Weg naar de Wijsheid - Seksualiteit

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo | 812 woorden
  • 30 juni 2010
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
116 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Eindopdracht Levensbeschouwing Klas 2


1)
Jodendom: Seksualiteit is geen taboe binnen het Jodendom. Er wordt openhartig over gesproken. Je mag seks voor het huwelijk hebben. Het is de bedoeling dat je eerst seks moet hebben voordat je verliefd wordt. Er zijn een aantal dingen die je niet mag doen tijdens het seks hebben, o.a. homoseksualiteit.

Christendom: Net als het Jodendom is seks binnen het Christendom geen taboe. Volgens de bijbel is homoseksualiteit binnen het Christendom niet toegestaan, maar men is daar steeds toleranter in. Seks was eigenlijk bedoeld om alleen voort te planten maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt als genotsmiddel.

Humanisme: Het Humanisme staat seks toe als genotsmiddel, maar alleen als het van beide kanten is “toegestaan” als genotsmiddel. Dat seks niet meer alleen voor voortplanting wordt gebruikt, is voor de Humanisten een soort bevrijding. Humanisten vinden dat je zelf moet weten op welke leeftijd je eraan begint.

Islam: Islamieten praten niet openlijk met elkaar over seksualiteit. Zo krijgen de meeste islamitische meisjes geen seksuele voorlichting van hun moeder. In de Koran wordt seksualiteit positief beschreven. Seks binnen het huwelijk wordt zelfs voorgeschreven.

Hindoeïsme: De Hindoes in India zijn heel privé over seksualiteit. Seks is iets tussen man en vrouw. De meeste Hindoestaanse vrouwen gaan als maagd het huwelijk in. Het is niet toegestaan seks voor het huwelijk te hebben.

2)
In het Humanisme staat de mens centraal. Er is geen god waar ze in geloven. Het Christendom heeft wel een god. Die staat hier op de eerste plaats. Het Christendom heeft ook en profeet. Die staat op de tweede plaats. Het Humanisme heeft alleen een schepper. De visie op de mens binnen het Christendom is dat elke mens is geschapen zoals God dat wil. Volgens het Humanisme komt de mens voort uit de natuur en is hij niet geschapen. Beide levensbeschouwingen vinden dat je goed bent zoals je bent. Het Humanisme en het Christendom vinden dat je geen onderscheid moet maken tussen verschillende mensen. En dat je niemand moet buitensluiten. Ze vinden wel dat je onderscheid moet maken tussen goed en kwaad. Volgens het Humanisme heeft de wereld geen doel. Andere godsdiensten, waaronder het Christendom, vinden dat de wereld wel een doel heeft.

3)
Jodendom: De meeste godsdiensten respecteren elkaar. Ook al hebben ze een ander geloof, ze proberen goed met elkaar om te gaan. Toch zijn er nog veel ruzies over geloof. Vroeger werd er ook ongelijk beoordeeld. Arme mensen kregen minder kansen voor bijvoorbeeld een carrière. In de tijd van de Romeinen werden Joden ook ongelijk behandeld. Ze werden opgepakt en bijvoorbeeld als slaaf verkocht. De Joden zelf behandelen iedereen gelijk.

Humanisme: In het Humanisme staat de mens centraal. Je bent goed zoals je bent. Ook het Humanisme maakt geen onderscheid.

Islam: De Islam respecteert andere godsdiensten minder en zijn het soms niet eens met hun opvattingen. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met de gelijkheid tussen man en vrouw en vrijheid van geloof.

Hindoeïsme: In het Hindoeïsme in India, worden vrouwen vaak uitgesloten. Als een vrouw een misstap maakt, moet zij daar voor boeten, terwijl een man dat vaak niet hoeft. Er wordt veel bepaald voor een Hindoestaanse vrouw. Zo wordt ze verwacht om op een bepaalde leeftijd kinderen te hebben en getrouwd te zijn.

4)
Jodendom: Het Jodendom is een monotheïstisch godsdienst. Binnen het Jodendom heb je drie stromingen, het orthodoxe, het conservatieve en het liberale Jodendom. De orthodoxe willen zich graag aan de regels houden, en dan het liefst volgens de Thora en de Talmoed. De conservatieve vinden het minder belangrijk om zich aan de regels te houden. De liberale vinden dat je het Jodendom moderner moet behandelen. Het grootste aantal Joden woont in Amerika. Daar wonen zo’n 5,5 miljoen Joden. Volgens de Joden ben je al Joods, als je moeder Joods is. Het Jodendom beschouwt God als de schepper van alles. De Joden geloven in de komst van de Messias (de gezalfde), een soort profeet.

Sabbat
Sabbat is het belangrijkste ritueel. Sabbat is een rustdag, die begint op vrijdagavond. Zaterdag eindigt sabbat. Tijdens Sabbat zijn de Joden netjes gekleed en eten ze samen met andere gasten.

Overlijden
Als iemand overlijd, wordt er, net als de meeste godsdiensten, een begrafenis gehouden. De overledene wordt aangekleed en op een apart kerkhof begraven.

Seksualiteit binnen het Jodendom
Seks wordt binnen het Jodendom gezien als een menselijke behoefte. Seks buiten het huwelijk is verboden. Het is wel toegestaan om vóór het huwelijk seks te hebben, maar vreemd gaan, is dus verboden. Je hoeft niet per sé seks te hebben om kinderen te krijgen, maar ook om de liefde te versterken tussen man en vrouw. In de Tora (soort Bijbel) wordt homoseksualiteit verboden. Je mag wel homo zijn, maar je mag niet verliefd worden op iemand van het eigen geslacht.Bronnen:
nl.wikipedia.org, www.iselinge.nl, mediatheek.thinkquest.nl, www.scholieren.com, www.nu.nl, www.jonghv.nl, www.hinduwijzer.nl

REACTIES

S.

S.

hier klopt niet veel van

11 jaar geleden

A.

A.

Hier klopt inderdaad HEEL VEEl niet van, aansluitend op de mede-poster hierboven.

Quote:
"Islam: De Islam respecteert andere godsdiensten minder en zijn het soms niet eens met hun opvattingen. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met de gelijkheid tussen man en vrouw en vrijheid van geloof."
Dat is zowiezo al bullshit want juis tin de Islam wordt een vrouw NAAST een man geplaats, en in veel gevallen zelfs hoger, zoals een vrouw als moeder! Daarnaast wordt in de Islam JUIST erop gewezen respect te hebben voor andere geloven en niet te discrimineren.

---
Quote:
"Hindoeïsme: In het Hindoeïsme in India, worden vrouwen vaak uitgesloten. Als een vrouw een misstap maakt, moet zij daar voor boeten, terwijl een man dat vaak niet hoeft. Er wordt veel bepaald voor een Hindoestaanse vrouw. Zo wordt ze verwacht om op een bepaalde leeftijd kinderen te hebben en getrouwd te zijn."
Dat is ook weer bullshit vooral het laatste stukje. Een man en vrouw mogen zelf weten op welke leeftijd ze kinderen maken.

---
Quote:
"Christendom: Net als het Jodendom is seks binnen het Christendom geen taboe. Volgens de bijbel is homoseksualiteit binnen het Christendom niet toegestaan, maar men is daar steeds toleranter in. Seks was eigenlijk bedoeld om alleen voort te planten maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt als genotsmiddel."
In het Christendom is het helemaal niet toleranter (van oorsprong) geworden qua homoseksualiteit, heb niks tegen ze. Maar het Christendom verbied dat zowiezo!

---

Al die dingen wat jij op noemt zijn 9 van de 10 allemaal CULTUUR-gebonden en niet RELIGIE-gebonden. Daar zit een groot verschil in.

Gegroet,

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.