- en herseninfarcten, hersenbloedingen, longembolie en nierbeschadigingen tot gevolg hebben. Hoofdpijn, verwardheid, griepachtige klachten en ook huidallergie kan optreden dit is natuurlijk niet zo erg. Ook krijgen veel mensen een ver hoogde bloeddruk omdat je te veel bloedcellen in je lichaam krijgt. Je maakt je lichaam kapot met EPO. ik zou het niet over hebben voor me sport en daarbij te bedenken als je een overwinning behaalt dat, dat niet door je eigen lichaam is maar door de doping.

Veel sporters gaan voordat ze een belangrijk toernooi moeten spelen een aantal weken hoog in de bergen zitten. Sporters doen dit omdat het zuurstofgehalte in de bergen lager ligt dan op lagere hoogte. Als sporters dan gaan sporten in de bergen hebben ze minder zuurstof tot hun beschikking en moet het lichaam trainen om met minder zuurstof de zelfde prestatie te krijgen. Na een tijdje wend je lichaam aan het lagere zuurstofgehalte en kan weer het zelfde presteren. Als de sporter dan weer naar lagere hoogte gaat met meer zuurstof tot de beschikking kan de sporter meer bereiken omdat ze nu meer zuurstof en energie over hebben. Deze vorm mag wel het is natuurlijk en veel sporters maken er gebruik van. Er is ook bloeddoping wat niet mag. kort voor de wedstrijd ca. een liter bloed extra geïnjecteerd. Meestal is het bloed van de sporter van zich zelf, dat hij weken voor de wedstrijd heeft afgegeven. Door het extra bloed neemt het aantal rode bloedlichaampjes toe, waardoor het bloed meer zuurstof kan bevatten. Dit is verboden opdracht c:

hebben we sportdranken n en speciale sportvoeding nodig of kunnen we voldoende energie uit onze normale maaltijden halen? Probeer hier een antwoord op te vinden door informatie in te winnen via het internet of bij bedrijven die zich bezig houden met sportdranken en sportvoeding.. en wanneer is je dagelijkse, normale voeding niet meer toereikend en vraagt je lichaam om een aanvulling?

Als je gaat sporten kan er na enige tijd veel vochtverlies zijn. het is belangrijk om in de pauze’s goed te drinken anders kan uitdroging het gevolg zijn. uitdroging heeft weer invloed op je sportprestatie. Hier volgt een schema over wanneer een sport drank wel gewenst is en wanneer het nog niet nodig is. een sportdrank is niet alleen van belang om het vochtverlies aan te vullen maar is ook zeer belangrijk om het koolhydraatverlies weer op pijl te brengen.

- tot een duurinspanning van ½ - 1 uur is er geen speciaal drankregime nodig. Je kan gewoon water drinken. - Als de duurinspanning langer duurt dan is een sportdrank wel de voorkeur. - je kan ook na en tijdens het sporten fruit en chocoladerepen helpen ook wel goed.

Tips: * Als je ¼ tot een ½ uur voor aanvang een sportdrank drinkt dan heeft dat voordelen voor je prestatie. * Drink ieder kwartier of om de 5 kilometer 150 – 200 ml. * Zorg ervoor dat je drinken is gekoeld op zo’n 12 – 15 graden.

In sportdranken zitten vooral veel vorm van suikers zoals glucose, fructose, sacharose en maltodextrinen. Deze suikers worden snel opgenomen en dat is belangrijk want des te eerder er wordt opgenomen des te eerder je de energie kan gebruiken. Osmaliteit geeft aan hoeveel er van suikers in zit. Als de hoeveelheid osmolariteit hoger is dan 500 kan je het best verdunnen met wat water.

Merk verkrijgbare vorm osmolariteit energie

AA drink high energy flesje 800 67 kcal
Champ energie flesje 1179 250 kcal
Dextra energie blikje 705 . 60 kcal
Extran energie pakje 1230 160 kcal
Extran energie poeder 1850 160 kcal
Perform energie poeder 402 77 kcal

Houdt er wel rekening mee dat het per persoon kan verschillen, wanneer je dorst krijgt moet je altijd drinken dat is beter voor je lichaam en prestatie.

REACTIES

J.

J.

he hoi goed werkstuk , ik kan er heel veel van gebruiken voor mijn werkstuk over doping voor lo bedankt

mzzl jb

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.